Παθολογία

ΠΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ – ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΟΥΜΕ;

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

O πόνος στην κοιλιά είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα που απασχολεί καθημερινά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, κάθε ηλικίας. Δαπανούνται εκατομμύρια  για εξατάσεις, χάνονται πάρα πολλές εργατοώρες και δεν είναι λίγες οι φορές εκείνες που η αιτία παραμένει αδιευκρίνιστη. Πότε λοιπόν ο πόνος στην κοιλιά πρέπει να μας ανησυχήσει και να μας κινητοποιήσει;Λεπτομέρειες στο ρεπορτάζ που ακολουθεί:

Ο πόνος στην κοιλιά μπορεί να είναι οξύς, δηλαδή να εμφανίστηκε απότομα ή χρόνιος, όπου ο ασθενής αναφέρει την έναρξή του πριν αρκετό καιρό. Μπορεί να είναι γενικευμένος, δηλαδή να εντοπίζεται σε όλη την κοιλιά ή να αφορά ένα συγκεκριμένο τμήμα της.

Όταν είναι γενικευμένος είναι πιο πιθανό να οφείλεται σε δυσπεψία, ύπαρξη αερίων ή γαστρεντερίτιδα, αλλά αν χειροτερεύει μπορεί να προκαλείται από απόφραξη του εντέρου (ειλεός). Ο πόνος που εντοπίζεται σε μία περιοχή της κοιλιάς είναι πιο πιθανό να είναι σημάδι προβλήματος σε ένα όργανο, όπως η σκωληκοειδής απόφυση, η χοληδόχος κύστη ή το στομάχι.

Σε μερικές περιπτώσεις ο πόνος μπορεί να είναι σταθερός χωρίς διακυμάνσεις στην ένταση και σε άλλες να αυξάνει σταδιακά σε ένταση και στη συνέχεια να ελαττώνεται, το οποίο επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το τελευταίο είδος πόνου λέγεται κωλικός και αφορά πιο συχνά τη χοληδόχο κύστη και τους νεφρούς λόγω της ύπαρξης λίθων (πέτρες). Ο πόνος μπορεί να είναι σαν μαχαιριά, σαν αίσθημα βάρους ή να περιγράφεται ως κοιλιακές κράμπες.

Τα πιο συχνά αίτια είναι:
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Γαστρεντερίτιδα
Δυσπεψία
Δυσκοιλιότητα
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Ύπαρξη αερίων
Έμμηνος ρύση
Δυσανεξία στη λακτόζη
Πέτρες στη χολή
Πέτρες στα νεφρά
Ουρολοίμωξη
Σκωληκοειδίτιδα
Ενδομητρίωση

Ποια συμπτώματα είναι ανησυχητικά;

Αν ο πόνος στην κοιλιά είναι σοβαρός ή αν συνοδεύεται από οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα πρέπει να εξεταστείτε από γιατρό.

Υψηλός πυρετός
Αδυναμία αποβολής αερίων και κοπράνων ειδικά αν συνοδεύεται από εμετό
Πολλαπλοί έμετοι
Αίμα στα κόπρανα ή στον εμετό
Επώδυνη ή ασυνήθιστα συχνή ούρηση
Η κοιλιά είναι επώδυνη στο άγγιγμα
Ο πόνος διαρκεί για αρκετές ημέρες
Δυσκολία στην αναπνοή
Πόνος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Ανορεξία
Απώλεια βάρους
Ίκτερος (κίτρινη χρώση δέρματος και ματιών)
Αλλαγή στο χρώμα των ούρων και κοπράνων

Write A Comment