Γυναίκα

ΠΟΝΑΕΙ Ο ΜΑΣΤΟΣ ΜΟΥ – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΗΣΩ;

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Ο μαστός, πανάρχαιο σύμβολο της θηλυκότητας, αποτελεί μόνιμο ενδιαφέρον για κάθε γυναίκα και το θεράποντα ιατρό της. Λόγω της υψηλής επίπτωσης καρκίνου σε αυτή την περιοχή κάθε αλλαγή προκαλεί ένα επιπλέον άγχος για κάθε γυναίκα. Πολύ συχνό σύμπτωμα αποτελεί ο πόνος στην περιοχή του μαστού (μαστοδυνία ή μασταλγία). Μασταλγια ή  μαστοδυνία αφορά τον πόνο στο στήθος ,  που είναι ιδιαίτερα κοινός και μπορεί να περιλαμβάνει ένα θαμπό πόνο , δυσφορία , σφίξιμο στο στήθος, αίσθημα καύσου στον ιστό του μαστού , ή ευαισθησία στην επαφή . Εάν ο πόνος συνδέεται με τον εμμηνορροϊκό κύκλο χαρακτηρίζεται ως κυκλική μασταλγία Το California Pacific Medical Center εκτιμά ότι μεταξύ 50 % και 70 % των γυναικών έχουν πόνο στο στήθος στις ΗΠΑ . Στο  Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι μέχρι 66 % των γυναικών μεταξύ 30 και 50 ετών αναφέρουν εμπειρία του πόνου του μαστού.

Σύμφωνα με το Breast Cancer Foundation, όρος ‘‘μαστοδυνία‘‘ περιλαμβάνει οποιοδήποτε πόνο , ευαισθησία ή δυσφορία στο στήθος ή μασχάλης περιοχή , και μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους . Στις περισσότερες περιπτώσεις ,  πόνος στο στήθος ΔΕΝ είναι ένα σημάδι του καρκίνου του μαστού . Επίσης ο κυκλικός αυτός πόνος  μαστού ΔΕΝ συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού .

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος του μαστού επηρεάζει το ανώτερο τμήμα , εξωτερική περιοχή των δύο μαστών – ενώ μπορεί μερικές φορές να εξαπλωθεί στους βραχίονες .Στην πλειονότητα των περιπτώσεων , επεισόδια μασταλγίας ξεκινούν  1-3 μέρες πριν την έναρξη της περιόδου της γυναίκας , και βελτιώνεται κατά το τέλος της περιόδου της . Για μερικές γυναίκες , ο πόνος ξεκινά πολλές περισσότερες ημέρες πριν από την έναρξη των περιόδων τους .Παρά το γεγονός ότι  μετά την εμμηνόπαυση , οι γυναίκες μπορεί να έχουν πόνο στο στήθος  είναι πολύ πιο συχνή σε περιεμμηνοπαυσιακες και νέες γυναίκες.

Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα του πόνου του μαστού;
Ο πόνος έρχεται κυκλικά , όπως ακριβώς και ο εμμηνορροϊκός κύκλος  .
Τα στήθη μπορεί να γίνουν ευαίσθητα .
Οι ασθενείς περιγράφουν συνηθέστερα τον πόνο ως ένα βαρύ , θαμπό πόνο . Μερικές γυναίκες το περιγράφουν ως ένα αίσθημα βάρους, ενώ άλλες ως ένα μαχαίρωμα  ή κάψιμο Το στήθος μπορεί να πρηστεί .
Το στήθος μπορεί να γίνει γενικά άμορφο ( όχι με ένα ενιαίο , σκληρό εξόγκωμα ) .
Και τα δύο στήθη επηρεάζονται συνήθως , ειδικά τα άνω , εξωτερικά τμήματα .
Ο πόνος μπορεί να εξαπλωθεί στην περιοχή της μασχάλης .
Ο πόνος μπορεί να είναι συνεχής ή σποραδικός .

Πότε συμβουλευόμαστε το γιατρό μας (γυναικολόγο ή χειρουργό μαστού)
Όταν:Ένα ή δύο στήθη αλλάξoυν  μέγεθος ή  σχήμα
Υπάρχει έκκριμα (λευκό, κιτρινωπό, πράσινο ή καφεοειδες) από τη θηλή
Υπάρχει ένα εξάνθημα γύρω από τη θηλή
Υπάρχει παραμόρφωση επί του δέρματος του στήθους
Αισθάνεστε  πρήξιμο σε μία από τις μασχάλες σας
Αισθάνεστε πόνο στο στήθος ή τις μασχάλες σας, που δεν σχετίζονται με τον εμμηνορροϊκό κύκλο σας
Όταν παρατηρήσετε μια περιοχή σκληρού ιστού , ή έναν όγκο στο στήθος σας

Αιτίες του πόνου του μαστού ;
Δεν είναι πάντα δυνατό σε κάθε περίπτωση για να προσδιοριστεί ακριβώς η αιτιολογία.  Παράγοντες που συνδέονται πιθανά με μασταλγια περιλαμβάνουν πληθώρα νόσων όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, Άγχος , στρες και κατάθλιψη, κύστεις του μαστού, Θηλασμός ,Πόνος θωρακικού τοιχώματος, Στεφανιαία νόσος, πλευροχονδρίτιδα, Μαστίτιδα, Φάρμακα , εγκυμοσύνη, κάταγμα πλευρού, Δρεπανοκυτταρική αναιμία και πολλά άλλα σπανιότερα αλλά φυσικά και ο καρκίνος του μαστού.

Ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας για τον πόνο του μαστού ;
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων , είναι δυνατή η επίλυση του κυκλικού πόνου του μαστού με τη λήψη αντιφλεγμονωδών και αλλάζοντας το στηθόδεσμο

Μερικές συμβουλές αυτοβοήθειας για τον πόνο στο στήθος
Κατά τη διάρκεια της ημέρας ,  ένα σουτιέν που δεν πιέζει προς τα πάνω το στήθος και είναι καλά τοποθετημένο χωρίς να πιέζει την πλάτη
Πολλές γυναίκες παρουσιάζουν βελτίωση με επάλειψη με έλαια ή τη χρήση δροσερού-χλιαρού επιθέματος.
Φορέστε ένα μαλακό σουτιέν  η καθόλου κατά τη διάρκεια του ύπνου .
Κατά την άσκηση , φοράτε ένα καλό αθλητικό στηθόδεσμο .
ΟΧΙ μη-στεροειδή αντι – φλεγμονώδη φάρμακα απευθείας με τους επώδυνες περιοχές.
Περιορίστε καφέ και κάπνισμα.

Σε κάθε απορία επισκεφτείτε το γυναικολόγο ή το ειδικό χειρουργό μαστού , χωρίς άγχος και φόβο. Κάθε πρόβλημα έχει τη λύση του χωρίς πανικό και ψυχολογική φόρτιση. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην αναφερθεί σε γιατρό κάθε ενόχληση που έστω και για λίγο  επηρεάζει στην καθημερινότητα μας.

Write A Comment