Ειδήσεις

ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΒΡΕΦΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΙΤΑΛΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Σύστημα τεχνητού νεφρού που απευθύνεται αποκλειστικά σε νεογνά δημιούργησαν Ιταλοί ερευνητές. Μάλιστα, η διαστάσεις του συστήματος τεχνητής αιμοκάθαρσης είναι τέτοιες που επιτρέπουν την χρήση του ακόμη και σε νεογνά με μικρό σωματικό μέγεθος γέννησης, τα οποία πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια και χρήζουν άμεσης θεραπείας.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου The Lancet, το νέο αυτό σύστημα αιμοκάθαρσης αναμένεται να καλύψει το κενό που υπάρχει σήμερα στην αντιμετώπιση της οξείας νεφρικής βλάβης στα βρέφη, αφού τα υπάρχοντα συστήματα είναι σχεδιασμένα για ενήλικες ασθενείς και η προσαρμογή τους για χρήση σε νεογνά και βρέφη δεν είναι εύκολη υπόθεση.Να σημειωθεί ότι, σχεδόν ένα στα πέντε νεογνά με χαμηλό σωματικό βάρος, εμφανίζει οξεία νεφρική βλάβη, ενώ ανάλογο ποσοστό παιδών μεγαλύτερης ηλικίας χρήζει εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για τον ίδιο λόγο.Οι ερευνητές του Διεθνούς Ινστιτούτου Νεφρικής Έρευνας του Νοσοκομείου Σαν Μπαρτόλο της Βιτσέντζα, με επικεφαλής τον Δρ Κλαούντιο Ρόκο, εξηγούν ότι το νέο μίνι σύστημα αιμοκάθαρσης που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες παιδιών, με σωματικό βάρος από δύο έως και δέκα κιλά, ήδη έχει δοκιμαστεί επιτυχώς σε κοριτσάκι που όταν γεννήθηκε ζύγιζε 2,9 κιλά. Το νεογνό λόγω επιπλοκών κατά τη διάρκεια του τοκετού εκδήλωσε νεφρική ανεπάρκεια. Ωστόσο, με τη βοήθεια του τεχνητού νεφρού για 20 συνεχόμενες ημέρες, οι γιατροί κατάφεραν να αποκαταστήσουν την νεφρική του λειτουργία και τελικά 50 ημέρες μετά την γέννηση του, το νεονγό πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον Δρ Ρόκο, το σύστημα αιμοκάθαρσης CARPEDIEM (Cardio-Renal Pediatric Dialysis Emergency Machine) επειδή χρησιμοποιεί έναν πολύ μικρότερο σε διαστάσεις καθετήρα προλαμβάνει τις βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία. Αντιθέτως, τα υπάρχοντα συστήμα τεχνητού νεφρού για ενήλικες, δεν παρέχουν την αναγκαία ασφάλεια και αποτελεσματικότητα όταν χρησιμοποιούνται σε παιδιατρικούς ασθενείς με βάρος μικρότερο των 15 κιλών. Αυτό συνεπάγεται επιπλοκές, είτε λόγω απορρόφησης υπερβολικά πολλών υγρών από το παιδί (με συνέπεια την αφυδάτωση και την πτώση της αρτηριακής πίεσής του), είτε πολύ λίγων (με αποτέλεσμα την υψηλή αρτηριακή πίεση και το οίδημα).

Πάντως, άλλοι ερευνητές τονίζουν ότι ενώ το CARPEDIEM αλλάζει τα δεδομένα στην παιδική αιμοκάθαρση, η αιμοδιάλυση παραμένει πάντα μια δύσκολη και δυνητικά επικίνδυνη διαδικασία όταν πρόκειται για τόσο μικρά παιδιά. Αν και τα υπάρχοντα μηχανήματα τεχνητού νεφρού έχουν βελτιωθεί σημαντικά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, το ποσοστό επιβίωσης των παιδιών με νεφρική ανεπάρκεια κατά τα πρώτα δέκα χρόνια της ζωής τους κυμαίνεται στο 75%.

Write A Comment