Ο φόβος για την υψηλή ένταση ήχου που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι σε κινητά και συσκευές μουσικής και ο κίνδυνος για μόνιμες βλάβες στην ακοή οδήγησε την Ε.Ε να μειώσει το όριο ήχου.
Έτσι από το Φεβρουάριο όλα τα κινητά και οι προσωπικές συσκευές ήχου όπως τα mp3 players θα είναι ρυθμισμένα στα 85 ντεσιμπέλ από τα 100dB που ήταν ως τώρα. Οι χρήστες θα έχουν βέβαια ακόμη την επιλογή να αυξήσουν το όριο του ήχου ως τα 100 ντεσιμπέλ. Αν αυτό συμβαίνει μηνύματα που προειδοποιούν για τον κίνδυνο μόνιμης βλάβης στην ακοή θα ενεργοποιείται κάθε 20 ώρες χρήσης.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία και συμμετείχαν περισσότερα από 1.500 άτομα ηλικίας 16 έως 34 ετών εντοπίστηκε ότι το 79% των νεαρών ατόμων του δείγματος δεν είχαν ιδέα για τα νέα όρια που θεσπίστηκαν από τον τρέχοντα μήνα. Και παρότι το 70% δήλωσε ότι θα συνυπολογίσει τον κίνδυνο που διατρέχει η ακοή του από την υψηλή ένταση ήχου, ένα 40% υποστηρίζει ότι θα αυξήσει το όριο στα 100dB που έχει συνηθίσει ως τώρα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει από το 2008 ότι, μεταξύ των σημερινών χρηστών τέτοιων συσκευών στην Ευρώπη, τα 2,5 έως 10 εκατομμύρια εκτιμάται ότι θα υποστούν μόνιμες βλάβες στην ακοή λόγω υπερβολικής έντασης.
Ήχοι σε υψηλή ένταση μπορούν να προκαλέσουν εμβοές, ένα μόνιμο βουητό στα αυτιά ακόμη και βαρηκοΐα, ιδιαίτερα στις υψηλές συχνότητες.
Η λύση υπάρχει λένε οι ειδικοί, αντί να αυξάνεις την ένταση στον εξωτερικό χώρο για να απομονώνεσαι υπάρχει πάντα η επιλογή στις περισσότερες συσκευές της «ακύρωσης θορύβου», έτσι ο ήχος του περιβάλλοντος απομονώνεται και η μουσική ακούγεται πιο καθαρά χωρίς να χρειάζεται επιπλέον ένταση ήχου που μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη.
ΠΗΓΗ: www.healthpress.gr