Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη για ασθενείς που δεν εκδήλωσαν ποτέ πνευμονία και δεν χρειάστηκε να πάνε στο νοσοκομείο όταν τους αρρώστησε αρχικά ο κορωνοϊός. Τι λένε οι ερευνητές.
Πολλοί ασθενείς που νοσούν ήπια από την COVID-19 εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας 15 μήνες αργότερα, παρότι ο κορωνοϊός ουδέποτε τους έστειλε στο νοσοκομείο, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι ειδικά τα νευρολογικά συμπτώματα είναι απρόσμενα επίμονα και υπονομεύουν την ποιότητα ζωής των πασχόντων.
«Μας εξέπληξε η επιμονή των περισσότερων νευρολογικών συμπτωμάτων των ασθενών μας. Εξίσου πρωτοφανής όμως είναι και η όψιμη ανάπτυξη ορισμένων συμπτωμάτων, η οποία υποδηλώνει δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Igor Koralnik, καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγου.
Το αυτόνομο νευρικό σύστημα είναι το τμήμα του νευρικού συστήματος το οποίο ρυθμίζει κυρίως ακούσιες λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:
Ο καρδιακός και αναπνευστικός ρυθμός
Η αρτηριακή πίεση
Η θερμοκρασία
Η πέψη
Ο μεταβολισμός κ.λπ.
Η νέα μελέτη
Στη νέα μελέτη οι ερευνητές αξιολόγησαν την πορεία των συμπτωμάτων σε μη-νοσηλευθέντες πάσχοντες από εμμένουσα COVID (ή Long COVID). Με τον όρο αυτό περιγράφονται οι ασθενείς στους οποίους ο κορωνοϊός εξακολουθούν να προκαλεί συμπτώματα δύο ή περισσότερους μήνες μετά την αρχική, οξεία COVID.
Οι ασθενείς στην παρούσα μελέτη είχαν νοσήσει μεταξύ Μαΐου και Νοεμβρίου 2020. Όλοι τους είχαν αρρωστήσει ήπια και δεν είχαν παρουσιάσει ούτε καν υποξία (μειωμένο οξυγόνο).
Οι ερευνητές τους είχαν αξιολογήσει για πρώτη φορά 6-9 μήνες μετά την αρχική νόσο που είχε προκαλέσει ο κορωνοϊός, διαπιστώνοντας πως το 85% είχαν τέσσερα ή περισσότερα νευρολογικά συμπτώματα. Είχαν επίσης και διάφορα άλλα συμπτώματα.
Ποια δεν διέφεραν σημαντικά
Στον επανέλεγχο των 15 μηνών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συχνότητα των περισσότερων νευρολογικών συμπτωμάτων δεν παρουσίαζε ιδιαίτερη διαφορά σε σύγκριση με τον πρώτο έλεγχο. Ειδικότερα, οι περισσότεροι ασθενείς εξακολουθούσαν να έχουν ένα ή περισσότερα από τα εξής:
«Θολωμένο» μυαλό
Μουδιάσματα και «τσιμπήματα»
Πονοκέφαλο
Ιλίγγους
Θολωμένη όραση
Εμβοές των ώτων (βουητό στ’ αυτιά)
Κόπωση
Στην πραγματικότητα, «θολωμένο» μυαλό ανέφερε το 81% των πασχόντων κατά τον πρώτο έλεγχο και το 71% στον επαναληπτικό των 15 μηνών. Μούδιασμα και «μυρμηγκιάσματα» το 69% και το 59%, αντιστοίχως. Πονοκέφαλο το 67% κι το 54%, αντιστοίχως.
Κόπωση είπαν ότι νιώθουν το 87% των ασθενών κατά τον πρώτο έλεγχο και το 81% κατά τον επαναληπτικό των 15 μηνών.
Ποια μειώθηκαν και ποια αυξήθηκαν
Ωστόσο, ο κορωνοϊός προκαλούσε και άλλα συμπτώματα, άλλα από τα οποία είχαν μειωθεί και άλλα είχαν αυξηθεί!
Σημαντική μείωση παρουσίαζαν δύο άλλα νευρολογικά συμπτώματα. Ο κορωνοϊός προκαλούσε επίμονη αγευσία στο 63% των ασθενών στους 6-9 μήνες και στο 27% στους 15 μήνες. Τα αντίστοιχα ποσοστά για την ανοσμία ήταν 58% και 21%.
Αντιθέτως, αύξηση παρουσίασαν με την πάροδο του χρόνου ο ίλιγγος και η θολωμένη όραση, που έδειξαν να έχουν όψιμη ανάπτυξη σε μερικούς ασθενείς.
Πιο συγκεκριμένα, ίλιγγο ανέφερε το 50% των ασθενών κατά τον πρώτο έλεγχο και το 54% στον δεύτερο. Αντίστοιχα, θολωμένη όραση το 34% έναντι του 44% στον επανέλεγχο των 15 μηνών.
Αυξημένα ήταν και τα ποσοστά των ασθενών που είχαν παθολογικές διακυμάνσεις στην αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Τα ποσοστά αυτά ήταν 35% στην αξιολόγηση των 6-9 μηνών και 56% στους 15 μήνες. Αντίστοιχα, τα γαστρεντερικά συμπτώματα αυξήθηκαν από το 27% των ασθενών στο 48%.
Ο εμβολιασμός
Το 77% των ασθενών έσπευσαν να εμβολιαστούν μετά την ανάπτυξη της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, αφού τότε βγήκαν τα εμβόλια. Εν τούτοις, ο εμβολισμός ούτε επιδείνωσε ούτε βελτίωσε την κατάστασή τους.
Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να καταλάβουν για ποιον λόγο ταλαιπωρούνται τόσο πολύ άνθρωποι οι οποίοι αρχικά αρρώστησαν ήπια και νόμιζαν ότι ήταν καλά.
Η μέση ηλικία των εθελοντών της παρούσας μελέτης ήταν τα 43 έτη. Τα τρία τέταρτα ήταν γυναίκες. Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Annals of Clinical and Translational Neurology.