Άνδρας

ΕΜΦΥΤΕΥΣΙΜΟΙ ΑΠΙΝΙΔΩΤΕΣ. ΤΙ ΝΕΟΤΕΡΟ ΥΠΑΡΧΕΙ;

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Οι απινιδωτές είναι μικρές συσκευές που εμφυτεύονται κάτω από το δέρμα, σε ορισμένους ασθενείς, με σκοπό την ανίχνευση και διόρθωση των γρήγορων και ανώμαλων καρδιακών ρυθμών. Ο απινιδωτής που τροφοδοτείται από μπαταρία συνδέεται με την καρδιά με ένα ή δύο ηλεκτρόδια, τα οποία μέσω μιας μεγάλης φλέβας καταλήγουν ένα στο δεξιό κόλπο και ένα στη δεξιά κοιλία. Ο απινιδωτής μέσω ηλεκτρονικών κυκλωμάτων αισθάνεται τον ρυθμό της καρδιάς και εφαρμόζει θεραπεία όταν χρειάζεται για να σταματήσει ένα αφύσικα γρήγορο ρυθμό που μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνος για την ζωή αφού θα οδηγήσει σε αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Η θεραπεία που εφαρμόζει ο απινιδωτής μπορεί να έχει την μορφή γρήγορης βηματοδότησης ή μικρών ηλεκτρικών εκκενώσεων μέσα στην καρδιά.

Ένδειξη για εμφύτευση απινιδωτή έχουν κυρίως οι ασθενείς που έχουν ήδη υποστεί ένα επεισόδιο κάποιας κακοήθους αρρυθμίας που συνοδεύτηκε από λιποθυμία ή αιφνίδιο καρδιακό θάνατο που αποτράπηκε. Επίσης οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια δηλ. με σοβαρή έκπτωση της λειτουργίας της καρδιάς ως αποτέλεσμα ισχαιμικής καρδιακής νόσου ή κάποιας μυοκαρδιοπάθειας. Υπάρχουν όμως και κάποιες άλλες καταστάσεις, συνήθως κληρονομούμενες, που ενώ η καρδιά είναι υγιής, πάσχει το ηλεκτρικό της σύστημα γεγονός που προδιαθέτει στην εμφάνιση κακοήθων αρρυθμιών, που μπορούν επίσης να προληφθούν με την χρήση του απινιδωτή.

Την τελευταία δεκαετία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούμε με την τοποθέτηση ενός τρίτου ηλεκτροδίου στην αριστερή κοιλία να «επανασυγχρονίσουμε» την καρδιά και να βελτιώσουμε και την μηχανική της λειτουργία. Οι τελευταίας γενιάς απινιδωτές επίσης παρέχουν την δυνατότητα παρακολούθησης της κλινικής κατάστασης του ασθενούς, μετρώντας έγκαιρα παραμέτρους που σχετίζονται με τα συμπτώματα του, όπως για παράδειγμα την ενδεχόμενη κατακράτηση υγρών στον πνεύμονα, στους πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια. Στην περίπτωση αυτή ένας ηχητικός συναγερμός θα κινητοποιήσει τον ασθενή αρκετά πρώιμα ώστε να τροποποιήσει την φαρμακευτική του αγωγή ή να επισκεφθεί νωρίτερα τον καρδιολόγο του, και να αποφύγει έτσι την επιδείνωση της κατάστασης του.

Μια σημαντική πρόσφατη εξέλιξη της τεχνολογίας των απινιδωτών είναι η «από μακριά» παρακολούθηση της σωστής λειτουργίας της συσκευής και των θεραπειών που αυτή παρέχει, άμεσα από την οικία του ασθενούς με την ασύρματη μετάδοση των δεδομένων στον υπολογιστή ή και το κινητό τηλέφωνο του θεράποντα ιατρού χωρίς να απαιτείται η μετακίνηση του στο νοσοκομείο.

Καθώς το πρόβλημα του αιφνιδίου καρδιακού θανάτου εξακολουθεί να μαστίζει τις σύγχρονες κοινωνίες, η έρευνα συνεχίζεται για συσκευές που θα παρέχουν μέγιστη αποτελεσματικότητα και κυρίως ασφάλεια για τους ασθενείς μας. Πέρα από τους πολύ «εξυπνότερους» αλγόριθμους που διαθέτουν οι σύγχρονοι απινιδωτές για την καλύτερη διάκριση των καλοηθών από τις κακοήθεις αρρυθμίες αποφεύγοντας έτσι τις απρόσφορες θεραπείες, ήδη έκαναν την εμφάνιση τους και δοκιμάζονται σε μεγάλες μελέτες απινιδωτές χωρίς καλώδια (leadless). Οι συσκευές αυτές θα τοποθετούνται υποδορίως με όλα τα ευεργετικά τους αποτελέσματα αλλά χωρίς να χρειάζεται η ενδοκαρδιακή τοποθέτηση των ηλεκτροδίων εκμηδενίζοντας έτσι όλες τις πιθανές επιπλοκές της επέμβασης εμφύτευσης.

Write A Comment