Ειδήσεις

ΔΥΟ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΙΜΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ, ΕΝΟΨΕΙ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Δύο νέα δελτία τιμών φαρμάκων εκδόθηκαν σήμερα Πέμπτη, από το υπουργείο Υγείας. Περιλαμβάνουν τις διορθώσεις τιμών που είχαν γίνει από τη συνεδρίαση της επιτροπής τιμών της 8ης Μαΐου και για τις οποίες αναμενόταν η υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης για την ανάρτησή τους, από τα μέσα του προηγούμενου μήνα.

Το πρώτο διορθωτικό δελτίο τιμών περιλαμβάνει 9.300 ιδιοσκευάσματα περίπου.

Από αυτό, διορθώνονται οι τιμές σε 60-70 ιδιοσκευάσματα ορφανών φαρμάκων, εντάσσονται περίπου 80 διορθώσεις που ήρθαν από τη δευτεροβάθμια επιτροπή ενστάσεων του ΕΟΦ, και γίνονται διορθώσεις σε λάθη αριθμητικών πράξεων σε φάρμακα συνταγογραφούμενα και μη.

Σύμφωνα με παράγοντα της επιτροπής τιμών φαρμάκων, ειδικά για ορισμένα ΜΥΣΥΦΑ, η τιμή από λάθος είχε μειωθεί, οπότε επανέρχονται στην αρχική τιμή τους.

Στο δεύτερο δελτίο τιμών, γίνεται προσαρμογή τιμής στα 300 νέα φάρμακα που πήραν τιμή τον Φεβρουάριο και εντάχθηκαν στη θετική λίστα, στο μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, οι νέες τιμές φέρνουν αύξηση της δαπάνης της τάξης των 40 εκ. ευρώ, όμως αναμένεται το ποσό αυτό να είναι μειωμένο τελικά, γιατί θα υπάρξει αλλαγή της κατανάλωσης, αφού τα νέα φάρμακα θα αντικαταστήσουν παλαιότερα και δεν θα προστεθούν στην ήδη υπάρχουσα κατανάλωση.

Τιμές

Οι νέες αυτές τιμές ισχύουν από σήμερα για τη φαρμακοβιομηχανία, από τις 16 Ιουνίου για το χονδρεμπόριο (φαρμακαποθήκες – συνεταιρισμοί φαρμακοποιών) και από τις 30 Ιουνίου για τα φαρμακεία.

Σε ότι αφορά τη γενική ανακοστολόγηση, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες του υπουργείου Υγείας, το υπουργείο προσανατολίζεται στη διασφάλιση της τιμής, όταν πρόκειται για το μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης στα πρωτότυπα υπό προστασία πατέντας φάρμακα.

Προβλέπει, δε, μείωση τιμών 5% στα πρωτότυπα εκτός πατέντας και 7,5% στα γενόσημα που κυκλοφόρησαν πριν το 2012.

Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει επεξεργασία των στοιχείων κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και ισχύ των νέων τιμών που θα προκύψουν από την 1η Σεπτεμβρίου, εφόσον παραμείνει στη θέση του ο κ. Α. Γεωργιάδης, από τον αναμενόμενο ανασχηματισμό.

ΠΗΓΗ: iatronet.gr

Write A Comment