Έρευνες

ΠΩΣ Η ΟΥΛΙΤΙΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΕΙΛΗΣΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Τα ούλα ενός φυσιολογικού υγιούς δοντιού φτάνουν στην αδαμαντίνη του δοντιού προστατεύοντας τις ρίζες και τη δομή των οστών. Η περιοδοντική νόσος καταστρέφει τα ούλα και είναι η πιο συνήθης αιτία απώλειας δοντιών στους ενήλικες.

Η ουλίτιδα προκαλείται από την πλάκα, μια άχρωμη βακτηριδιακή ουσία που σχηματίζεται πάνω στα δόντια. Η πλάκα αναμειγνύεται με τη ζάχαρη και το άμυλο των τροφών και σχηματίζουν οξέα μέσα στο στόμα, ερεθίζοντας τα ούλα, τα οποία γίνονται κόκκινα, ευαίσθητα και διογκωμένα. Κατά συνέπεια, τα ούλα αιμορραγούν πολύ εύκολα. Εάν δεν αφαιρείται η πλάκα σε καθημερινή βάση, αυτή σκληραίνει κι εξελίσσεται σε πέτρα (τρυγία) γύρω από τα δόντια. Η διαδικασία αυτή αναγκάζει τα ούλα να συρρικνώνονται και να τραβιούνται μακριά από τα δόντια δημιουργώντας θύλακες που γεμίζουν με πλάκα. Αυτοί οι θύλακες πιθανό να γίνονται όλο και πιο βαθύς με το χρόνο, καταστρέφοντας το οστό που στηρίζει τα δόντια οδηγώντας σε απώλεια των δοντιών.

Οι ενδείξεις ουλίτιδας περιλαμβάνουν :
* Ούλα που αιμορραγούν κατά το βούρτσισμα
* Κόκκινα, διογκωμένα ούλα που τραβιούνται μακριά από τα δόντια
* Πύον μεταξύ των δοντιών και των ούλων
* Πόνος κατά τη μάσηση
* Δημιουργία πέτρας η τρυγίας
* Δυσοσμία στην αναπνοή
* Ευαισθησία δοντιών στο ζεστό και ψυχρό

Κάνοντας τη συσχέτιση: Ουλίτιδα και Γενική Υγεία

Το 75% των Αμερικανών ενηλίκων άνω των 35 ετών πάσχουν από περιοδοντίτιδα. Μέχρι να φτάσει σε προχωρημένο στάδιο, η περιοδοντική νόσος συνήθως δε συνοδεύεται από πόνο. Ωστόσο, μέχρι και 90% όλων των συστηματικών ασθενειών, συμπεριλαμβανόμενων της νεφροπάθειας, του διαβήτη και της καρδιοπάθειας, έχουν σχέση με τη στοματική υγεία. Καθώς αποτελεί το αρχικό σημείο του πεπτικού συστήματος, το στόμα παίζει σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική πέψη. Η διαταραγμένη πέψη είναι πιθανό να προκαλέσει μια πληθώρα πεπτικών κι εντερικών προβλημάτων. Ερευνητές μας πληροφορούν ότι παραμέληση η ανεπαρκής στοματική φροντίδα μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη καρδιοπάθειας.

Write A Comment