Γυναικολογία

HIV: Πώς θα έχω υγιή σεξουαλική ζωή;

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Όταν ένας άνθρωπος σε σχέση διαγιγνώσκεται με τον ιό HIV, αυτό είναι λογικό να επηρεάσει σημαντικά την ερωτική ζωή του ζευγαριού, καθώς πάντα υπάρχει η πιθανότητα ο θετικός στον ιό σύντροφος να μεταδώσει τον ιό στον/στην σύντροφό του. Ακόμα μεγαλύτερος γίνεται ο κίνδυνος όταν το άτομο που έχει κολλήσει τον ιό δεν το γνωρίζει.

Αν λοιπόν είστε θετικός στον HIV, μπορείτε να προστατεύσετε τους ερωτικούς σας συντρόφους με το να εφαρμόζετε τις σωστές πρακτικές για ασφαλές σεξ. Αν φροντίσετε να είστε ασφαλείς, μπορείτε να έχετε με ασφάλεια μια ολοκληρωμένη ερωτική ζωή, ακόμα και να κάνετε παιδί μαζί.

Ποιος είναι ο κίνδυνος μετάδοσης μέσω του σεξ;

Στα ετερόφυλα ζευγάρια, το κολπικό σεξ είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος μετάδοσης, με την γυναίκα να βρίσκεται σε μεγαλύτερο, πρακτικά διπλάσιο κίνδυνο από τον άνδρα. Ο τρόπος που βάζει τους συντρόφους σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης, όμως, είναι το παθητικό πρωκτικό σεξ, με το άτομο στον παθητικό ρόλο να αντιμετωπίζει μέχρι και 17 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης σε σχέση με το κολπικό σεξ. Στα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών, και ο ενεργητικός παρτενέρ αντιμετωπίζει κίνδυνο μετάδοσης, αλλά σημαντικά μικρότερο από τον παθητικό.

Ποιος είναι ο ρόλος του προφυλακτικού;

Όταν χρησιμοποιείται σωστά και συνεχώς, το προφυλακτικό μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Συγκεκριμένα, μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο κατά 73% για τους παθητικούς παρτενέρ, και 63% για τους ενεργητικούς, στα ομόφυλα ζευγάρια. Στα ετερόφυλα ζευγάρια, ο κίνδυνος μετάδοσης στην γυναίκα μέσω κολπικού σεξ ελαττώνεται κατά 80-85%. Αυτό, βέβαια, σημαίνει πως τα προφυλακτικά δεν είναι 100% ασφαλή, άρα απαιτούνται περισσότερα μέτρα ασφαλείας.

Πλέον, το σεξ με ένα άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό HIV είναι πιο ασφαλές σε σχέση με παλιότερα. Οι ασθενείς που διαχειρίζονται ανελλιπώς την ασθένειά τους με τα κατάλληλα φάρμακα, έχουν μικρότερο φορτίο του ιού στο αίμα και στα σωματικά υγρά τους, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι πιθανότητες μετάδοσης. Ένα άτομο του οποίου το ιικό φορτίο είναι μη ανιχνεύσιμο (δηλαδή τα επίπεδα HIV στο αίμα είναι χαμηλότερα από ό,τι μπορεί να ανιχνευθεί με την τωρινή τεχνολογία) πρακτικά δεν μπορεί να μεταδώσει τον ιό.

Τα άτομα που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο μετάδοσης μπορούν να λάβουν έναν συνδυασμό φαρμάκων, που ονομάζονται Προφύλαξη πριν την Έκθεση (PrEP), τα οποία αποτρέπουν τον ιό από το να μολύνει μόνιμα τον οργανισμό. Επίσης, υπάρχει και η Προφύλαξη μετά την Έκθεση (PEP), που είναι φάρμακα που χορηγούνται μέχρι 72 ώρες μετά από σεξουαλική επαφή με ένα μολυσμένο άτομο. Τέλος, ο κίνδυνος μόλυνσης αυξάνεται αν οποιοδήποτε από τους δύο παρτενέρ πάσχει από κάποιο άλλο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, όπως η γονόρροια.

Ποιος είναι ο κίνδυνος μετάδοσης μέσω φιλιού και στοματικού σεξ;

Δεν γνωρίζουμε πάρα πολλά σχετικά με την μετάδοση του ιού μέσω στοματικού σεξ, αλλά σε γενικές γραμμές ο κίνδυνος θεωρείται χαμηλός, αν και η παρουσία ενός άλλου σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος αυξάνει τον κίνδυνο. Ο κίνδυνος, επίσης, αυξάνεται αν το άτομο που προσφέρει το στοματικό σεξ έχει πληγές στο στόμα, αιμορραγία στα ούλα ή έρχεται το στόμα του σε επαφή με αίμα περιόδου, ή αν υπάρξει εκσπερμάτιση μέσα στο στόμα του.

Εγκυμοσύνη όταν ένας από τους συντρόφους πάσχει από HIV

Οι γυναίκες που πάσχουν απο HIV μπορούν να έχουν υγιείς εγκυμοσύνες και να φέρουν στον κόσμο υγιή μωρά, αλλά χρειάζεται προσοχή και αρκετά καλό προγραμματισμό. Μιλήστε με τον γιατρό σας, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν μια τέτοια εγκυμοσύνη. Προφανώς, υπάρχουν πάντα και οι επιλογές της τεχνητής γονιμοποίησης, της υιοθεσίας, ή της χρήσης δωρητή σπέρματος ή παρένθετης μητέρας.

Write A Comment