ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΥΣΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ;
Η στύση πραγματοποιείται όταν υπάρξει σεξουαλική διέγερση. Τότε το πέος και πιο συγκεκριμένα τα 2 σηραγγώδη σώματα του(που μοιάζουν με σφουγγαράκια), γεμίζουν με αίμα (8 φορές περισσότερο από ότι όταν είναι χαλαρό) και έτσι σκληραίνουν. Η διόγκωσή τους κλείνει την έξοδο του αίματος και έτσι συντηρείται η στύση. Έτσι γίνεται η διόγκωση και η σκλήρυνση του πέους που διατηρείται μέχρι το τέλος της σεξουαλικής επαφής.
Στην δημιουργία της συμβάλλουν
- η καλή ψυχική κατάσταση
- ικανοποιητικά επίπεδα των ορμονών
- η επάρκεια του αγγειακού συστήματος του πέους
- η καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος
TI EINAI Η ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Είναι η μόνιμη ή παροδική αδυναμία για επίτευξη και διατήρηση της στύσης για την σεξουαλική επαφή. Όταν ο άντρας δεν καταφέρνει να έχει στύση επαρκή, για να φέρει σε πέρας ικανοποιητικά μια σεξουαλική πράξη.
ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΥΣΗΣ;
Από μελέτες που χουν γίνει διεθνώς η συχνότητα διαταραχών στύσης κυμαίνεται απο6-20%. Τελευταίες έρευνες αναφέρουν ότι το 10% των ανδρών από 40 έως 70 ετών αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα.
Η πιθανότητα εμφάνισης τέτοιων διαταραχών αυξάνεται μετά τα 55 χρονιά.
Πάνω από 200.000.000 άνδρες στο κόσμο πάσχουν.
Στην Ελλάδα περίπου μισό εκατομμύριο άντρες αντιμετωπίζουν προβλήματα.
ΤΙ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΣΤΥΣΗΣ;
- Διακοπή καπνίσματος
- Μείωση αλκοόλ
- Σωστή διατροφή
- Γυμναστική
- Μείωση στρες
ΠΟΣΟ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΝΤΡΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΣΤΥΣΗΣ;
Ο άντρας δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στην καλή σεξουαλική του λειτουργία. Η εμφάνιση ενός σεξουαλικού στυτικού προβλήματος τον θορυβεί αρκετά και τον κάνει να αισθάνεται ανασφάλεια και ότι απειλείται η σχέση του με την σύντροφο του.
Βρίσκεται σε μεγάλη ψυχική ένταση και ο κίνδυνος να απορρυθμιστεί η ζωή του είναι μεγάλος.
Αλλαγή της συμπεριφοράς του, καταθλιπτική εικόνα, αντικοινωνική συμπεριφορά, απορρύθμιση και της επαγγελματικής δραστηριότητας.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΡΑ;
Ψυχικοί παράγοντες: ο τρόπος ζωής , το άγχος, ο φόβος αποτυχίας, ψυχικά νοσήματα, χαμηλή αυτοεκτίμηση, πένθος, διαπροσωπικές συγκρούσεις, προβλήματα περιόδου ζωής.
Φαρμακευτικές αγωγές: μακροχρόνιες αγωγές με ανοσοκατασταλτικ’α, αντιυπερτασικά, κατασταλτικά του ΚΝΣ, αντικαταθλιπτικά.
Ορμονικά: μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης.
ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ; –ΑΙΤΙΕΣ
Οργανικά αίτια μπορεί να είναι:
- αγγειακά– διαβήτης -υπέρταση –υπερλιπιδαιμια-καρδιαγγειακή νόσος
- νευρογενή– σκλήρυνση κ.π.-πάθηση νωτιαίου μυελού-αεε-parkinson-χνα –ριζική προστατεκτομή
- ορμονικά υπογοναδισμός –θυρεοειδής-υπερπρολακτιναιμία –αυξημένα οιστρογόνα (από εξωγενής παράγοντες, όπως τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν φυτοοιστρογόνα όπως το αλεύρι, η μπύρα, τα πράσινα φασόλια, δημητριακά ολικής άλεσης, σόγια ) από ασθένειες (παθήσεις ήπατος ,συγγενής απλασία επινεφριδίων, όγκους που παράγουν οιστρογόνα, ανδρικό υπογοναδισμό, γυναικομαστία, αλκοολισμό και χρόνια κατάχρηση αλκοόλ, παχυσαρκία.
- ανατομικά αίτια – φίμωση –peyronie
- φαρμακευτικά -διουρητικά-αντιφλεγμωνώδη – ανιυπερτασικά – καρδιοτονωτικά – αντικαταθλιπτικά -οιστρογόνα – δυνατά παυσίπονα
- ουσίες – καπνός – αλκοόλ – κόκα – χασις
Αγγειακές παθήσεις: Δεδομένου ότι η στύση πραγματοποιείται με τη συγκέντρωση αίματος μέσα στο πέος, ελαττωμένη ροή λόγω αρτηριοσκληρώσεως ή τραυματισμού δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα. Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα αγγειακά προβλήματα είναι η συχνότερη ιατρική αιτία δυσλειτουργίας.
Νευρική βλάβη: (νευροπάθεια): Παθήσεις όπως ο διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας, χειρουργείο του καρκίνου του προστάτη ή τραυματισμός της σπονδυλικής στήλης μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα νεύρα.
Ψυχολογικοί παράγοντες: Η κατάθλιψη, το άγχος, οι τύψεις και ενοχές, ο φόβος, προκαλούν συχνά διαταραχή στη στύση. Είναι συχνό πρόβλημα σε νεαρούς άνδρες που αγχώνονται από την έλλειψη σεξουαλικών εμπειριών, αλλά μπορεί να συνδυάζεται και με προϋπάρχουσα ανεπάρκεια στύσης, οπότε ο ψυχολογικός παράγοντας (φόβος ενδεχόμενης αποτυχίας) χειροτερεύει την κατάσταση.
Φάρμακα: Πολλά φάρμακα έχουν ως παρενέργεια τη δυσκολία στύσης, όπως ορισμένα αντιυπερτασικά, πολλά αντικαταθλιπτικά, φάρμακα για την καρδιά και κατά του καρκίνου του προστάτη. Ακόμη διάφορα αντιισταμινικά, διουρητικά, αντι-παρκινσονικά, δυνατά παυσίπονα (παράγωγα του οπίου), ηρωίνη, μαριχουάνα, κοκαΐνη, νικοτίνη, βαρβιτουρικά, αλκοολισμός.
Ορμονικά προβλήματα: Παθολογικά επίπεδα ορμονών όπως η τεστοστερόνη, η ορμόνη του θυρεοειδούς (θυροξίνη) και μια ορμόνη της υποφύσεως (προλακτίνη) επηρεάζουν τόσο τη στύση όσο και τη διάθεση για σεξ (λίμπιντο).
ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΝΔΕΙΞΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΝΟΣΟΥ;
Οι άντρες που πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία πρέπει να υποβάλλονται σε ιατρικό έλεγχο και για καρδιοαγγειακά νοσήματα γιατί μπορεί να ναι πρώιμη ένδειξη αυτών, σύμφωνα με μια ιταλική μελέτη που έχει δημοσιευτεί.
Πολλοί ασθενείς με προβλήματα στύσης και πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο έχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης αργά η γρήγορα οξύ στεφανιαίου επεισοδίου.
Οι αποφραγμένες αρτηρίες έχουν επίπτωση και στο κυκλοφορικό σύστημα του πέους.
Η στυτική δυσλειτουργία λοιπόν, μπορεί να εκδηλωθεί νωρίτερα από την καρδιακή νόσο, διότι η πεϊκή αρτηρία έχει μικρότερη διάμετρο από τις στεφανιαίες και πιθανά να είναι αυτή η αιτία που εμφανίζεται νωρίτερα η στυτική δυσλειτουργία.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΣΤΥΤΙΚΗΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΓΙΑΣ
Κλινικές Ενδείξεις Οργανικής Αιτιολογίας
Προοδευτική έναρξη
Αιφνίδια έναρξη μετά από επέμβαση ή κάκωση ΝΑ
Μόνιμη στυτική δυσλειτουργία
Απουσία πρωινών στύσεων
Ηλικία μεγαλύτερη των 60 ετών
Διατήρηση οργασμού και εκσπερμάτισης
Παράγοντες κινδύνου για στυτική δυσλειτουργία
Κλινικές Ενδείξεις Ψυχογενούς Αιτιολογίας
Αιφνίδια έναρξη χωρίς αιτία
Περιστασιακή ανικανότητα
Προβλήματα σχέσης
Φυσιολογικές πρωινές στύσεις
Νεαροί άντρες
Πιθανές αλλαγές σε οργασμό και εκσπερμάτιση
Απουσία παραγόντων κινδύνου
ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Η σωστή διάγνωση αποτελεί καθοριστικό σημείο σε κάθε ιατρική πράξη. Στην περίπτωση της Στυτικής Δυσλειτουργίας, η λήψη λεπτομερούς ιστορικού και η φυσική εξέταση του ασθενούς σε συνδυασμό με μία σειρά ειδικών εργαστηριακών εξετάσεων είναι πάντα τα κύρια και σημαντικά βήματα για να αποκαλύψει κάποιος τα ψυχογενή ή οργανικά αίτια που μπορούν να συσχετίζονται με τη στυτική δυσλειτουργία.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Οι επιλογές της θεραπείας σήμερα τόσο για την ψυχολογική, όσο και για την οργανική Στυτική Δυσκολία, στηρίζονται αφενός στην εμπειρία του γιατρού αφετέρου στην επιθυμία του ασθενούς. Οι επιλογές αυτές περιγράφονται στον κάτωθι πίνακα :
Φαρμακευτική θεραπεία: Μέσω φαρμακευτικής αγωγής μπορούν να αντιμετωπιστούν προβλήματα στύσης (ψυχογενούς και οργανικού χαρακτήρα). Τα φάρμακα που σήμερα χορηγούνται έχουν ως κύρια δράση τη βελτίωση της αιμάτωσης του πέους (προσταγλανδίνη, συλντεναφίλη, απομορφίνη, φεντολαμίνη, παπαβερίνη, τεστοστερόνη)
Χειρουργική θεραπεία: Οι χειρουργικές λύσεις αφορούν μόνιμα οργανικά προβλήματα. Οι συνηθέστερες επεμβάσεις είναι η Χειρουργική προσθέσεων και η Αγγειοχειρουργική.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΪΚΗ ΠΡΟΘΕΣΗ;
Είναι η ριζική χειρουργική λύση για τους άνδρες με στυτική δυσλειτουργία που δεν έχουν ανταπόκριση στα φάρμακα. Τα ενδοπεϊκά ενθέματα δεν είναι ορατά και δίνουν ικανότητα στύσης και εκσπερμάτισης που δεν διαφέρει από τη φυσική στύση και εκσπερμάτιση.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία θα πρέπει να ενθαρρύνονται να ξεπεράσουν την επιφυλακτικότητά τους στην αναζήτηση συμβουλευτικής υποστήριξης σχετικά με το πρόβλημά τους. Η στυτική δυσλειτουργία είναι πιο συχνή σε άνδρες άνω των 40 ετών με παράγοντες κινδύνου όπως χρόνια νοσήματα, πυελικό τραύμα ή προηγηθείσα πυελική επέμβαση, κατάχρηση αλκοόλ, συστηματική αθηροσκλήρυνση και σακχαρώδη διαβήτη. Η κλασική διαγνωστική προσέγγιση θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα λεπτομερές ιατρικό και σεξουαλικό ιστορικό καθώς και κλινική εξέταση του ασθενή. Είναι σημαντικό να αποκλειστεί ο σακχαρώδης διαβήτης και ο υπογοναδισμός, ενώ συμπληρωματικές εξετάσεις απαιτούνται μόνο σε περιορισμένο αριθμό ασθενών. Υπάρχουν ποικίλες θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας και καθεμία από αυτές παρουσιάζει διαφορετικό βαθμό αποτελεσματικότητας, ασφάλειας και ικανοποίησης του ασθενούς. Οι περισσότεροι ασθενείς θα προτιμούσαν να επανακτήσουν την ικανότητα μιας φυσιολογικής αυθόρμητης στύσης. Αυτό όμως, είναι εφικτό μόνο σε περιπτώσεις όπου το πρόβλημα είναι κυρίως ψυχολογικό, ορμονικό, φαρμακευτικής προέλευσης και στις σπάνιες εκείνες περιπτώσεις όπου είναι δυνατή η χειρουργική αποκατάσταση της αιμάτωσης του πέους. Όλοι οι ασθενείς επηρεάζονται θετικά από κάποια ψυχοσεξουαλική υποστήριξη και είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κάποιοι από αυτούς θα προτιμήσουν την επιλογή μιας σεξουαλικής σχέσης, η οποία δεν περιλαμβάνει διείσδυση. Προτιμούμε να αρχίζουμε με ένα μη επεμβατικό τύπο θεραπείας και να περιορίζουμε τις περισσότερο επεμβατικές μεθόδους σε εκείνους τους ασθενείς με εξειδικευμένες ενδείξεις, όπως συμβαίνει με τις επεμβάσεις επαναγγείωσης του πέους, ή σε εκείνους, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στις λιγότερο επεμβατικές μεθόδους, με την εμφύτευση πεϊκών προθέσεων. Θεωρείται βέβαιο ότι η κυκλοφορία φαρμάκων με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα θα οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών επιλογών και αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε μια αύξηση του αριθμού των ασθενών, οι οποίοι θα αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.