ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΕΣ
Όπως προκύπτει και από την ίδια την λέξη προστατίτιδα σημαίνει λοίμωξη του προστάτη. Με απλά λόγια όταν μέσα στον προστάτη υπάρχει κάποιο μικρόβιο.
Το κακό με τον προστάτη είναι ότι είναι πολύ καλό καταφύγιο για τα μικρόβια. Αυτό σημαίνει ότι από την στιγμή που ένα μικρόβιο θα καταφέρει να εισχωρήσει στον προστάτη, τότε με δυσκολία θα καταφέρουμε να απαλλαγούμε οριστικά από αυτό. Υπάρχουν δύο μορφές προστατίτιδας, η οξεία και η χρόνια.
Από τις δύο μορφές προστατίτιδας η οξεία είναι η πιο επικίνδυνη και αυτή που μπορεί να απειλήσει σοβαρά την υγεία.
Εμφανίζεται ξαφνικά με υψηλό πυρετό και ρίγος και πόνο στην περιοχή κάτω από τα γεννητικά όργανα. Η εμφάνιση είναι απροειδοποίητη και χωρίς να υπάρχει άλλο πρόβλημα στην υγεία. Πολύ πιθανό είναι να υπάρχει και έντονη δυσκολία στην ούρηση γιατί ο προστάτης διογκώνεται απότομα και φράζει την έξοδο των ούρων προς τα έξω.
Αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη αντιβίωση για να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε το μικρόβιο που προκάλεσε την φλεγμονη του.
Ο ουρολόγος θα ζητήσει να κάνουμε μία καλλιέργεια ούρων και στην συνέχεια θα χορηγήσει το κατάλληλο αντιβιοτικό ανάλογα με την απάντηση της καλλιέργειας των ούρων. Τα φάρμακα πρέπει να τα πάρουμε για αρκετό χρονικό διάστημα (3-4 εβδομάδες)
Δεν υπάρχει περιορισμός στις σεξουαλικές επαφές. Κατά την διάρκεια όμως της θεραπείας είναι σημαντικό να γίνονται σεξουαλικές επαφές με την χρήση προφυλακτικού. Επίσης είναι απαραίτητο και η σύντροφος να εξεταστεί από τον γυναικολόγο της για να διευκρινιστεί εάν και αυτή έχει κάποιο μικρόβιο έτσι ώστε αν κριθεί απαραίτητο να λάβει και αυτή αντιβιοτική αγωγή.
Η άλλη μορφή προστατίτιδας, δηλαδή η χρόνια δεν είναι τόσο απειλητική αλλά είναι ενοχλητική για τον άντρα.
Συνήθως εμφανίζεται στους νέους άντρες με διαφόρων ειδών προβλήματα στην ούρηση, όπως πόνος, συχνουρία και τσούξιμο. Τα συμπτώματα δεν είναι τόσο ενοχλητικά και ανυπόφορα όπως στην οξεία προστατίτιδα, αλλά μπορεί όμως να ταλαιπωρήσουν τον άντρα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα εφόσον δεν γίνει σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές φορές τα άτομα που πάσχουν από χρόνια προστατίτιδα εμφανίζουν και συνοδά ψυχολογικά προβλήματα τα οποία έχουν σαφώς προκληθεί από την παθολογική αυτή κατάσταση.
Ο μόνος τρόπος για να γίνει τελική διάγνωση της χρόνιας προστατίτιδας είναι η καλλιέργεια του προστατικού μετά από την μάλαξη του προστάτη.
Η χρόνια προστατίτιδα αντιμετωπίζεται και αυτή με φαρμακευτική αγωγή.
Η λήψη των αντιβιοτικών είναι μακροχρόνια με σκοπό όπως προαναφέραμε να εκριζωθεί το μικρόβιο και να μην υπάρχουν άλλα προβλήματα.
ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
Η ΚΥΠ, ή κατά τον κόσμο «διόγκωση του προστάτη», είναι μία συχνή πάθηση των ανδρών της μέσης και προχωρημένης ηλικίας. Θα πρέπει να φανταστούμε το ουροποιητικό σύστημα σαν ένα υδραυλικό σύστημα. Η ουροδόχος κύστη είναι μία δεξαμενή που αποθηκεύει και τελικά προωθεί τα ούρα προς τα έξω από την ουρήθρα. Όταν λοιπόν ο προστάτης έχει διογκωθεί το υδραυλικό μοντέλο αποφράσσεται με αποτέλεσμα τα ούρα να περνούν με μεγάλη δυσκολία προς τα έξω. Με απλά λόγια όταν υπάρχει διόγκωση του προστάτη δυσκολεύεται κατά πολύ η ούρηση.
Η μείωση ροής των ούρων κατά την ούρηση είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της καλοηθους υπερπλασιας του.
Χαρακτηριστικά, ο άνδρας παρατηρεί ότι ενώ παλαιότερα ουρούσε και τα ούρα έφταναν μακριά, τώρα πλέον λερώνει την λεκάνη της τουαλέτας ή και μερικές φορές βρέχει και τα παπούτσια του.
Η μαγική λέξη στην υπερπλασία του προστάτη είναι η συχνουρία. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά συμπτώματα της υπερπλασίας του προστάτη και είναι τελικά αυτό που ενοχλεί και περισσότερο τους παθόντες. Όταν η συχνουρία εμφανίζεται το βράδυ ονομάζεται νυκτουρία.
Πολλοί είναι αυτοί που παραπονιούνται ότι έχουν επείγουσα επιθυμία να ουρήσουν και δεν μπορούν να κρατηθούν. Περιγράφουν ότι μέχρι να φτάσουν στην τουαλέτα μπορεί να έχουν απώλειες και αισθάνονται ότι θα τους φύγουν τα ούρα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που μπορεί να δημιουργήσει η υπερπλασία του προστάτη,για κάποιους άνδρες ,είναι η οξεία επίσχεση των ούρων η οποία είναι μια πολύ επώδυνη κατάσταση που ο άνδρας δεν μπορει να ουρησει καθολου και απαιτεί άμεση αντιμετώπιση με τοποθέτηση ουροκαθετήρα μέσα στην κύστη.
Εκτός από τα παραπάνω συμπτώματα, υπάρχουν και ουσιαστικοί κίνδυνοι όπως η δημιουργία λίθων μέσα στην κύστη, η υδρονέφρωση, η πυελονεφρίτιδα και τελικά η νεφρική ανεπάρκεια.
Η διαγνωση του γίνεται αρχικα με το ιστορικο, τη συμπτωματολογια του ανδρα και ακολουθουν οι διαγνωστικες εξετασεις.
- Η δακτυλική είναι η εξέταση του προστάτη με το δάκτυλο από το ορθό. Δεν είναι επώδυνη και είναι η παλαιότερη αλλά και πιο καταξιωμένη μέθοδος εκτίμησης της διόγκωσης του προστάτη.
- Το υπερηχογράφημα είναι μία εξέταση εύκολη, ανώδυνη για τον ανδρα και ιδιαίτερα χρήσιμη για τον ουρολόγο. Με αυτό μπορεί κανείς να εκτιμήσει το μέγεθος του προστάτη και υπολογίσει εάν η κύστη αδειάζει μετά την ούρηση.
- Το PSA είναι μία ουσία που βρίσκεται στο αίμα και η οποία δίνει σχετικά σημαντικές πληροφορίες για το κατά πόσο υπάρχει ΚΥΠ, προστατιτιδα ή καρκίνος του προστάτη.
- Το ροόγραμμα των ούρων είναι μία μέτρηση που μας δίνει την αναλογία της ποσότητας της ούρησης σε σχέση με τον χρόνο της ούρησης, είναι ένα πολύτιμο βοήθημα.
Υπάρχουν πολλές φαρμακευτικές ουσίες για την συντηρητική αντιμετώπιση της ΚΥΠ. Στο δρόμο της χειρουργικής θεραπείας οδηγούμαστε μετά από την αποτυχία της φαρμακευτικής αγωγής και στις περιπτώσεις που η ΚΥΠ είναι τέτοια που μας προκαλεί σοβαρά προβλήματα.
Η χειρουργική επέμβαση ονομάζεται προστατεκτομή δηλαδη αφαίρεση του αδενώματος του προστάτη, του τμήματος δηλαδή που έχει διογκωθεί.
Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόποι χειρουργικής επεμβασης η ανοιχτή και η διουρηθρική προστατεκτομή.
Μία ερώτηση που βασανίζει πολύ κόσμο γιατί αφορά μία ζωτική για τον άνθρωπο λειτουργία και ευχαρίστηση, είναι αν επηρεάζει το χειρουργείο την σεξουαλική ικανότητα.
Η απάντηση είναι ότι ΟΧΙ, δεν επηρεάζει την ικανότητα του άντρα να έχει σεξουαλικές επαφές.