O Γιατρός Συμβουλεύει

ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΕΞ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα σήμερα έχουν αυξημένες προσδοκίες και απαιτήσεις σε σχέση με το σεξουαλικό τους ρόλο, με αποτέλεσμα να νιώθουν άγχος και στρες για τη σεξουαλική τους επίδοση. Όταν το σεξ θεωρείται καθήκον και υποχρέωση, η σωματική και ψυχική ικανοποίηση και ευχαρίστηση αντικαθίσταται με  άγχος, φόβο και ενοχή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο άντρας και η γυναίκα να παίρνουν μέρος στη σεξουαλική διαδικασία, όχι ορμώμενοι από τη επιθυμία, αλλά από το «πρέπει», μέσα από μία στερεότυπη και επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά, οδηγούμενοι έτσι σε αυτό που ονομάζουμε καταναγκαστικό σεξ.

Ο άνδρας συχνά βασανίζεται από ερωτήματα όπως «θα είμαι καλός εραστής;», «θα προσφέρω οργασμό στη σύντροφό μου;». Μία άλλη αγωνία ενός άνδρα μπορεί να είναι ότι «πρέπει να κάνω σεξ συχνά και να είμαι ο καλύτερος σε σχέση με τις προηγούμενες εμπειρίες της παρτενέρ μου..». Το άγχος του σεξουαλικού ρόλου οδηγεί τον άνδρα στο φόβο της σεξουαλικής αποτυχίας που μπορεί να τον εκθέσει στα μάτια της συντρόφου του. Συχνά μάλιστα το στρες αυτό μπορεί να επιφέρει ένα σεξουαλικό πρόβλημα, εξαιτίας της συνεχούς αναζήτησης του «καλού σεξ» και τον εγκλωβισμό του στο άγχος της επόμενης φοράς. Τα σεξουαλικά προβλήματα που μπορεί ένας άνδρας να αναπτύξει εξαιτίας του καταναγκαστικού σεξ είναι διαταραχές στη σεξουαλική του επιθυμία, διαταραχή της στύσης και διαταραχές του οργασμού του, όπως πρόωρη ή ανεσταλμένη εκσπερμάτιση.

Η γυναίκα αντίστοιχα μπορεί να πέσει στην παγίδα του καταναγκαστικού σεξ και να έχει κι εκείνη αγωνιώδη ερωτήματα , όπως «θα τον ικανοποιήσω;», «θα του αρέσω;». Ένα συνηθισμένο άγχος που έχουν οι γυναίκες αφορά στην οργασμική τους κορύφωση και μπορεί να σκέφτονται «πρέπει να δείξω στον παρτενέρ μου ότι έχω οργασμό, αλλιώς θα με περάσει για ανοργασμική…»Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται το κατάλληλο έδαφος για την ανάπτυξη κάποιας σεξουαλικής δυσλειτουργίας, που αφορά όχι μόνο τον οργασμό, αλλά επίσης τη σεξουαλική της επιθυμία, τη σεξουαλική διέγερση, ή ακόμη και την εμφάνιση κάποιας διαταραχής πόνου κατά τη σεξουαλική επαφή.

Το καταναγκαστικό σεξ είναι σημείο των καιρών και έχουν συμβάλλει σε αυτό αρκετοί παράγοντες. Τα πρότυπα επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη σύγχρονη σεξουαλική ζωή. Ο άνδρας και η γυναίκα δέχονται πλέον πάρα πολλές πληροφορίες για το πώς πρέπει να ζουν και να φαίνονται, προκειμένου να είναι επιτυχημένοι και αρεστοί. Όλη αυτή η υπερπληροφόρηση για το πώς πρέπει να είναι η ιδανική σχέση, ποια είναι τα γνωρίσματα ενός «τέλειου» συντρόφου, ποια πρέπει να είναι η συχνότητα των σεξουαλικών τους επαφών, ποιες είναι οι καλύτερες στάσεις στο σεξ,  μπορεί να προκαλέσει άγχος και αποπροσανατολισμό από την ουσία της σεξουαλικής ζωής και της σχέσης.

Το «πρέπει» στην σεξουαλικής μας ζωή και το άγχος μιας καταναγκαστικής σεξουαλικής συμπεριφοράς τόσο στον άνδρα όσο και στη γυναίκα, συσχετίζεται με τις αξίες, τον πολιτισμό και την κουλτούρα, τις θρησκευτικές αντιλήψεις του καθενός από εμάς. Επειδή οι εποχές έχουν αλλάξει δραματικά, υπάρχει μία σύγχυση για τη σεξουαλική ζωή των Ελλήνων, κυρίως λόγω της μετάβασης από το παραδοσιακό χθες στο απελευθερωμένο σήμερα. Ουσιαστικά φαίνεται ότι το σεξ παγιδεύεται σε μια αντίληψη, η οποία είναι εγκλωβισμένη σε αριθμούς και επιδόσεις. Με αυτό τον τρόπο το σεξ γίνεται εμμονή και αυτοσκοπός και όχι η πραγματική και ουσιαστική ανάγκη μιας επιθυμίας, όπου κυριαρχεί ο αυθορμητισμός και η ευχαρίστηση μέσα από την ερωτική συνάντηση δύο προσώπων.

Ένας άλλος παράγοντας που ευνοεί αυτό το φαινόμενο είναι οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής και η έλλειψη χρόνου. Ο περιορισμός του προσωπικού χρόνου δεν αφήνει πολλά περιθώρια στον αυθορμητισμό και στο μη προγραμματισμένο. Κατά συνέπεια οι άνθρωποι καταφεύγουν πιο εύκολα σε ένα «πρόγραμμα» σεξουαλικών επαφών, ανάλογα με το χρόνο που διαθέτουν. Ο άνδρα και η γυναίκα που αντιλαμβάνονται ότι έχουν μπει σε μία τέτοια διαδικασία, είναι σημαντικό να προσπαθήσουν να «σπάσουν» αυτό το φαύλο κύκλο, προσπαθώντας να εστιάσουν στον αυθορμητισμό, στην απόλαυση και στην ουσιαστική επαφή μέσα στη σεξουαλική τους ζωή.

Write A Comment