Ψυχική Υγεία

Πόσες ώρες ύπνου κάθε βράδυ είναι το όριο της ΚΑΚΗΣ υγείας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Τι αποκαλύπτει πολυετής μελέτη για τις επιδράσεις της διάρκειας στον κίνδυνο αναπτύξεως χρονίων παθήσεων. Πως συσχετίζεται ο ύπνος με την ανάπτυξη πολλαπλών προβλημάτων υγείας από ένα άτομο. Πόσες ώρες ύπνου είναι το όριο.

Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι ένας από τους πυλώνες της υγείας, αλλά ποιο είναι το όριο κάτω από το οποίο αυτή κινδυνεύει; Απάντηση στο ερώτημα δίνει μια νέα μελέτη, η οποία αποκαλύπτει πόσος ύπνος είναι απαραίτητος για να αποφύγουμε τα πολλαπλά, χρόνια προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, όσοι κοιμούνται μετά τα 50 τους χρόνια πέντε ώρες ή λιγότερο κάθε βράδυ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πάσχουν από δύο ή περισσότερα χρόνια προβλήματα υγείας, σε σύγκριση με όσους κοιμούνται επτά ώρες.

Αυτού του είδους η συννοσηρότητα είναι σύνηθες φαινόμενο στις προηγμένες χώρες, με την αύξηση του προσδόκιμου επιβιώσεως.

Υπάρχουν πολλά επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι ο ύπνος συμβάλλει στην αποκατάσταση και ανανέωση του σώματος και του εγκεφάλου. Παραμένει, όμως, άγνωστο γιατί αυτό επιτυγχάνεται με συγκεκριμένες ώρες ύπνου και όχι με περισσότερες ή λιγότερες.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση PLoS Medicine. Σε αυτήν συμμετείχαν συνολικώς 7.864 εθελοντές (το ένα τρίτο ήταν γυναίκες). Σε ηλικία 50 ετών είχαν αναφέρει πόσες ώρες κοιμόντουσαν κάθε βράδυ. Οι 544 από αυτούς (το περίπου 7%) κοιμόντουσαν 5 ή λιγότερες ώρες. Οι υπόλοιποι αφιέρωναν τουλάχιστον 6 ώρες στον βραδινό ύπνο τους.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 25 έτη την πορεία της υγείας τους, καταγράφοντας τη συννοσηρότητα μεταξύ τους. Όπως σημειώνουν στο άρθρο τους, είναι καλά γνωστό ότι ο ύπνος σχετίζεται με μεμονωμένες χρόνιες ασθένειες. Ωστόσο η συνύπαρξη δύο ή περισσοτέρων προβλημάτων υγείας σε συνάρτηση με αυτόν, δεν έχει μελετηθεί επαρκώς.

Τα χρόνια νοσήματα στα οποία επικεντρώθηκε η νέα μελέτη ήταν 13. Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται η παχυσαρκία και η υπέρταση, διότι είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για πολλά από τα υπόλοιπα. Έτσι, τα 13 χρόνια νοσήματα που συμπεριλήφθησαν ήταν:

Σακχαρώδης διαβήτης
Στεφανιαία νόσος
Εγκεφαλικό επεισόδιο
Καρκίνος
Καρδιακή ανεπάρκεια
Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
Χρόνια νεφρική νόσος
Ηπατοπάθεια
Κατάθλιψη
Άνοια
Άλλα νοσήματα ψυχικής υγείας
Νόσος Πάρκινσον
Αρθρίτιδα/ρευματοειδής αρθρίτιδα
Τα ευρήματα
Ο ύπνος συσχετίσθηκε άμεσα με τη συννοσηρότητα. Όσοι εθελοντές κοιμόντουσαν στα 50 τους χρόνια 5 ώρες ή λιγότερο κάθε βράδυ, είχαν κατά μέσον όρο 30% περισσότερες πιθανότητες συννοσηρότητας. Καθώς μεγάλωναν και εξακολουθούσαν να κοιμούνται λίγο, ο κίνδυνος αυτός αυξανόταν και ήταν:

32% στα 60 τους χρόνια
40% στα 70 τους χρόνια
Οι κίνδυνοι αυτοί ίσχυαν σε σύγκριση με τους εθελοντές που κοιμόντουσαν 7 ώρες κάθε βράδυ.

Ο μειωμένος ύπνος σε ηλικία 50 ετών συσχετίσθηκε με αύξηση κατά 25% και στον κίνδυνο θανάτου. Η αύξηση αυτή οφειλόταν κυρίως στον αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως πολλαπλών χρόνιων παθήσεων.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ο ανεπαρκής ύπνος στη μέση και την τρίτη ηλικία βλάπτει σοβαρά την υγεία και ανοίγει τον δρόμο για την εκδήλωση πολλαπλών και επικίνδυνων προβλημάτων υγείας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Séverine Sabia, από το Πανεπιστήμιο Paris Cité και το University College του Λονδίνου.

Write A Comment