Είναι μια κατάσταση ακούσιας απώλειας των ούρων
Η ακράτεια μπορεί να είναι συγγενής και παρουσιάζεται κατά την παιδική ηλικία, ή είναι αποτέλεσμα κάποιας βλάβης ή πάθησης, που προκλήθηκε. Μπορεί να οφείλεται σε διαταραχή λειτουργίας της ουροδόχου κύστης ή σε ανεπάρκεια του σφιγκτήρα, που είναι υπεύθυνος για την συγκράτηση των ούρων, ή σε συνδυασμένη βλάβη και των δύο.
Οι γυναίκες προσβάλλονται πολύ συχνότερα από ότι οι άνδρες, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ακράτεια συγκριτικά με τους άνδρες και οι πιθανότητες αυτές, αυξάνονται σημαντικά με την αύξηση της ηλικίας τους. Υπολογίζεται ότι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό, περίπου το 10% των γυναικών κάτω των 65 ετών και το 35% άνω των 65 ετών.
Συχνές αιτίες της ακράτειας είναι οι αλλαγές στην ανατομία του ουροποιητικού, στους μύες ή τα νεύρα που ελέγχουν τους μύες αυτούς. Στις αλλαγές αυτές μπορούν να συμβάλλουν στις γυναίκες η κύηση και ο τοκετός, η πρόπτωση της μήτρας, η κυστεοκήλη, η ορθοκήλη, η εμμηνόπαυση, η παχυσαρκία και η χρόνια δυσκοιλιότητα.
Τύποι ακράτειας
Ακράτεια από προσπάθεια μπορεί να προκληθεί από αδυναμία των στηριγμάτων της κύστεως και της ουρήθρας ,λόγω βλάβης του έσω σφιγκτηριακού μηχανισμού της ουρήθρας και από βλάβη του έξω σφιγκτηριακού μηχανισμού της ουρήθρας.
Στην περίπτωση αυτή πραγματοποιείται απώλεια ποσότητας ούρων κατά την διάρκεια κινήσεων όπως είναι το βήξιμο, το φτάρνισμα, το γέλιο ή η σωματική άσκηση.
Αυτή η ακράτεια αποτελεί τον πιο συχνό τύπο γυναικείας.
Επιτακτική ακράτεια
Η ανάγκη ούρησης είναι επιτακτική και απότομη, μη ελεγχόμενη από την ασθενή και συνοδεύεται από μια πολύ έντονη επιθυμία προς ούρηση που συχνά δεν αναστέλλεται.Αυτό μπορεί συμβαίνει ακόμη κι όταν δεν υπάρχει μεγάλη ποσότητα ούρων μέσα στην κύστη.Συχνά φεύγουν τα ούρα πριν η γυναίκα προλάβει να φτάσει στην τουαλέτα.
Εδώ συμπεριλαμβάνονται:
- Ακράτεια ούρων από υπερπλήρωση, αποτέλεσμα χρόνιας κατακράτησης ούρων, σε γυναίκες που δεν μπορούν να εκκενώσουν πλήρως την κύστη τους λόγω κυστεοκήλης,ορθοκήλης, πτώση μήτρας , ατονίας της κύστης από νευρολογική πάθηση.
- Μεικτού τύπου ακράτεια
- Συνδυασμός ακράτειας από προσπάθεια και από έπειξη
Η διάγνωση της ακράτειας γίνεται με την κλινική εξέταση,την γενική ανάλυση ούρων, το ημερολόγιο ούρησης, το υπερηχογράφημα, πιθανά κυστεοσκόπηση και τον ουροδυναμικό έλεγχο.
Αντιμετωπίζεται συντηρητικά και χειρουργικά
Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει την εφαρμογή ασκήσεων πυελικού εδάφους (ποσοστό βελτίωσης 60%), την ηλεκτρική διέγερση των μυών του πυελικού εδάφους (ποσοστό βελτίωσης 30%), την εφαρμογή κολπικών κώνων (ποσοστό βελτίωσης 50%) και τη χρήση οιστρογόνων και την χρησιμοποίηση μόνιμων καθετήρων σε κάποιες.
Η χειρουργική θεραπεία για τη ακράτεια των ούρων από προσπάθεια περιλαμβάνει την κολποανάρτηση κατά Burch, την τοποθέτηση κολλαγόνου περιουρηθρικά και την τοποθέτηση κολπικής ταινίας ελεύθερης τάσης.