Η πιπίλα είναι αναμφισβήτητα μια αγαπημένη συνήθεια των βρεφών και των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Προσφέρει σε αυτά ένα αίσθημα καθησυχασμού και στους γονείς πολλές φορές λύση στην αντιμετώπιση της ακατάσχετης γκρίνιας τους. Η αξία της χρήσης της έχει διχάσει τους ειδικούς ενώ για τους γονείς αποτελεί πονοκέφαλο η ώρα που θα πρέπει να σταματήσουν να τη δίνουν στο παιδί.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της πιπίλας?
- Οι πιπίλες ηρεμούν τα παιδιά και τα βοηθάνε να κοιμηθούν. Αρκετές φορές ανακουφίζουν από πονάκια οπότε σε μερικές περιπτώσεις είναι η λύση για τους κολικούς.
- Τα τελευταία χρόνια έρευνες δείχνουν ότι συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αιφνίδιου βρεφικού θανάτου(SIDS). Για το λόγο αυτό πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η χρήση της πρέπει να ενθαρρύνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου στο πρώτο εξάμηνο ζωής που ο κίνδυνος για SIDS είναι μεγαλύτερος.
Ποια είναι τα μειονεκτήματα της πιπίλας?
- Η μακροχρόνια χρήση της πιπίλας ή του θηλασμού του δακτύλου( πέρα των 3-4 ετών) αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης οδοντικών προβλημάτων όπως π.χ χασμοδοντίας.
- Αυξάνεται ο κίνδυνος επεισοδίων οξείας μέσης ωτίτιδας.
- Έχει συνδεθεί με αυξημένη συχνότητα λοιμώξεων του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού συστήματος καθώς και με μυκητίαση του στόματος
- Εμποδίζει την εγκατάσταση αποτελεσματικού θηλασμού και για αυτό δεν πρέπει να δίνεται σε βρέφη που θηλάζουν μέχρι να συμπληρώσουν τον πρώτο μήνα ζωής
- Ευθύνεται πιθανότατα και για περιπτώσεις καθυστέρησης ομιλίας γιατί αποθαρρύνει τα παιδιά να λένε λογάκια
Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς όταν αγοράζουν και χρησιμοποιούν πιπίλα στα παιδιά?
- Η πιπίλα πρέπει να έχει μαλακή θηλή και διάμετρο δίσκου μεγαλύτερη των 3 εκ γιατί μικρότερες μπορεί να μπουν στο στόμα του παιδιού και να το πνίξουν. Επίσης ο δίσκος πρέπει να έχει τρύπες για τον σωστό αερισμό της περιοχής γύρω από το στόμα.
- Είναι προτιμότερες οι πιπίλες από καουτσούκ γιατί αυτές από σιλικόνη μπορεί να σπάσουν ξαφνικά μέσα στο στόμα
- Πρέπει η πιπίλα να είναι πάντα καθαρή και να αποστειρώνεται όπως οι θηλές του μπιμπερό.
- Δεν πρέπει οι γονείς να βουτάνε την πιπίλα σε μέλι για να τη δίνουν στα παιδιά ούτε να τα πιέζουν όταν αυτά δεν τη θέλουν.
- Είναι καλό να αποφεύγεται η παρατεταμένη χρήση της.
- Οι γονείς να ελέγχουν συχνά τις πιπίλες για σκισίματα ,τρύπες ή αλλαγή στο χρώμα τους και να τις ανανεώνουν
- Δεν πρέπει οι γονείς να στερεώνουν την πιπίλα γύρω από το λαιμό ή το πρόσωπο του παιδιού με αλυσίδα, κορδόνι ή λάστιχο γιατί υπάρχει περίπτωση να πνίξουν το παιδί.
Πως κόβεται η πιπίλα?
- Πετάξτε την στα σκουπίδια. Βρείτε μια έξυπνη ιστορία να πείτε στα παιδιά (εμπνευστείτε από παραμύθια ή τους παιδικούς ήρωες των ημερών) και συζητήστε το μαζί τους. Τονίστε τους ότι έχουν μεγαλώσει και δεν χρειάζονται την πιπίλα.
- Από την άλλη μπορείτε να τη κόψετε σταδιακά. Όταν το παιδί ζητήσει τη πιπίλα ξεγελάστε το με το να το απασχολήσετε το με κάτι άλλο π.χ με το αγαπημένο του παιχνίδι ή να το πατέ μια βόλτα. Πάντα πρέπει να το επιβραβεύεται για την ώρα που δεν χρησιμοποιεί την πιπίλα.
- Ένας άλλος τρόπος είναι να κόψετε λίγο την άκρη της ώστε να μην είναι πια τόσο ευχάριστη για το παιδί.
Όσες δυσκολίες πάντως και να υπάρξουν στη διακοπή χρήσης της πιπίλας θα έρθει κάποια στιγμή που το παιδί από μόνο του θα την αφήσει.