Τα περισσότερα παιδιά δείχνουν ενδιαφέρον για την τουαλέτα ανάμεσα στην ηλικία των 2 και των 3 χρόνων αν και κάποια μπορεί ακόμα και από 18 μηνών. Είναι σημαντικό να θυμούνται οι γονείς πως δεν είναι όλα τα παιδιά έτοιμα ακριβώς στην ίδια ηλικία για την εκπαίδευση της τουαλέτας . Επίσης συνήθως τα αγοράκια καθυστερούν και χρειάζονται και περισσότερο διάστημα για τη διαδικασία αυτή. Αν το παιδί σας δείχνει δύο ή περισσότερα από τα παρακάτω σημάδια σημαίνει ότι πρέπει να ξεκινήσετε την εκπαίδευση.
- Μένει στεγνό για τουλάχιστον 2 ώρες στη διάρκεια της ημέρας
- Οι εκφράσεις του προσώπου του, η στάση του σώματός του ή τα λόγια του μαρτυρούν ότι είναι έτοιμο να ουρήσει ή να αφοδεύσει
- Δυσανασχετεί με τη λερωμένη πάνα
- Είναι σε θέση να ακολουθήσει απλές οδηγίες
- Στην τουαλέτα θέλει να κατεβάζει και να ανεβάζει μόνο του το εσώρουχο
- Ζητά από μόνο του να κάτσει στο γιο-γιό
- Θέλει να φοράει εσώρουχα ίδια με των μεγάλων
- Δείχνει ενδιαφέρον να σας παρακολουθεί να χρησιμοποιείτε την τουαλέτα και σας βοηθά τραβώντας το καζανάκι
Πως μπορούμε να μάθουμε ένα παιδί στη χρήση της τουαλέτας?
- Εφοδιαστείτε με γιογιό ή παιδικό κάλυμμα τουαλέτας. Στη περίπτωση του γιογιό καλό είναι να έχετε σε περισσότερα από ένα σημεία του σπιτιού όπως και ένα στο πορτ παγκαζ του αυτοκινήτου για «έκτακτες» περιπτώσεις σε περίπτωση ταξιδιού. Αν πάρετε κάλυμμα τουαλέτας φροντίστε να εφοδιαστείτε και με ένα σκαμνάκι όπου το παιδί θα πατάει για να ανέβει. Το σκαμνάκι επίσης βοηθάει στο να σπρώχνει το παιδί με τα πόδια του κατά την αφόδευση. Φορέστε του βαμβακερά εσώρουχα, παρόλο που μερικές φορές μπορεί να λερωθούν ή να βραχούν. Αυτή η ήπια δυσάρεστη αίσθηση θα το κάνει πρόθυμο να χρησιμοποιήσει το γιογιό.
- Βγάλτε τις πάνες και κάθε άλλο ρούχο από τη μέση και κάτω, όταν βρίσκεστε στο σπίτι. Έχετε έτοιμο το γιογιό για δράση. Για τα αγοράκια είναι προτιμότερο αρχικά να τα μάθετε να ουρούν καθιστά και μετά όρθια. Για να μάθουν αργότερα να «στοχεύουν» ρίξτε στη λεκάνη δημητριακά που θα χρησιμεύουν ως στόχος.
- Στα κοριτσάκια φορέστε φουστίτσες για τα μαθήματα στην τουαλέτα. Είναι ευκολότερο γι’ αυτά να πάρουν γρήγορες αποφάσεις για την τέλεια στιγμή να κάνουν τα κακά τους.
- Ξεκινήστε την εκπαίδευση άνοιξη ή καλοκαίρι. Θα έχει λιγότερα ρούχα να βγάλει όταν φτάνει η ώρα της τουαλέτας.
- Καθιερώστε ένα τύπο προγράμματος. Πηγαίνετε το στη τουαλέτα να ουρήσει μια ώρα μετά από λήψη υγρών και για κακά μισή ώρα μετά τα γεύματα.
- Επιβραβεύστε το με πολλούς επαίνους και μην το στεναχωρείτε, όταν του συμβαίνει κάποιο «ατύχημα».
- Μην εκβιάζετε τα πράγματα. Απλά περιμένετε μέχρι το παιδί σας να είναι έτοιμο. Η όλη διαδικασία της εκπαίδευσης μπορεί να διαρκέσει από 3 έως 6 μήνες. Αν το παιδί σας είναι μεγαλύτερο των 3 ετών και δεν έχει εκπαιδευτεί μιλήστε με τον παιδίατρο σας.
Τι δυσκολίες μπορεί να αντιμετωπίσετε ??
- Τα περισσότερα παιδιά περνάνε ένα αναπτυξιακό στάδιο όπου οι εντερικές τους εκκρίσεις είναι «ένα μέρος του εαυτού τους» και δεν τους αρέσει να βλέπουν να εξαφανίζονται με ένα πάτημα στο καζανάκι. Είναι πολύ πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά ψυχραιμία λύση εδώ είναι να παραμείνετε υπομονετικοί. Αυτή θα περάσει με το χρόνο και το παιδί θα αρχίσει να τραβά με ενθουσιασμό το καζανάκι μόνο του.
- Ενώ το παιδί μαθαίνει να ελέγχει τα ούρα ή και τα κακά του μπορεί να συμβούν κάποια ατυχήματα κατά τη διάρκεια της βόλτας π.χ στο αυτοκίνητο: Τα «πισωγυρίσματα» με πάνες δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να προκαλούν σύγχυση στο παιδί. Δείξτε συνέπεια, είτε βρίσκεται στο σπίτι, είτε στον παιδικό σταθμό, είτε στη βόλτα. φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας ένα γιογιό στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου έτσι ώστε να κάνετε μια έκτακτη στάση ανά πάσα στιγμή, αν χρειαστεί. Και μην ξεχνάτε να πάτε το μικρό αμέσως στην τουαλέτα, μόλις φτάσετε στον προορισμό και ακόμη μία φορά πριν ξεκινήσετε για να επιστρέψετε σπίτι.
- Η διατάραξη της καθημερινής ρουτίνας του παιδιού μπορεί να αναστείλει την πρόοδο όταν εμφανιστεί ένα μικρότερο αδελφάκι ή μια μετακόμιση ή ακόμα και ένα διαζύγιο των γονέων. Σε αυτή την περίπτωση αν το παιδάκι σας έχει συχνά «ατυχήματα», μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για λίγο πάνες μέχρι να νιώσει έτοιμο να δοκιμάσει ξανά. Απαραίτητα βέβαια πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας μήπως πίσω από αυτή τη κατάσταση κρύβεται κάποια παθογένεια όπως λοίμωξη ουροποιητικού. Πολλά παιδιά συνηθίζουν να κάνουν μερικά βήματα πίσω, αλλά αυτό δεν τα εμποδίζει από το να φτάσουν τελικά στο στόχο τους.
Σε ποιες περιπτώσεις δεν επιμένουμε στην εκμάθηση της τουαλέτας?
Το στρες και η εκμάθηση της αυτοεξυπηρέτησης στην τουαλέτα δεν συμβαδίζουν. Επομένως δεν προσπαθούμε και δεν επιμένουμε στις παρακάτω περιπτώσεις:
1. Το παιδί σας βρίσκεται στη φάση του απογαλακτισμού.
2. Βρίσκεστε σε φάση μετακόμισης.
3. Είστε σε διαδικασία διαζυγίου.
4. Αρχίζει ή επιστρέφει στον παιδικό σταθμό.
5. Ήρθε ένα καινούριο μικρό αδελφάκι.
Τα περισσότερα παιδιά δεν μένουν στεγνά στη διάρκεια της νύχτας μέχρι περίπου και έξι μήνες από τη στιγμή που κατάφεραν να χρησιμοποιούν την τουαλέτα στη διάρκεια της ημέρας.
Μπορείτε να φοράτε στο παιδί σας πάνες και παροτρύνετέ το να κάνει τσίσα πάντα λίγο πριν από την ώρα για ύπνο. Αφήστε ένα μικρό φωτάκι στο δωμάτιο οπότε το βράδυ αν νιώσει την ανάγκη για ούρηση να μη φοβηθεί να σηκωθεί. Πείτε του ότι αν μείνει στεγνή η πάνα για μερικές νύχτες, θα πάρει ένα δώρο. Αν συμβεί κάποιο ατύχημα μην εκνευριστείτε και νιώσει άσχημα.
Για μια επιτυχή έκβαση σιγουρευτείτε ότι όλοι όσοι σχετίζονται με το παιδί όπως παππούδες ή babysitters ακολουθούν τον δικό σας τρόπο εκμάθησης.
Τέλος αφήστε το παιδί κάποιες φορές να σας καθοδηγεί πότε είναι πραγματικά έτοιμο.