Άνδρας

ΧΤΥΠΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΜΕ “ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ” ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Μια νέα τεχνική που βασίζεται στη χρήση του ηλεκτρισμού για τη σμίκρυνση της καρδιάς σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, πρόκειται να αρχίσει να εφαρμόζεται σύντομα στο Λίβερπουλ. Στόχος των ερευνητών είναι να δουν εάν με τον ηλεκτρισμό θα καταφέρουν να «πειράξουν» ένα νεύρο που οδηγεί στην καρδιά, με απώτερο σκοπό να περιορίσουν το μέγεθός της και, φυσικά, τις…απαιτήσεις της σε αίμα. Κάτι τέτοιο, εικάζεται, θα οδηγούσε σε σημαντική αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης των ασθενών. Είναι η πρώτη φορά που η μέθοδος θα εφαρμοστεί σε ανθρώπους, ενώ έχουν προηγηθεί επιτυχημένα πειράματα σε σκύλους και ποντίκια.
Όπως εξηγούν καρδιοχειρουργοί από το «Royal Liverpool University Hospital», που θα εφαρμόσουν τη μέθοδο τις επόμενες μέρες σε έναν άνδρα με καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου, «η καρδιά εξωθεί αίμα στα υπόλοιπα όργανα του σώματος, αλλά όταν αποτυγχάνει να το κάνει σωστά, τότε ο ασθενής νιώθει κουρασμένος και αναπνέει πιο γρήγορα. Αρκετοί ασθενείς νιώθουν σαν να τρέχουν Μαραθώνιο ενώ απλώς κάθονται στην πολυθρόνα τους».

Όλο και μεγαλύτερη καρδιά
Καθώς η καρδιά χάνει την ικανότητά της να στέλνει αίμα στο σώμα, γεμίζει η ίδια με τόσο αίμα που κάποια στιγμή θυμίζει μπαλόνι έτοιμο να σκάσει. Όσο μάλιστα μεγεθύνεται τόσο χειροτερεύουν τα συμπτώματα. Αυτό, λοιπόν, που θα κάνουν οι Βρετανοί χειρουργοί είναι να τοποθετήσουν μια συσκευή, παρόμοια με βηματοδότη, σε ένα νεύρο που καταλήγει στην καρδιά. Όπως εκτιμούν, η ηλεκτρική διέγερση του νεύρου θα μπορούσε να προστατεύσει την καρδιά από τη δράση της ορμόνης αδρεναλίνη.
Η αδρεναλίνη κάνει την καρδιά να πάλλεται σκληρότερα και ταχύτερα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην σταδιακή καταστροφή. Το σκεπτικό, λοιπόν, της μεθόδου είναι ότι με την ηλεκτρική διέγερση του νεύρου και τον «έλεγχο» της αδρεναλίνης η καρδιά θα πάψει να μεγεθύνεται και σταδιακά θα αρχίσει να συρρικνώνεται.
Σύμφωνα με τον Δρ. Καρδιολογίας Τζέι Ράιτ, «η συρρίκνωση της καρδιάς θα μπορούσε να απαλλάξει σε σημαντικό βαθμό τους ασθενείς από τα βασανιστικά συμπτώματα και να καταφέρουν να ζήσουν πολύ περισσότερο». Σε πρώτη φάση η μέθοδος θα εφαρμοστεί σε 100 ασθενείς από 30 νοσοκομεία όλου του κόσμου.

ΠΗΓΗ:www.healthpress.gr

Write A Comment