Γυναίκα

ΓΟΝΙΔΙΟ ΚΑΘΙΣΤΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΙΟ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΣΤΗ ΝΟΣΟ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Οι γυναίκες που είναι φορείς ενός συγκεκριμένου γονιδίου είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ καθώς μεγαλώνουν, συγκριτικά με τους άνδρες, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Annals of Neurology.

Η έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, έρχεται να προσθέσει νέα στοιχεία στις αιτίες που η νευροεκφυλιστική ασθένεια δείχνει «προτίμηση» στις γυναίκες. Μία στις έξι γυναίκες άνω των 65 ετών, θα εμφανίσει νόσο Αλτσχάιμερ, ενώ από τους άνδρες σχεδόν οι μισοί (μόνο ένας στους 11).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Μάικλ Γκρέισιους, πραγματοποίησαν συγκριτική ανάλυση μεταξύ 2.588 ανθρώπων με ήπιας μορφής άνοια και 5.496 χωρίς νόσο Αλτσχάιμερ, οι περισσότεροι άνω των 60 ετών. Στη διάρκεια της μελέτης, 960 υγιείς ηλικιωμένοι τελικά εμφάνισαν ήπια άνοια ή νόσο Αλτσχάιμερ.

Όπως διαπιστώθηκε, οι υγιείς γυναίκες που ήταν φορείς του γονιδίου ΑpoE4 είχαν 81% υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ ή ήπια άνοια, που μπορεί να εξελιχτεί σταδιακά σε νόσο Αλτσχάιμερ μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, σε σχέση με τις γυναίκες που δεν ήταν φορείς του συγκεκριμένου γονιδίου.

Από την άλλη, οι άνδρες-φορείς του ApoE4 (απολιποπρωτεϊνη Ε4) είχαν μόνο κατά 27% αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν νόσο Αλτσχάιμερ ή ήπια άνοια, σε σχέση με τους άνδρες που δεν διέθεταν το εν λόγω γονίδιο. Οι άνδρες με ένα μόνο αντίγραφο του γονιδίου ApoE4 δεν έχουν καθόλου αυξημένο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ, ενώ το πρόβλημα αφορά μόνο όσους έχουν δύο αντίγραφα.

Επίσης, στην ομάδα των ατόμων με ήπια άνοια, οι φορείς του γονιδίου ApoΕ4, τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες, τελικά εκδηλώνουν ταχύτερα νόσο Αλτσχάιμερ, σε σχέση με όσους δεν διαθέτουν καθόλου το γονίδιο.

Να σημειωθεί ότι, το γονίδιο ApoE4 είναι γνωστό από το 1993 ότι αυξάνει γενικά τον κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ. Οι άνθρωποι που διαθέτουν ένα μόνο αντίγραφο του ApoE4, έχουν διπλάσιο έως τετραπλάσιο κίνδυνο να νοσήσουν, ενώ ο κίνδυνος δεκαπλασιάζεται για όσους έχουν δύο αντίγραφα του γονιδίου στο DNA τους (ένας άνθρωπος μπορεί να έχει κανένα, ένα ή δύο αντίγραφα αυτού του γονιδίου).

Το εν λόγω γονίδιο διαθέτει ακόμη δύο παραλλαγές, το ApoE3 που είναι «ουδέτερο» από πλευράς κινδύνου και το πολύ πιο σπάνιο ApoE2 που μειώνει τον κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ. Η νέα μελέτη δείχνει ότι ο αυξημένος κίνδυνος από το ApoE4 δεν είναι ίδιος για τα δύο φύλα, κάτι που, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα πρέπει πλέον να λαμβάνουν υπόψη τους οι γιατροί, όταν διαπιστώνουν πως ένας ασθενής έχει αυτό το γονίδιο.

Οι επιστήμονες σκοπεύουν να συνεχίσουν την έρευνα προκειμένου να κατανοήσουν γιατί υπάρχει η αυξημένη γενετική προδιάθεση στις γυναίκες για νόσο Αλτσχάιμερ και ελπίζουν ότι αυτό θα βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών. Υποπτεύονται πως ο «ένοχος» βιολογικός μηχανισμός έχει να κάνει με τις ορμονικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα.

ΠΗΓΗ: health.in.gr

Write A Comment