Τα εγκεφαλικά κύτταρα επιβιώνουν τουλάχιστον διπλάσιο χρόνο απ’ ό,τι ο οργανισμός στον οποίο ζουν, αναφέρουν νευροεπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Πάβια, στην Ιταλία.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν και η οποία δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση «PNAS», διαπίστωσαν ότι οι νευρώνες (ή εγκεφαλικά κύτταρα) ποντικιών που εμφυτεύτηκαν σε αρουραίους, επέζησαν μέχρι τα βαθιά γηρατειά των μεγαλόσωμων τρωκτικών, φθάνοντας τελικά σε διπλάσια επιβίωση απ’ ό,τι τα ποντίκια από τα οποία προήλθαν.
Τα νέα ευρήματα είναι τουλάχιστον ενθαρρυντικά για τους λάτρεις της παράτασης του προσδόκιμου επιβιώσεως.
«Το προσδόκιμο επιβιώσεως των ανθρώπων αυξάνεται αργά, αλλά σταθερά. Αν λοιπόν κατορθώσουμε να το φέρουμε στα 130 ή στα 140 χρόνια, αυτό θα μπορεί να γίνει με τους νευρώνες σε άριστη κατάσταση, διότι όπως αποδεικνύεται δεν έχουν ανάλογη διάρκεια ζωής, αλλά πολύ μεγαλύτερη», εξήγησε ο ερευνητής δρ Λορέντσο Μαγκράσι, νευροχειρουργός στο πανεπιστήμιο.
Αν και τα περισσότερα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος αντικαθίστανται διαρκώς, οι άνθρωποι γεννιούνται με σχεδόν όλους τους νευρώνες που θα έχουν ποτέ στη ζωή τους.
Ο δρ Μαγκράσι και οι συνεργάτες του θέλησαν να διαπιστώσουν εάν τα εγκεφαλικά κύτταρα θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την μεγάλη παράταση της ζωής.
Έτσι, πήραν νευρώνες από ποντίκια και τους ενέχυσαν στον εγκέφαλο 60 εμβρύων αρουραίων.
Στη συνέχεια, άφησαν τους αρουραίους να μεγαλώσουν φυσιολογικά έως λίγο πριν από το φυσικό τέλος της ζωής τους, όταν δηλαδή ήταν πια ετοιμοθάνατοι. Τότε τους έκαναν ευθανασία, για να εξετάσουν τους εγκεφάλους τους.
Η μέση διάρκεια ζωής των ποντικιών είναι περίπου 18 μήνες, ενώ οι αρουραίοι συνήθως ζουν το διπλάσιο.
Όπως έδειξαν οι νεκροψίες, ο εγκέφαλος των αρουραίων ήταν εντελώς φυσιολογικός, δίχως ενδείξεις νευρολογικών προβλημάτων στη δύση της ζωής των ζώων.
Επιπλέον, οι νευρώνες που τους είχαν μεταμοσχευτεί από τα ποντίκια εξακολουθούσαν να είναι ζωντανοί όταν πέθαναν οι αρουραίοι. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να ζήσουν ακόμα περισσότερο, εάν είχαν εμφυτευθεί σε κάποιο είδος με μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβιώσεως.
Όπως και να ‘χει, τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα εγκεφαλικά κύτταρα δεν φθίνουν πριν από το σώμα μας.
Τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για νευρωνικές μεταμοσχεύσεις, για την θεραπεία εκφυλιστικών ασθενειών, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον, εκτίμησε ο δρ Μαγκράσι.
Πάντως έσπευσε να διευκρινίσει ότι το γεγονός πως τα εγκεφαλικά κύτταρα υπερβαίνουν τη διάρκεια ζωής του σώματος, δεν σημαίνει πως οι άνθρωποι μπορεί μια μέρα να ζουν για πάντα.
«Η γήρανση εξαρτάται από πολύ περισσότερα από το προσδόκιμο ζωής κάθε τμήματος του σώματος ξεχωριστά, και ακόμα δεν ξέρουμε τι ακριβώς είναι αυτό που την προκαλεί», τόνισε.
ΠΗΓΗ: www.tanea.gr