Ειδήσεις

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΒΟΡΙΔΗΣ ΜΕ ΦΑΡΜΑΚΑ, ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ;

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Τα βλέμματα όλων της αγοράς φαρμάκων είναι στραμμένα στο νέο υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη αλλά και στην πολιτική που θα ακολουθήσει σε ζητήματα τιμολόγησης, εκπτώσεων αλλά και επιστροφών. Ταυτόχρονα γιατροί, εργαζόμενοι αλλά και μεταξύ άλλων και φαρμακοποιοί αναμένουν να δουν ποια …γραμμή θα ακολουθήσει ο νέος σε σχέση με τον απερχόμενο.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες του iatropedia.gr ο νέος υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης προτίθεται να συνεχίσει ορισμένες μόνο από τις πολιτικές Άδωνι στην οδό Αριστοτέλους, με διαφορετική όμως επικοινωνιακή και διπλωματική προσέγγιση όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες.
Φαρμάκι …τα φάρμακα
Ο τομέας των φαρμάκων έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα …φαρμάκι για την κυβέρνηση. Δεν είναι μόνο οι ασθενείς και ειδικά οι ανασφάλιστοι που ψάχνουν να βρουν τη θεραπεία τους, δυσαρεστημένες εμφανίζονται και οι φαρμακευτικές εταιρείες με τις συνεχείς αλλαγές των τελευταίων χρόνων.
Πηγές σημείωναν πως οι εντολές από Μαξίμου είναι να επιτευχθεί μια όσο το δυνατόν καλύτερη σχέση με τις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες το τελευταίο διάστημα είναι στα …κάγκελα εξαιτίας των μεγάλων ποσών που πρέπει να επιστρέψουν στον ΕΟΠΥΥ με την μορφή των υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebate και claw back).
Παρότι ο Μάκης Βορίδης δεν είναι δυνατόν να παρακάμψει τη συμφωνία που έχει γίνει με την τρόικα για τη φαρμακευτική δαπάνη η οποία θα πρέπει να περιορισθεί φέτος στο 1,918 δις ευρώ, παρ αυτά θα επιχειρήσει να μετριάσει κάποιες ρυθμίσεις, όπως περικοπές σε τιμές και άλλα μέτρα ώστε να καμφθεί η μεγάλη δυσαρέσκεια του κλάδου.
 Άλλωστε ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε ξεκινήσει ήδη να προαναγγέλλει στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις ότι θα πρέπει να υποστούν νέα μείωση στις τιμές των προϊόντων τους και μάλιστα αυτή τη φορά επίπεδη μείωση περίπου 5%.  Κατά τη διαπραγμάτευση πολλές εταιρείες είχαν διαμαρτυρηθεί έντονα καθώς τα σκευάσματα τους είχαν ήδη χαμηλές τιμές σε σύγκριση με ότι προβλέπει ο νόμος (μέσος όρος τριών χαμηλότερων της Ευρώπης).
Είναι ενδεικτικό ότι ήδη μεγάλες εταιρείες έχουν καταθέσει αιτήματα στον ΕΟΦ για απόσυρση των φαρμάκων τους από την  Ελλάδα μετά από σχετική εντολή της μητρικής τους εταιρείες. Πρόκειται κυρίως για αντικαρκινικά φάρμακα και  φάρμακα για το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Το μέτωπο των γαλάζιων συνδικαλιστών
Κατά τα άλλα σε ότι αφορά τους εργαζόμενους στην υγεία, από γιατρούς μέχρι φαρμακοποιούς αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό του ΕΣΥ, ο νέος υπουργός αναμένεται να επιχειρήσει να φέρει ξανά κοντά στην κυβέρνηση τους γαλάζιους συνδικαλιστές της υγείας (κυρίως γιατρούς και φαρμακοποιούς) αλλά και να πάει πιο …χαλαρά το θέμα του ΠΕΔΥ, της αξιολόγησης σε νοσοκομεία και μονάδες υγείας.
Μετά τις απολύσεις και απομακρύνσεις στην Υγεία, πολλοί γαλάζιοι συνδικαλιστές άλλωστε είχαν διαμαρτυρηθεί ακόμη και στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ δεν ήταν λίγοι που γύρισαν την πλάτη στο κόμμα της ΝΔ.
Δεδομένου ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών παραμένει πάντα ανοικτό ο νέος υπουργός Υγείας θα προσπαθήσει όπως λένε έγκυρες πληροφορίες να …πάρει με το μαλακό τους διάφορους κλάδους.
Μεταξύ αυτών και τους φαρμακοποιούς καθώς δεν έχε κλείσει οριστικά ακόμη το θέμα της μείωσης του ποσοστού κέρδους στο 15% που ζητά η τρόικα.
ΠΗΓΗ: iatropedia.gr

Write A Comment