Γυναίκα

Προσοχή: Η πρόωρη εμμηνόπαυση αυξάνει τα καρδιολογικά προβλήματα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Οι γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν διάφορα καρδιολογικά προβλήματα, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.

Στη μεγαλύτερη έως σήμερα μελέτη για το θέμα ανακάλυψαν ότι η πρόωρη εμμηνόπαυση (δηλαδή η κλιμακτήριος πριν από τα 40 έτη) σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή, καρδιακή ανεπάρκεια και άλλα καρδιολογικά προβλήματα.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με ανάλυση των στοιχείων από περισσότερες από 144.000 μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 60 έτη.

Οι περίπου 4.900 από αυτές είχαν μπει με φυσικό τρόπο στην πρόωρη εμμηνόπαυση. Άλλες 640 είχαν μπει στην κλιμακτήριο πριν τα 40 τους χρόνια εξαιτίας της χειρουργικής αφαίρεσης των ωοθηκών τους.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν επί 7 χρόνια την πορεία της υγείας των εθελοντριών τους, διαπιστώνοντας πως εκείνες με πρόωρη εμμηνόπαυση είχαν:

  • Πολύ περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια. Τέτοιοι παράγοντες είναι η υπέρταση, η αυξημένη κακή (LDL) χοληστερόλη και ο τύπου 2 διαβήτης
  • Σημαντικό κίνδυνο αναπτύξεως στεφανιαίας νόσου, καρδιακής ανεπάρκειας και πάχυνσης και στένωσης της αορτικής βαλβίδας.
  • Σημαντικό κίνδυνο αναπτύξεως κολπικής μαρμαρυγής (είναι μια σοβαρή μορφή καρδιακής αρρυθμίας) και εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης.

Όσο νωρίτερα, τόσο το χειρότερο

Τα καρδιολογικά προβλήματα ήταν συχνότερα στις γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση εξαιτίας της χειρουργικής αφαίρεσης των ωοθηκών τους.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η συσχέτιση της ηλικίας της εμμηνόπαυσης με τα καρδιολογικά προβλήματα ήταν «δοσοεξαρτώμενη». Αυτό σημαίνει πως όσο νωρίτερα είχε μπει μια γυναίκα στην κλιμακτήριο, τόσο περισσότερο κινδύνευε να παρουσιάσει καρδιολογικά προβλήματα.

Επιπλέον, η λήψη θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης μετά την εμμηνόπαυση δεν φάνηκε να επηρεάζει τους κινδύνους αυτούς.

«Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν τη σημασία της ηλικίας της εμμηνόπαυσης στον κίνδυνο καρδιοπάθειας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Michael Honigberg, καρδιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. «Οι γυναίκες πρέπει να ενημερώνουν τον γιατρό τους για το πότε μπήκαν στην εμμηνόπαυση, ιδίως εάν αυτό συνέβη πριν από την ηλικία των 40 ετών. Η πρόωρη εμμηνόπαυση πρέπει να παρακινεί τους γιατρούς να εξετάζουν προσεκτικά τον ενδεχόμενο καρδιαγγειακό κίνδυνο των ασθενών τους και να συνιστούν μέτρα για την προστασία τους».

Τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να είναι η ακολούθηση μιας υγιεινής διατροφής, η συστηματική άσκηση ή ακόμα και η λήψη φαρμάκων, πρόσθεσε.

Η νέα μελέτη έχει προγραμματισθεί να παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο Scientific Sessions της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (AHA). Το συνέδριο αρχίζει αύριο στη Φιλαδέλφεια και θα διαρκέσει έως τις 18 Νοεμβρίου 2019.

Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρικά συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευθούν σε κάποια ιατρική επιθεώρηση (journal).

Write A Comment