Άνδρας

Έξι top οφέλη του σεξ στην υγεία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Τι υποστηρίζουν οι επιστημονικές έρευνες σχετικά με τα οφέλη που έχει για την υγεία το σεξ και ποιες πτυχές της ζωής μας μπορεί να επηρεάσει θετικά

Δεν είναι λίγες οι έρευνες που υποστηρίζουν ότι το σεξ μπορεί να δώσει ώθηση σε διάφορες πτυχές της ζωής και της υγείας ενός ανθρώπου, καθώς η επιστημονική κοινότητα τονίζει επανειλημμένως τα πιθανά οφέλη που παρέχει η σεξουαλική επαφή, πέρα φυσικά από την αναπαραγωγή.

Από τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την αύξηση της ανοσίας μέχρι τη βελτίωση της διάθεσης και της γενικότερης ψυχικής υγείας, το σεξ επηρεάζει θετικά το σύνολο της καθημερινότητας του ατόμου.

Πάμε να δούμε αναλυτικά αυτά τα οφέλη:

Συμβάλλει στην καρδιακή υγεία
Το σεξ φαίνεται να έχει προστατευτική επίδραση για την καρδιαγγειακή υγεία, ειδικά των γυναικών. Πρόσφατη μελέτη, μάλιστα, εξέτασε τα πιθανά οφέλη της σεξουαλικής δραστηριότητας με έναν μόνιμο σύντροφο και βρήκε ότι οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων αργότερα στη ζωή τους. Τα ευρήματα δεν ήταν εξίσου ενθαρρυντικά και στην περίπτωση των ανδρών, καθώς φάνηκε ότι τα υψηλά επίπεδα σεξουαλικής δραστηριότητας αύξανε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων. Μελλοντικές μελέτες πιθανότατα να επιβεβαιώσουν τον ένα ή τον άλλο ισχυρισμό.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση
Η ίδια μελέτη εξέτασε επίσης την αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων, ως έναν από τους δείκτες καρδιακής υγείας και διαπίστωσε ότι οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες που ένιωθαν ικανοποιημένες από τη σεξουαλική τους ζωή είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Και σε αυτή την περίπτωση, τα αποτελέσματα δεν ήταν ίδια και για τους μεγαλύτερους άνδρες.

Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα
Έρευνες έχουν δείξει ότι το τακτικό σεξ αυξάνει την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Πρόσφατη μελέτη εξέτασε μια μικρή ομάδα γυναικών για να διαπιστώσει αν υπήρχαν διαφορές ανάμεσα στην ανοσολογική δραστηριότητα εκείνων που ήταν σεξουαλικά ενεργές ή όχι και πράγματι εντόπισε διαφορά στην ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να σκοτώνει παθογόνους οργανισμούς σε διάφορα σημεία του εμμηνορρυσιακού κύκλου.

Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη
Παλαιότερη μελέτη σε δείγμα 30.000 ανδρών είχε αναδείξει την πιθανότητα η συχνή εκσπερμάτιση να μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Όπως υποστήριζε, οι άνδρες που εκσπερμάτιζαν περισσότερες από 21 φορές τον μήνα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο από εκείνους που εκσπερμάτιζαν μόνο 4-7 φορές. Στη συνέχεια της εν λόγω μελέτης, μάλιστα, οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη, με τα αποτελέσματα να επιβεβαιώνουν τα αρχικά ευρήματα.

Ανακουφίζει από το στρες
Το σεξ μπορεί να θεωρηθεί ένας φυσικός τρόπος ανακούφισης από το στρες. Μελέτη του 2019 εξέτασε τις επιδράσεις της συντροφικής επαφής, σεξουαλικής και μη, στα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνη που κυκλοφορεί στο σώμα ως απόκριση στο στρες) και βρήκε ότι βοηθούσε στην επαναφορά της ορμόνης στα φυσιολογικά επίπεδα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Επιπλέον, το σεξ προκαλεί την απελευθέρωση ωκυτοκίνης, ενδορφινών και άλλων ορμονών που μας κάνει να νιώθουμε καλά, στις οποίες και μπορεί να οφείλεται η επίδραση μείωσης του στρες.

Βελτιώνει τον ύπνο
Οι ίδιες ορμόνες που μειώνουν το στρες και το άγχος είναι υπεύθυνες και για τον ύπνο. Επομένως, μετά από έναν οργασμό, η ορμόνη προλακτίνη ξεκινά να κυκλοφορεί στο σώμα προκαλώντας το αίσθημα της ικανοποίησης και της χαλάρωσης.

Write A Comment