Οι στιγμές του θηλασμού θα σας προσφέρουν τις πιο σημαντικές και ενδιαφέρουσες εμπειρίες σας. Προάγει την σωματική και ψυχική υγεία του νεογνού και είναι το αναφαίρετο δικαίωμα, που αποκτά ο άνθρωπος μόλις έρθει στον κόσμο.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ
1. Το μητρικό γάλα έχει δημιουργηθεί από την φύση του για να καλύψει όλες τις θρεπτικές ανάγκες του μωρού σας.
2. Περιέχει αντισώματα και αντιφλεγμονώδεις παράγοντες που βοηθούν τα μωρά να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις. Επίσης τα μωρά που θηλάζουν έχουν μειωμένους κινδύνους να αναπτύξουν αναπνευστικές λοιμώξεις, ωτίτιδες, γαστρεντερίτιδες, διαβήτη, νόσο του Crohn, σύνδρομο αιφνιδίου νεογνικού θανάτου, αυτοάνοσα νοσήματα και παχυσαρκία.
3. Είναι εύπεπτο και πάντα διαθέσιμο, φρέσκο, δεν χρειάζεται προετοιμασία και αποστείρωση, είναι στην σωστή θερμοκρασία και παρέχεται δωρεάν.
4. Επιταχύνει την παλινδρόμηση της μήτρας στην πρότερη κατάσταση της και σας βοηθάει να χάσετε ευκολότερα το βάρος που πήρατε στην διάρκεια της εγκυμοσύνης.
5. Μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και οστεοπόρωσης.
6. Τέλος, προσφέρει σημαντικά συναισθηματικά οφέλη. Είναι το θεμέλιο της ψυχικής υγείας του παιδιού και δημιουργεί ισχυρούς και άρρηκτους δεσμούς μεταξύ μητέρας και νεογνού. Την ώρα του θηλασμού ακούει την καρδιά σας και σας κοιτάει στα μάτια. Όλα αυτά αποτελούν την βάση για την ψυχική εξέλιξη του παιδιού σας.
ΠΩΣ ΝΑ ΘΗΛΑΣΕΤΕ ΣΩΣΤΑ
Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του θηλασμού είναι να το θέλετε πραγματικά πολύ και να είστε όσο γίνεται πιο ξεκούραστη. Αναθέστε λοιπόν τις δουλειές σας, σε άλλα μέλη της οικογένειας και αφιερωθείτε στην φροντίδα του μωρού σας, γιατί κανένας άλλος δεν μπορεί να του προσφέρει αυτό το δώρο.
Ο θηλασμός δεν έχει πρόγραμμα και τα ωράρια είναι ακανόνιστα, γι’αυτό το μωρό θα πρέπει να είναι ελεύθερο να θηλάσει όποτε και όσο συχνά θέλει, για όσο θέλει.
Στην αρχή καλό είναι να θηλάζει όχι νωρίτερα από 2 ώρες και όχι αργότερα από 4 με εξαίρεση την νύχτα που δεν το ξυπνάμε ποτέ για να φάει. Αν πεινάει θα ξυπνήσει μόνο του, εκτός αν έχετε διαφορετική οδηγία από τον παιδίατρο.
Όσο πιο πολύ θηλάζετε τόσο περισσότερο γάλα παράγεται. Την 3-4η ημέρα, οι μαστοί παράγουν περισσότερο γάλα. Όσο αυξάνεταιι η παραγωγή, τόσο οι θηλασμοί γίνονται συχνότεροι αλλά διαρκούν λιγότερο. Οι μαστοί θα διογκωθούν και ίσως να πονάνε. Ένα ζεστό ντούζ ή ζεστές κομπρέσες θα σας ανακουφίσουν. Μπορεί να χρειαστεί όμως να βγάλετε και λίγο πιέζοντας τον κάθε μαστό με τα χέρια.
Βρείτε τη στάση που σας βολεύει καλύτερα για να θηλάσετε και το μωρό θα είναι σε πλάγια θέση. Καλό είναι το μωρό να είναι καθαρό, αλλαγμένο και όχι υπερβολικά ντυμένο αλλά ανάλογα με την εποχή. Προσέχετε την μύτη του να μην έχει ακαθαρσίες και να μην την πλακώνει ο μαστός, για να αναπνέει εύκολα. Το μωρό πρέπει να φτάνει εύκολα το μαστό.
Πριν και μετά το θηλασμό πλένουμε τους μαστούς μας αλλά δεν βάζουμε οινόπνευμα στις θηλές. Στην αρχή πονάνε λίγο οι θηλές, γιατί είναι μαλακές, υπομονή έως να σκληρύνουν.
Πρώτα θηλάζετε από τον ένα μαστό και μετά τον άλλο. Στον επόμενο θηλασμό, θα ξεκινήσετε από τον μαστό που τελειώσατε.
Στην αρχή ο θηλασμός διαρκεί 5 το πολύ 10 λεπτά σε κάθε μαστό και στη συνέχεια 20-30 λεπτά από κάθε μαστό, ανάλογα με την όρεξη του μωρού. Στα πρώτα 10 λεπτά το μωρό ήδη έχει πιει τα 2/3 της ποσότητας του γάλακτος που υπάρχει στο μαστό.
Το μωρό πρέπει να θηλάζει τη θηλαία άλω (η καφέ περιοχή γύρω από τη θηλή) και όχι να πιπιλίζει την θηλή. Πρέπει να είστε σε θέση να διακρίνετε αν το μωρό σας παίζει και δεν τρώει. Τότε το απομακρύνετε προσεχτικά από το μαστό για να μην ερεθιστούν οι θηλές σας. Δεν το τραβάτε αλλά βάζετε το δείκτη σας ανάμεσα στο στόμα του και τη θηλή σας έτσι θα ανοίξει το στόμα του ή πιέζετε απαλά το πηγούνι του προς τα κάτω. Αυτό θα το κάνετε όσες φορές χρειαστεί, ώσπου να μάθει να θηλάζει σωστά. Όταν τελειώσει με τον πρώτο μαστό, θα βοηθήσετε το μωρό να ρευτεί και μετά θα πάτε στον άλλο. Όταν χορτάσει το μωρό θα κοιμηθεί, τότε το τοποθετούμε στο κουνάκι στο πλάι ή ανάσκελα με το κεφάλι στο πλάι,για αποφυγή του κινδύνου της εισρόφησης.
ΣΩΣΤΟ ΚΡΑΤΗΜΑ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
Με το αριστερό χέρι (αν είστε δεξιόχειρας) παίρνετε αγκαλιά το μωρό σας,το κεφάλι του θα φτάνει τον αγκώνα σας, ενώ η παλάμη σας στηρίζει τους γλουτούς του. Το άλλο χέρι υποβαστάζει και οδηγεί το μαστό. Η θηλή βρίσκεται ανάμεσα στο δείκτη σας και το μέσο δάκτυλο, ενώ ο αντίχειρας σας κάνει μαλάξεις από την βάση προς τη θηλή του μαστού.
ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΘΗΛΑΣΜΟΥ
Σωστή είναι αυτή που βολεύει και σας κάνει άνετους και τους δύο.
ΚΑΘΙΣΤΗ:
Σε χαμηλή καρέκλα με σκαμνί στα πόδια,για να μην γέρνετε μπροστά και βάζετε ένα μαξιλάρι πάνω στους γοφούς σας για να ξαπλώσει το μωρό ή καθιστές στο κρεβάτι στηρίζοντας την πλάτη σε αυτό και με τα γόνατα λυγισμένα.Αν έχει γίνει περινεοτομή , καθήστε πάνω σε μαξιλάρι για να μην πονάτε. ΞΑΠΛΩΜΕΝΗ:
Εξυπηρετεί αν έχει γίνει καισαρική τομή.Εσείς είστε σε πλάγια θέση με ένα μαξιλάρι στην πλάτη για να την στηρίζει.Το μωρό ξαπλώνει αντικριστά σας και αυτό σε πλάγια θέση.Με το ένα χέρι κρατάτε την πλάτη του μωρού και με το άλλο οδηγείτε το μαστό στο στόμα του.
Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗΣ ΤΟΜΗΣ:
Εσείς ξαπλωμένη,το μωρό στο πλάι πάνω σε ένα μαξιλάρι με τα πόδια του να στηρίζονται κάτω από την μασχάλη σας. ΘΕΣΗ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΔΙΔΥΜΩΝ:Μπορείτε να θηλάσετε τα μωρά σας ταυτόχρονα,τοποθετώντας τα πάνω σε μαξιλάρι,τα χέρια σας κρατάνε τα κεφάλια τους και οι μασχάλες σας τα πόδια τους ή τα κρατάτε αγκαλιά το ένα απέναντι από το άλλο σε σχήμα Χ. Άν δεν τα καταφέρετε τα θηλάζετε ξεχωριστά.
Καλή επιτυχία