Επιστημονικοί Συνεργάτες

ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Με τη λέξη χολοκυστεκτομή εννοούμε την επέμβαση για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Η χοληδόχος κύστη είναι ένας σάκος σε σχήμα αχλαδιού και βρίσκεται στο δεξιό άνω τεταρτημόριο της κοιλίας, κάτω από το δεξιό λοβό του ήπατος. Η ρόλος της είναι να αποθηκεύει χολή και να την εκκρίνει στο έντερο διαμέσου του χοληδόχου πόρου. Η χολή εκκρίνεται μετά τη λήψη τροφής (λιπαρής) και βοηθάει στην πέψη.

Τα αίτια αφαίρεσης της χοληδόχου κύστεως είναι συνήθως:

– χολολιθίαση (λίθοι στη χοληδόχο κύστη)

– χολοκυστίτιδα (με ή χωρίς χολόλιθους)

– Θηλώματα χοληδόχου κύστεως (καλοήθεις όγκοι του τοιχώματος της χολ. κύστεως)

– κακοήθεια (καρκίνος χοληδόχου κύστεως (εύρημα συνήθως μετεγχειρητικό)

Η χοληδόχος κύστη στο 90% των περιπτώσεων, αφαιρείται λαπαροσκοπικά. Σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες θεωρείται πλέον επιβεβλημένη η έναρξη με τη λαπαροσκοπική μέθοδο και εάν υπάρχει πρόβλημα ο χειρουργός παίρνει την απόφαση για μετατροπή σε ανοιχτή επέμβαση. Η λαπαροσκοπική δεν διαφέρει καθόλου ως προς το τελικό αποτέλεσμα, έχει λιγότερες επιπλοκές, λιγότερο πόνο και γρηγορότερη ανάρρωση.

Τεχνική λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής

Υπό γενική αναισθησία τοποθετούνται τέσσερα trocars σε συγκεκριμένες θέσεις της κοιλίας. Γίνεται εμφύσηση αέρα μέσα στην κοιλία και με ειδική μικροκάμερα, οθόνη και ειδικά εργαλεία αφαιρείται η χοληδόχος κύστη με το περιεχόμενο της. Η νοσηλεία μπορεί να είναι μονοήμερη και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του. Μετά από μερικές μέρες επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες και την εργασία του.

Τεχνική ανοιχτής χολοκυστεκτομής

Υπό γενική ή υψηλή επισκληρίδιο αναισθησία, γίνεται τομή περίπου 10 εκατοστών στην άνω κοιλία και αφαιρείται η χολή. Οι συνήθεις επιπλοκές είναι η αιμορραγία, η διαπύηση του χειρουργικού τραύματος, η χολόρροια. Στην ανοιχτή χολοκυστεκτομή, η πλήρης ανάρρωση επέρχεται μετά τις 6 εβδομάδες.

Και οι δύο μέθοδοι είναι εξίσου ασφαλείς. Σίγουρα όμως η λαπαροσκοπική εκτομή είναι καλύτερη λόγω των λιγότερων επιπλοκών και ιδιαίτερα του μετεγχειρητικού πόνου.

 

Write A Comment