Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες και είναι τρεις φορές πιο συχνός στους άνδρες από τις γυναίκες.
Υπάρχουν δύο τύποι καρκίνου της ουροδόχου κύστης:
- Μη διηθητικός καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Εμφανίζεται όταν καρκινικά κύτταρα περιέχονται στην επένδυση της ουροδόχου κύστης και δεν έχουν εισβάλει στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης. Αυτό θεωρείται πρώιμο στάδιο και αντιπροσωπεύει περίπου το 70-75% όλων των διαγνώσεων.
- Μυοδιηθητικός καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Εμφανίζεται όταν ο καρκίνος εισβάλλει στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης. Αυτό θεωρείται προχωρημένο στάδιο και αντιπροσωπεύει το υπόλοιπο 25-30% των διαγνώσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο μυοδιηθητικός καρκίνος της ουροδόχου κύστης μπορεί επίσης να εξαπλωθεί (να δώσει μετάσταση) στα γύρω όργανα, ή σε άλλα μέρη του σώματος.
Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Συμπτώματα
Για τους περισσότερους ανθρώπους, το πρώτο σύμπτωμα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι το αίμα στα ούρα (αιματουρία). Μερικές φορές το αίμα είναι ορατό, ωθώντας τον ασθενή να επισκεφτεί γιατρό. Άλλες φορές, το αίμα είναι σε πολύ λίγη ποσότητα και ανακαλύπτεται μόνο κατά τη διάρκεια είτε μιας συνήθους εργαστηριακής εξέτασης, είτε μιας που παραγγέλθηκε αφότου ο ασθενής ανέφερε άλλα συμπτώματα του ουροποιητικού συστήματος.
Τα ακόλουθα συμπτώματα ερεθιστικής ούρησης σχετίζονται επίσης με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, αν και είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι αυτά μπορεί επίσης να υπάρχουν σε μια ποικιλία καλοηθών ουρολογικών καταστάσεων, όπως λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, ή καλοήθης υπερπλασία του προστάτη:
- Πόνος κατά την ούρηση
- Αίσθημα καύσου κατά την ούρηση
- Συχνουρία
- Ατελής κένωση της ουροδόχου κύστης
- Διέλευση θραυσμάτων ιστού στα ούρα (λιγότερο συχνά από άλλα συμπτώματα)
Η παρουσία ενός, ή όλων αυτών των σημείων δεν σημαίνει ότι έχετε καρκίνο, αλλά θα πρέπει να σας δει γιατρός, καθώς πρόκειται για μη φυσιολογικές σωματικές λειτουργίες. Μερικές φορές όσοι έχουν διαγνωστεί με καρκίνο της ουροδόχου κύστης δεν παρουσιάζουν αιμορραγία, ή πόνο. Γι’ αυτό ο τακτικός έλεγχος και οι φυσικές εξετάσεις είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες πρόληψης ή/και εγκαίρου εντοπισμού.
Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Αντιμετώπιση
Πάνω από το 75% των καρκίνων της ουροδόχου κύστης παραμένουν περιορισμένοι στην επένδυση της ουροδόχου κύστης και δεν εισβάλλουν στο τοίχωμά της. Αυτοί ονομάζονται μη μυοδιηθητικοί, ή επιφανειακοί καρκίνοι της ουροδόχου κύστης και όταν αντιμετωπίζονται σωστά, συνδέονται με άριστες προγνώσεις.
Ο μυοδιηθητικός, ή ο προχωρημένος καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι καρκίνος που έχει εισβάλει στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης, ή έχει εξαπλωθεί έξω από την ουροδόχο κύστη. Αυτοί οι καρκίνοι απαιτούν πιο επιθετική κλινική αντιμετώπιση.
Οι επιλογές θεραπείας για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης ποικίλλουν ανάλογα με το αν ο καρκίνος εμπίπτει στην μία ή την άλλη περίπτωση. Οι όποιες θεραπείες καθορίζονται με βάση το στάδιο και τον βαθμό του όγκου.
Θεραπείες για μη μυϊκό (επιφανειακό) καρκίνο της ουροδόχου κύστης
Κυστεοσκόπηση με καταστροφική καυτηρίαση του όγκου
Η κυστεοσκόπηση είναι μια διαδικασία κατά την οποία ένας λεπτός, φωτισμένος σωλήνας με κάμερα διέρχεται μέσω της ουρήθρας στην ουροδόχο κύστη, επιτρέποντας στον χειρουργό να δει το εσωτερικό της κύστης.
Τα περισσότερα σύγχρονα κυστεοσκόπια είναι επίσης εξοπλισμένα με κανάλια που επιτρέπουν τη διέλευση μικρών εργαλείων στην ουροδόχο κύστη. Κατά τη διάρκεια μιας κυστεοσκόπησης, ο χειρουργός μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα εργαλεία για να αφαιρέσει ιστό, να σταματήσει την αιμορραγία με μια ειδική ηλεκτρική συσκευή (ηλεκτροκαυτηρίαση), ή ακόμα και να εκτελέσει θεραπεία με λέιζερ. Εάν ο όγκος του καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι αρκετά μικρός, αυτός ο καυτηριασμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεση του καρκίνου.
Διουρηθρική εκτομή του όγκου
Αυτό συμβαίνει όταν ο όγκος αφαιρείται από το ουροποιητικό σύστημα μέσω της ουρήθρας χρησιμοποιώντας ηλεκτρική δύναμη. Η διουρηθρική εκτομή είναι μια ενδοσκοπική διαδικασία, που δεν απαιτεί την πραγματοποίηση τομής στο σώμα.
Η φαρμακευτική θεραπεία μετά την επέμβαση συνήθως συνταγογραφείται για ασθενείς με μεγάλους, πολλαπλούς, ή υψηλού βαθμού όγκους.
Ενδοκυστική φαρμακευτική Θεραπεία (χημειοθεραπεία και ανοσοθεραπεία)
Η ενδοκυστική φαρμακευτική θεραπεία περιλαμβάνει την τοποθέτηση φαρμάκων απευθείας στην ουροδόχο κύστη μέσω ενός ουρηθρικού καθετήρα για την μείωση υποτροπής των όγκων. Συνήθως χρησιμοποιείται για πολλαπλά καρκινώματα in situ που καλύπτουν μεγάλη περιοχή (5 εκατοστά και πλέον), ή για όγκους υψηλού βαθμού, ή προχωρημένου σταδίου.
Θεραπείες για μυοδιηθητικό (προχωρημένο) καρκίνο της ουροδόχου κύστης
Χειρουργική κυστεκτομή (αφαίρεση κύστης)
Όταν οι όγκοι του καρκίνου της ουροδόχου κύστης εισβάλλουν πλήρως στο μυϊκό τοίχωμα της ουροδόχου κύστης, πρέπει να πραγματοποιηθεί χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης της ουροδόχου κύστης. Τυπικά, απαιτείται πλήρης αφαίρεση της κύστης (ριζική κυστεκτομή).
Η μερική κυστεκτομή είναι σπάνια γιατί οι απαιτήσεις είναι ο όγκος να είναι εύκολα προσβάσιμος και μικρός σε μέγεθος και να μην υπάρχουν όγκοι στο υπόλοιπο τμήμα της ουροδόχου κύστης. Αυτή η προσέγγιση χρησιμοποιείται συνήθως μόνο εάν ο καρκίνος δεν έχει φύγει από το αρχικό του σημείο. Επιπλέον, η μερική κυστεκτομή μπορεί να είναι μια εναλλακτική επιλογή για μη μυοδιηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης, εάν όλες οι άλλες θεραπείες αποτύχουν.
Ακτινοθεραπεία
Η ακτινοθεραπεία, που χρησιμοποιείται για την θεραπεία του καρκίνου, είναι μια ειδική ακτινογραφία υψηλής ενέργειας που είναι πιο ισχυρή από τις ακτίνες Χ που χρησιμοποιούνται για απεικονιστικές μελέτες. Η ακτινοθεραπεία σχεδιάζεται και εκτελείται με τρόπο που να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα ή να μεταβάλλει την ικανότητά τους να αναπαράγονται, ενώ τα γύρω υγιή κύτταρα επηρεάζονται ελάχιστα.
Ιστορικά, η ακτινοθεραπεία από μόνη της έχει χρησιμοποιηθεί για μυοδιηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης, αλλά η τρέχουσα θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει μια συνδυασμένη προσέγγιση της μέγιστης τοπικής χειρουργικής επέμβασης, ακτινοβολίας και χημειοθεραπείας. Ο ρόλος της ακτινοθεραπείας σε αυτή τη συνδυασμένη προσέγγιση είναι να σκοτώσει μόνο εκείνα τα καρκινικά κύτταρα της ουροδόχου κύστης που δεν είναι ορατά στον χειρουργό. Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται για να ενισχύσει τα αποτελέσματα της ακτινοβολίας και να σκοτώσει κύτταρα έξω από την ουροδόχο κύστη. Οι τοπικοί λεμφαδένες ακτινοβολούνται συχνά ως μέρος της θεραπείας για τη θεραπεία των μικροσκοπικών καρκινικών κυττάρων που μπορεί να υπάρχουν εκεί.
Χημειοθεραπεία
Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί χημικούς παράγοντες για να παρεμποδίσει την αναπαραγωγή και άλλες φυσιολογικές λειτουργίες των κυττάρων, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του όγκου ή τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων. Η χρήση δύο ή περισσότερων φαρμάκων χημειοθεραπείας μαζί έχει βρεθεί ότι είναι πιο αποτελεσματική από ένα μόνο φάρμακο. Υπάρχουν διάφοροι τύποι χημειοθεραπείας. Το πιο κοινό χημειοθεραπευτικό φάρμακο που χρησιμοποιείται στον καρκίνο της ουροδόχου κύστης είναι η σισπλατίνη (cisplatin).
Ανοσοθεραπεία
Η ανοσοθεραπεία είναι μια προσέγγιση θεραπείας του καρκίνου που χρησιμοποιεί φάρμακα και εμβόλια για να αξιοποιήσει την φυσική ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τον καρκίνο, με τον ίδιο τρόπο που καταπολεμά τις λοιμώξεις. Η προσέγγιση είναι ακόμα υπό έρευνα και απομένουν πολλά να μάθουμε, αλλά κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η ανοσοθεραπεία έχει την ικανότητα να θεραπεύει ένα ευρύ φάσμα κακοηθειών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων τύπων καρκίνου της ουροδόχου κύστης.
Υπάρχουν μερικά εγκεκριμένα φάρμακα ανοσοθεραπείας διαθέσιμα για τη θεραπεία προχωρημένου και μεταστατικού καρκίνου της ουροδόχου κύστης που έχει επιδεινωθεί μετά την χημειοθεραπεία. Οι επιστήμονες διερευνούν επίσης την πιθανότητα ότι οι συνδυασμοί φαρμάκων ανοσοθεραπείας θα μπορούσαν να είναι πιο αποτελεσματικοί από τα μεμονωμένα φάρμακα.