Σωστή ανάπτυξη του παιδιού είναι επίσης και η σωστή προστασία της υγείας των δοντιών.
Αγαπητοί γονείς τα παιδικά ή νεογιλά δόντια αλλά και τα μόνιμα, αποτελούν μέρος της γενικής υγείας του παιδιού σας. Για να τα βοηθήσουμε να έχουν γερά δόντια και να προλάβουμε όσο το δυνατόν καλύτερα την ανάπτυξη της τερηδόνας, επιβάλλεται να οριστούν κανόνες σωστής στοματικής υγιεινής :
Κανόνας 1ος-Σεβασμός και τήρηση μιας στοματικής υγιεινής σε καθημερινή βάση
Το όποιο συνεπάγεται βούρτσισμα 2 φορές τη μέρα, το ελάχιστο, μετά από κάθε γεύμα, από τα όποια το βραδινό βούρτσισμα είναι και το πιο σημαντικό. Η χρήση σωστών εξαρτημάτων γι’ αυτόν τον σκοπό, μια οδοντόβουρτσα και μια οδοντόκρεμα με φθόριο που να ανταποκρίνεται στην κατάλληλη ηλικία του παιδιού, είναι τα βασικά εργαλεία, καθώς επίσης και οι σωστές κινήσεις κατά το βούρτσισμα.
Κανόνας 2ος-Μια σωστή πρόληψη από την στιγμή της εμφάνισης του πρώτου παιδικού ή νεογιλού δοντιού στην στοματική κοιλότητα
Η υγιεινή των νεογιλών δοντιών συνήθως παραμελείται. Κι όμως τα νεογιλά δόντια είναι ο στύλος της κατασκευής της στοματικής κοιλότητας γιατί προετοιμάζουν τον σχηματισμό των μόνιμων δοντιών, γιατί διατηρούν τον απαραίτητο χώρο για την ανατολή τους και γιατί επηρεάζουν άμεσα την εμφάνιση διαφόρων ορθοδοντικών ανωμαλιών. Πρέπει λοιπόν να παραμένουν για όσο το δυνατόν περισσότερο διάστημα ελευθέρα από την τερηδόνα. Ο ρόλος των νεογιλών δοντιών είναι επίσης σημαντικός στην σωστή άρθρωση των λέξεων. Είναι μέσο επικοινωνίας. Εξασφαλίζουν την λειτουργεία της μάσησης και είναι πολύ σημαντικά στην αισθητική του προσώπου. Γι’ αυτό, η στιγμή της εμφάνισης του πρώτου νεογιλού δοντιού σηματοδοτεί την αρχή της πρόληψης της στοματικής υγιεινής.
Από την εμφάνιση των πρώτων μόνιμων δοντιών, στην ηλικία των 6 ετών, είναι ανάγκη ν ‘ αντικατασταθεί τόσο η οδοντόβουρτσα όσο και η οδοντόκρεμα. Η οδοντόκρεμα με μειωμένη περιεκτικότητα σε φθόριο πρέπει να αντικατασταθεί από μια οδοντόκρεμα με κανονική περιεκτικότητα. Έως την ηλικία των 6 ετών είναι σημαντικό, όχι μόνο να σεβαστούμε τον ρυθμό του καθημερινού βουρτσίσματος αλλά και του σωστού τρόπου βουρτσίσματος όλων των δοντιών. Οι κινήσεις της οδοντόβουρτσας παραμένουν οριζόντιες από αριστερά προς τα δεξιά κι από τα δεξιά προς τ αριστερά στις εξωτερικές επιφάνειες , στις εσωτερικές αλλά και στις μασητικές. Για να επιτύχετε ένα αποδοτικό βούρτσισμα μην διστάσετε να βοηθήσετε το παιδί σας. Η αλλαγή στον τρόπο βουρτσίσματος ξεκινάει από την ηλικία των 6 ετών, όποτε και το παιδί αντιλαμβάνεται ευκολότερα ότι πρέπει να βουρτσίσει τα δόντια, ξεκινώντας από το ροζ μέχρι το άσπρο, δηλαδή από τα ούλα μέχρι την κοπτική ή την μασητική επιφάνεια του δοντιού και όχι οριζόντια. Είναι επίσης ευκολότερο για το παιδί να καταλάβει ότι η οδοντοστοιχία χωρίζεται σε 4 ζώνες, οι οποίες πρέπει μεθοδικά να καθαρίζονται, επάνω αριστερά, επάνω δεξιά, κάτω αριστερά, κάτω δεξιά. Εφόσον αυτές οι ζώνες έχουν βουρτσιστεί καλά μπορούν πλέον να περάσουν στον καθαρισμό και των εσωτερικών επιφανειών των δοντιών. Η συνολική διάρκεια του βουρτσίσματος είναι περίπου στα 3 λεπτά ή όσο μια αντίστροφη μέτρηση ξεκινώντας από το 100. Ακολουθεί καλό ξέπλυμα με νερό.
Κανόνας 3ος-Μια διατροφή ισορροπημένη και φτωχή σε ζάχαρη σε οποιαδήποτε ηλικία
Μια σωστή διατροφή εξασφαλίζεται από την απόκτηση σωστών συνηθειών από την πιο μικρή ηλικία. Μια διατροφή φτωχή σε ζάχαρη προστατεύει το σμάλτο των νεογιλών αλλά και των μόνιμων δοντιών. Ελαττώστε κατά την διάρκεια της ημέρας αλλά και το βράδυ και πάνω απ’ όλα πριν την κατάκλιση(ύπνο) τις καραμέλες και τα ζαχαρωτά που κολλούν στα δόντια. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να βουρτσίζει τα δόντια και να ξεπλένει με άφθονο νερό αμέσως μετά την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ζάχαρη. Κρατήστε τα ζαχαρωτά ως κέρασμα μετά το κυρίως γεύμα της ημέρας. Η δίψα κατά την διάρκεια της νύχτας αντιμετωπίζεται πολύ καλά με το νερό. Τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται. Τα οξέα που περιέχουν οι χυμοί φρούτων με ζάχαρη, η σόδα, τα αεριούχα ποτά διαφόρων γεύσεων, αλλά και τα προϊόντα με την ένδειξη light επιτίθενται στο σμάλτο των δοντιών και το καταστρέφουν. Ένας άλλος εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι και ο χρόνος. Για παράδειγμα τα γλειφιτζούρια είναι πολύ βλαβερά για την υγεία των δοντιών αφού έρχονται σε επαφή με τα δόντια για περισσότερη ώρα από 10 έως 20 λεπτά από κάθε άλλο ζαχαρωτό. Επίσης, αρκετά τρόφιμα και ποτά περιέχουν ζάχαρη κρυμμένη όπως το κέτσαπ, τα σνακ με κρεμμώδη ύφη ή η γκοφρέτα δημητριακών.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα από την άλλη είναι ο μεγάλος σύμμαχος των δοντιών. Πλούσια σε ασβέστιο και φωσφόρο συμβάλουν στην καλή υγεία των δοντιών. Προστατεύουν από την οξύτητα την στοματική κοιλότητα, διευκολύνουν στη δέσμευση του φθορίου και οι πρωτεΐνες τους ενισχύουν την προστατευτική ιδιότητα του σάλιου. Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας αναγνωρίζει το ρολό του τυριού στην πρόληψη της τερηδόνας.
Το φθόριο επίσης, είναι ένας πραγματικός σύμμαχος των δοντιών. Είναι ένα στοιχείο βασικό στην διατήρηση της στοματικής υγείας και βρίσκεται σε διάφορες τροφές όπως το σπανάκι, το ψαρί, το τσάι, το μεταλλικό νερό, το νερό της ύδρευσης, το μαγειρικό αλάτι αλλά και στην οδοντόκρεμα. Η περιεκτικότητα της οδοντόκρεμας σε φθόριο πρέπει να είναι συγκεκριμένη για κάθε ηλικία.
Κανόνας 4ος-Συχνες επισκέψεις στον οδοντίατρο
Η τερηδόνα αποτελεί οδοντιατρικό πρόβλημα με μεγάλη συχνότητα καταλαμβάνοντας την 4η θέση παγκοσμίως. Επιβαρύνει σημαντικά την υγεία του στόματος ενός μελλοντικού ενήλικα. Συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο σας, μια με δυο φορές τον χρόνο, από την στιγμή της εμφάνισης του πρώτου νεογιλού δοντιού στο στόμα, ακόμα και αν δεν υπάρχει εμφανές πρόβλημα, είναι επιβεβλημένες.
Ασχοληθείτε επιμελώς με την υγεία των δοντιών του παιδιού σας και μάθετέ του πώς να τα προστατεύει αποτελεσματικά. Εξασφαλίστε χρήμα και κόπο. Είναι μάθημα ζωής!
ΑΣΚΑΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Χειρουργός Οδοντίατρος
Μετεκπαιδευθείς στα Βιουλικά, την Περιοδοντολογία και τα Οδοντικά Εμφυτεύματα.