Ήδη από την Αρχαιότητα οι Θεοί ήταν νέοι, ωραίοι και αθάνατοι. Αλλά και η Τέχνη ύμνησε την ομορφιά και τη νιότη: στο «Φάουστ» του Γκαίτε ο ήρωας είναι σοφός αλλά άσχημος και γέρος. Πουλάει την ψυχή του στο διάβολο, για να γίνει ξανά νέος και ωραίος.
Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει, στην πρώτη γνωριμία, η εντύπωση που αποκομίζουμε από τον συνομιλητή μας εξαρτάται κατά πρώτον από το παρουσιαστικό του, κατά δεύτερον από τη φωνή του και στο τέλος από το περιεχόμενο των λόγων του. Τα πιο ωραία παιδιά παίρνουν καλύτερους βαθμούς και οι ομορφότεροι άνθρωποι καταδικάζονται λιγότερο συχνά.
«Η ομορφιά είναι η καλύτερη συστατική επιστολή», είχε πει ο Αριστοτέλης. Αυτό δημιουργεί μια «πίεση» που μεγαλώνει με το φύλο και την ηλικία. Στις μέρες μας με την αύξηση του μέσου όρου ζωής και του βιοτικού επιπέδου, το φαινόμενο αυτό γίνεται εντονότερο. Μόνο στις ΗΠΑ το ποσό που δαπανάται ετησίως σε προϊόντα αντιγήρανσης είναι 1.6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Όσο μεγαλώνουμε, οι ινοβλάστες παράγουν λιγότερο κολλαγόνο και το δέρμα χαλαρώνει και χάνει την λάμψη του. Οι αλλαγές αυτές επιταχύνονται με τη κακή διατροφή, τη μεγάλη έκθεση στον ήλιο, το κάπνισμα και τη μόλυνση της ατμόσφαιρας. Για να τις αναστρέψουμε, και επειδή το δέρμα είναι ο καθρέπτης της υγείας μας, θα πρέπει να το προστατεύουμε με αντηλιακά, και ενυδατικές κρέμες με αντιοξειδωτικά όπως το εκχύλισμα σταφυλιού και το ελαιόλαδο. Η διατροφή μας να είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, χωρίς πολλά λίπη και κρέας.
Η έρευνα σήμερα, στρέφεται στην μελέτη της δράσης των γονιδίων και τον ρόλο των ενήλικων μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων. Το φετινό βραβείο Νόμπελ Βιοχημείας απονεμήθηκε στους επιστήμονες εκείνους που ανακάλυψαν την τελομεράση, το γονίδιο δηλαδή που πιθανόν ευθύνεται για την γήρανση των κυττάρων. Η μελέτη των βλαστοκύτταρων βρίσκεται ακόμη στην αρχή, όμως για πολλούς είναι «το κουτί της πανδόρας»: πιστεύουν ότι σε λίγα χρόνια θα θεραπεύουμε οποιαδήποτε ασθένεια και με λίγες ενέσεις θα ξανανιώνουμε. Άλλοι ερευνητές, μελετούν την σχέση ανάμεσα στον κιρκαδιακό κύκλο και το σώμα προκειμένου να δουν πότε είναι ο καλύτερος χρόνος για να επέμβουν στο δέρμα. Ο κιρκαδιακός κύκλος συνίσταται στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων κυττάρων που συμβαίνει τις περιόδους ξεκούρασης και μειώνεται με την ηλικία.
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια υπήρχε η πεποίθηση ότι εφόσον υπάρχουν ρυτίδες στο πρόσωπο θα πρέπει να τις συνηθίσουμε. Σήμερα, έχουμε τόσες λύσεις που μπορούμε μέχρι και να τις αποφύγουμε: Botox, υαλουρονικό, έγχυση βιταμινών Β, C, EDTA, face lift. Ίσως όμως επανάσταση θα είναι η παραγωγή αυτόλογου κολλαγόνου, δηλαδή από το ίδιο μας το σώμα ή η ενεργοποίηση της παραγωγής του με ινοβλάστες.
Ωστόσο, όσο και αν η έρευνα προχωρά, υπάρχει η πεποίθηση από πολλούς ότι όλα είναι γραμμένα στα γονίδια. Για να εκφραστούν όμως θα πρέπει να υπάρχει και το κατάλληλο περιβάλλον. Για να κρατήσουμε λοιπόν το δέρμα μας καλό θα πρέπει να κοιμόμαστε αρκετά, να τρώμε σωστά, να πίνουμε πολύ νερό, να αποφεύγουμε το κάπνισμα, το αλκοόλ και το άγχος. Γιατί τελικά δεν είναι να γεράσουμε νέοι, αλλά να μεγαλώσουμε όμορφα και με υγεία.
*Ο Ιωάννης Λιαπάκης είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής (ΕBOPRAS) και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης
OpsisClinical Πλαστική, Επανορθωτική και Αισθητική Χειρουργική
http://www.myplasticsurgery.gr