Αιματολογία

ΚΙΡΣΟΙ ΤΩΝ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Οι κιρσοί των κάτω άκρων συνίστανται σε παθολογικές διατάσεις των φλεβών στα πόδια εξαιτίας ανωμαλίας στις βαλβίδες τους. Πολλοί άνθρωποι έχουν τη φυσιολογική απορία πώς είναι δυνατόν το αίμα να κυκλοφορεί κανονικά παρ’ ότι, σύμφωνα με τους νόμους της βαρύτητας, πρέπει να μαζεύεται στα κάτω άκρα. Οι φλέβες που είναι επιφορτισμένες με το έργο να επιστρέφουν το αίμα πίσω στην καρδιά, διαθέτουν ειδικές βαλβίδες που το εμποδίζουν να επιστρέφει προς τα πίσω λόγω του βάρους του. Στην περίπτωση των κιρσών, οι βαλβίδες παρουσιάζουν ανεπάρκεια και επιτρέπουν στο αίμα να μένει μέσα στις φλέβες προκαλώντας τη διόγκωσή τους. Η πάθηση είναι συχνότερη σε γυναίκες μεταξύ της ηλικίας των 30 και 60 ετών.

Τι ευθύνεται για την ανάπτυξη των κιρσών;

Σε πολλές περιπτώσεις οι κιρσοί οφείλονται σε μία κληρονομική ανωμαλία στην κατασκευή των βαλβίδων. Ταυτόχρονα σημαντικό ρόλο παίζουν η παρατεταμένη ορθοστασία και η εγκυμοσύνη.

Ποια ενοχλήματα προκαλεί η παρουσία των κιρσών;

Τα πιο συχνά ενοχλήματα που παρατηρούνται είναι οι πόνοι στα πόδια, που συνοδεύονται από μυϊκές κράμπες και πρηξίματα. Οι παθολογικές φλέβες είναι ορατές και διατεταμένες. Σε μερικές περιπτώσεις η κακή κυκλοφορία του αίματος προκαλεί την εμφάνιση νεκρώσεων στο δέρμα των κάτω άκρων. Για τους ίδιους λόγους οι κιρσοί μπορεί να προκαλέσουν αύξηση στη συχνότητα των θρομβώσεων του αίματος στις φλέβες των κάτω άκρων.

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τους κιρσούς;

Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγεται η ορθοστασία, ειδικά εάν υπάρχει και άλλο μέλος της οικογένειας που πάσχει από κιρσούς. Επίσης, τα πόδια πρέπει να τοποθετούνται σε όρθια θέση και να ασκούνται, ώστε η κυκλοφορία του αίματος να διατηρείται σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση. Ειδικές ελαστικές κάλτσες μπορεί να βοηθήσουν την κυκλοφορία του αίματος και να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της πάθησης. Σε περιπτώσεις που έχουν δημιουργηθεί θέση ή οι κιρσοί είναι πολύ επώδυνοι πραγματοποιείται χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση των βλαβών.

ΠΗΓΗ: iatronet.gr

Write A Comment