Ειδήσεις

Ιός Έμπολα: «Πράσινο φως» για το πρώτο εμβόλιο εναντίον του

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Ένα βήμα πριν από την έγκριση βρίσκεται το πρώτο εμβόλιο για τον ιό Έμπολα, έπειτα από τη θετική γνωμοδότηση της αρμόδιας ομάδας ειδικών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Ο ιός Έμπολα είναι σπάνιος, αλλά κατά διαστήματα προκαλεί εξάρσεις και επιδημίες κυρίως σε χώρες της Αφρικής. Η ασθένεια που προκαλεί στους ανθρώπους είναι σοβαρή και συχνά θανατηφόρος.

Το εμβόλιο λέγεται V920 Ebola Zaire (rVSVΔG-ZEBOV-GP). Προορίζεται για την προστασία από την ασθένεια του Έμπολα που προκαλείται από το στέλεχος του ιού του Ζαΐρ. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, η έγκρισή του προτείνεται υπό όρους και η ένδειξη θα είναι για άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών.

Η θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) ολοκληρώθηκε μέσω επιταχυνόμενης διαδικασίας αξιολόγησης. Το επόμενο βήμα της εγκριτικής διαδικασίας είναι η τελική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η απόφαση αυτή συνήθως λαμβάνεται εντός 2-3 μηνών από τη γνωμοδότηση της CHMP. Η ΕΕ συνήθως ακολουθεί τις συστάσεις της CHMP.

Εάν ισχύσει και σε αυτή την περίπτωση το ίδιο, το εμβόλιο θα εγκριθεί για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Η έγκριση θα καλύπτει επίσης την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία.

Υψηλό ποσοστό θνησιμότητας

Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), η ασθένεια του Έμπολα (EVD) είναι μία σπάνια αλλά σοβαρή και συχνά μοιραία νόσος. Ο υπαίτιος ιός μεταδίδεται στους ανθρώπους από άγρια ζώα. Εξαπλώνεται όμως ανάμεσα στους ανθρώπους μέσω της άμεσης επαφής με τους πάσχοντες.

Η ασθένεια του Έμπολα αποκαλείται και αιμορραγικός πυρετός, διότι στην πορεία της νόσου μπορεί να εμφανιστούν αιμορραγίες.

Το ποσοστό θνησιμότητας της ασθένειας του Έμπολα υπολογίζεται σε περίπου 50%, αν και έχουν υπάρξει επιδημίες με θνησιμότητα έως και 90%.

«Πολύ σημαντική πρόοδος»

«Η θετική εισήγηση της CHMP αντιπροσωπεύει την πολύ σημαντική πρόοδο που έχουμε κάνει ως προς τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας του εμβολίου, για την προστασία των ανθρώπων από τον ιό Έμπολα του Ζαΐρ σε περιοχές που έχει εμφανιστεί ο ιός και έχουν άμεση ανάγκη», δήλωσε ο Δρ Roger M. Perlmutter, πρόεδρος της Merck Research Laboratories.

Και συνέχισε: «Το έργο μας δεν θα ήταν εφικτό, χωρίς την συνεχόμενη προσπάθεια και συνεργασία πολλών διαφορετικών ανθρώπων από διαφορετικούς φορείς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και πολλοί άλλοι κυβερνητικοί και μη-κυβερνητικοί οργανισμοί. Όλοι εργάστηκαν άοκνα για την ανάπτυξη αυτού του σημαντικού εμβολίου.

»Βασική προτεραιότητά μας είναι η αδειοδότηση της γερμανικής εργοστασιακής μονάδας μας για την παραγωγή του σκευάσματος, ώστε να υπάρξει η απαραίτητη ποσότητα εμβολίων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας παγκοσμίως».

Write A Comment