Αφιερώματα

Γεννήθηκε και δεύτερο μωρό στη χώρα μας με τη μέθοδο της μητρικής ατράκτου

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Και δεύτερη μητέρα στη χώρα μας με προβλήματα υπογονιμότητας είχε την τύχη να αποκτήσει ένα υγιέστατο μωρό, χάρη στην πρωτοποριακή μέθοδο της Μητρικής Ατράκτου. Πρόκειται για μια μέθοδο που αποτελεί παγκόσμιο επίτευγμα και φέρει ελληνική επιστημονική υπογραφή.

Το νεογνό γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2019, στις 07:00 π.μ. από Ελληνίδα γυναίκα που είχε στο ενεργητικό της 10 αποτυχημένες προσπάθειες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Τόσο η μητέρα όσο και το μωρό είναι πολύ καλά στην υγεία τους. Πρόκειται για τη δεύτερη γέννηση παιδιού με Μεταφορά Μητρικής Ατράκτου στο πλαίσιο κλινικής έρευνας που διεξάγει η επιστημονική ομάδα της Institute of Life και της Embryotools στην Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη μέθοδος δεν αποτελεί επίσημα αναγνωρισμένη μέθοδο αντιμετώπισης της υπογονιμότητας και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αλλά κλινική έρευνα. Η έρευνα για τη Μεταφορά της Μητρικής Ατράκτου, μελετάται ως προς την αντιμετώπιση προβλημάτων υπογονιμότητας λόγω κυτταροπλασματικής δυσλειτουργίας των ωαρίων και την πρόληψη μετάδοσης σοβαρών μιτοχονδρίων κληρονομούμενων παθήσεων.

Ο θεράπων μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Νοιώθω μεγάλη χαρά που ήρθε στον κόσμο το δεύτερο παιδί με τη μέθοδο της μεταφοράς μητρικής ατράκτου στο πλαίσιο της κλινικής έρευνας που διεξάγουμε η επιστημονική ομάδα της Institute of Life και της Embryotools. Μια Ελληνίδα γυναίκα με βαρύ ιστορικό αποτυχημένων προσπαθειών εξωσωματικής κατάφερε να γίνει μητέρα με δικό της γενετικό υλικό!»

Ο επιστημονικός συνεργάτης της Institute of Life και συνιδρυτής της Embryotools, Δρ. Nuno Costa-Borges, επεσήμανε ότι: «Η ερευνητική ομάδα συνεχίζει με αμείωτη ένταση την Κλινική της έρευνα στο εργαστήριο της Institute of Life – ΙΑΣΩ, η οποία πιστεύουμε ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί»

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη γέννηση παιδιού στο πλαίσιο της συγκεκριμένης κλινικής έρευνας με τη μέθοδο της μεταφοράς μητρικής ατράκτου πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα από την επιστημονική ομάδα της Institute of Life και της Embryotools στις αρχές του Απριλίου 2019. Το βρέφος είναι σήμερα επτά μηνών και είναι απόλυτα υγιές.

Τι είναι η μέθοδος της Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου

Σημειώνεται ότι η μέθοδος της Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου αφορά στη μιτοχονδριακή αντικατάσταση σε ανθρώπινα ωάρια, ενώ διατηρείται ακέραιο το γενετικό υλικό της γυναίκας που επιθυμεί να τεκνοποιήσει. Κατά αυτόν τον τρόπο, η επιστημονική ομάδα μελετά την πιθανότητα αντιμετώπισης προβλημάτων γυναικών με υπογονιμότητα και επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εξωσωματικής γονιμοποίησης που οφείλονται σε κυτταροπλασματικές δυσλειτουργίες των ωαρίων αλλά και την εφαρμογή της μεθόδου για την πρόληψη μετάδοσης σοβαρών μιτοχονδριακών παθήσεων.

Οι υπεύθυνοι της επιστημονικής ομάδας τονίζουν ότι οι γεννήσεις παιδιών με τη μέθοδο της Μεταφοράς Μητρικής Ατράκτου πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εξελισσόμενου ερευνητικού πρωτοκόλλου, “το οποίο αφορά σε κλινική έρευνα που οδηγεί σε εγκυμοσύνη και διεξάγεται σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις του ν. 3305/2005. Με βάση τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα η μέθοδος Μεταφοράς Μητρικής Ατράκτου δεν αποτελεί καθιερωμένη θεραπεία υπογονιμότητας, ούτε αναγνωρισμένη μέθοδο ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής”.

Write A Comment