Ειδήσεις

Κικίλιας: Κατέθεσε στη Βουλή πόρισμα -φωτιά για το ΚΕΘΕΑ Προμηθέας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Πόρισμα εσωτερικού ελέγχου των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, σύμφωνα με το οποίο το ΚΕΘΕΑ Προμηθέας στα Διαβατά Θεσσαλονίκης εμπλέκονταν σε παράνομες αποφυλακίσεις κρατουμένων για εμπορία ναρκωτικών, χρήση ουσιών, υποκλοπή στοιχείων και άλλες παράνομες ποινικές πράξεις, κατέθεσε στην Επιτροπή Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Μιλώντας στην Επιτροπή, όπου σήμερα συζητείται η κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που καταργεί το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατάθεσε το πολυσέλιδο εσωτερικό πόρισμα των εργαζομένων του Οργανισμού που αναφέρει με κάθε λεπτομέρεια την τέλεση σοβαρών παράνομων πράξεων και κατηγόρησε το εκλεγμένο Δ.Σ. του Οργανισμού, ότι απέκρυψε το πόρισμα το οποίο είχε παραλάβει τον Ιούνιο του 2019 και δεν τον κατέθεσε στον Εισαγγελέα, ως όφειλε.

Στο πόρισμα εμφανίζεται παρακύκλωμα εντός του Προγράμματος ΚΕΘΕΑ Προμηθέας στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, το οποίο επιδίδονταν σε παράνομες αποφυλακίσεις εμπόρων ναρκωτικών βαφτίζοντάς τους ως χρήστες ουσιών, υποκλοπή στοιχείων και χρήση ουσιών, στοιχεία τα οποία είχε καταθέσει σε πολυσέλιδο πόρισμά της, ομάδα εργασίας που είχαν συστήσει οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ, μετά από εσωτερικό έλεγχο του είχαν διενεργήσει τον Μάρτιο του 2018, κατόπιν εντολής του τότε Γενικού Διευθυντή.

Κικίλιας: Η Διοίκηση του ΚΕΘΕΑ γνώριζε, αλλά δεν έκανε τίποτα

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο κ. Κικίλιας κατά τη συζήτηση της ΠΝΠ, το πόρισμα για τη Θεραπευτική Κοινότητα Διαβατών, μεταξύ άλλων συμπεραίνει τα εξής:

  • δραστηριότητες οριακής νομιμότητας αν όχι παράνομης συμπεριφοράς από εργαζομένους στο Πρόγραμμα
  • συστηματική χρήση ουσιών από το προσωπικό, μέλη του προγράμματος  και από εξωτερικά εμπλεκόμενους στο σύστημα
  • έλλειψη παραστατικών από συναλλαγές
  • έκδοση βεβαιώσεων σε μέλη που παράτυπα εντάχθηκαν στο πρόγραμμα
  • χρήση νομικών ευεργετημάτων που χρησιμοποιούσαν χωρίς να έχουν κανένα πρόβλημα με χρήση ουσιών
  • ασαφείς διαδικασίες για ένταξη στο πρόγραμμα στα Διαβατά
  • προσπάθεια συγκάλυψης γιατί διαπιστώθηκε απώλεια ηλεκτρονικών υπολογιστών με στοιχεία μελών του προγράμματος
  • απώλεια δίσκων αποθήκευσης

Πόρισμα Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ: “Διακυβεύεται το κύρος του Οργανισμού”

Οι εργαζόμενοι αναφέρουν στο πόρισμά τους:

“Υπάρχουν υπόνοιες για παρακύκλωμα αξιοποίησης των ευεργετημάτων που προβλέπει ο νόμος. Αυτό μπορεί να συνδεόταν με δικηγόρους, σωφρονιστικούς υπαλλήλους και δεν μπορούν να αποκλειστούν και εργαζόμενοι του οργανισμού”

Σημαντικό ζήτημα αναδείχθηκε στο πόρισμα “η έκδοση βεβαιώσεων σε μέλη που παράτυπα εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα (γιατί προφασιζόμενα πρόβλημα εξάρτησης εντάσσονταν στη θεραπευτική διαδικασία) αλλά και κυρίως η χρήση νομικών ευεργετημάτων σε μέλη του Προγράμματος και απόφοιτους που χρησιμοποιούσαν το Πρόγραμμα χωρίς να έχουν κανένα πρόβλημα με τη χρήση ουσιών”.

“Οι ασαφείς διαδικασίες και τα κριτήρια για τις προϋποθέσεις ένταξης στη Θεραπευτικής Κοινότητας στα Διαβατά, είναι προφανές ότι διακυβεύουν τους θεραπευτικούς στόχους του προγράμματος και συμβάλλουν στην αλλοίωση του κύρους του Οργανισμού” αναφέρουν τα μέλη της ομάδας εργασίας στην ίδια παράγραφο.

Εργαζόμενοι ΚΕΘΕΑ: “Με τη όπλο τη δική μας διαφάνεια προσπαθούν να μας κατηγορήσουν”

Μιλώντας στο iatropedia.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, κ. Δημήτρης Καλοκάθης, επισημαίνει ότι ο Οργανισμός έχει μηχανισμό εσωτερικού ελέγχου, ο οποίος εκλέγεται με ψηφοφορία. Τα παραπάνω καταγγέλθηκαν πράγματι στους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ, λέει, για ένα από τα 100 προγράμματα που έχει ο Οργανισμός και συντάχθηκε πόρισμα το οποίο παραδόθηκε στο Δ.Σ. στα τέλη Ιουνίου:

“Αυτό το πόρισμα τώρα, ο κ. Κικίλιας το πήρε χθες από τον Οργανισμό και προσπαθεί με αυτό, να πει δύο πράγματα: Το ένα είναι ότι “είναι σκάνδαλο που κουκουλώθηκε”. Τώρα, αν το σκάνδαλο είναι ότι μέσα στο Δεκαπενταύγουστο το Δ.Σ. έπρεπε να δώσει το πόρισμα στον εισαγγελέα, τώρα θα συμφωνήσω κι εγώ μαζί του. Και  το δεύτερο είναι, ότι με το πόρισμα που πήρε χθες προσπαθεί να δικαιολογήσει μια απόφαση που πήρε πριν από ένα μήνα. Αυτό είναι σκάνδαλο. Και μάλιστα είναι σκάνδαλο, όταν χρησιμοποιεί αυτό που εμείς κάναμε, για να πει ότι πράττει εξ ονόματός μας. Με τη διαφάνεια δηλαδή τη δική μας πάει να κατηγορήσει το ΚΕΘΕΑ. Αυτό δεν είναι πολιτική πιρουέτα, είναι λογική πιρουέτα. Ο Οργανισμός από μόνος του είπε ότι συνέβησαν αυτά τα πράγματα”.

Write A Comment