Έρευνες

Πρόληψη: 4 στους 10 Έλληνες αγνοούν βασικά μέτρα προστασίας της υγείας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Ελλιπώς ενημερωμένοι δηλώνουν οι περισσότεροι Έλληνες για τους τρόπους προστασίας της υγείας και την πρόληψη. Πολλοί αγνοούν ακόμα και βασικά μέτρα διαφύλαξης της υγείας.

Επικίνδυνη άγνοια για την πρόληψη επιδεικνύουν πολλοί Έλληνες. Νέα στοιχεία αποκαλύπτουν πως τέσσερις στους δέκα από αυτούς δεν γνωρίζουν ότι η διακοπή του καπνίσματος και οι εμβολιασμοί είναι απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας.

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να τρέφονται υγιεινά, να κάνουν προληπτικό τσεκάπ και να γυμνάζονται. Όχι όμως και το να κόψουν, π.χ., το κάπνισμα το οποίο ευθύνεται:

  • Για έναν στους τρεις θανάτους από καρκίνο
  • Για έναν στους τρεις θανάτους από καρδιαγγειακή νόσο στις ανεπτυγμένες χώρες

Ούτε θεωρούν απαραίτητους για την πρόληψη τους εμβολιασμούς, που κάθε λεπτό σώζουν τη ζωή 5 ανθρώπω σε όλο τον κόσμο.

Πιο αναλυτικά, πρόσφατο Κοινωνικό Βαρόμετρο αποκαλύπτει ότι οι Έλληνες θεωρούν ως κύριους παράγοντες πρόληψης:

  • Την υγιεινή διατροφή (83% των Ελλήνων)
  • Τις διαγνωστικές εξετάσεις (80%)
  • Την τακτική άσκηση (71%)
  • Τους εμβολιασμούς (58%)
  • Τη διακοπή του καπνίσματος (56%)

Ειδικά όσον αφορά τους εμβολιασμούς, βρίσκονται τόσο χαμηλά στο αξιακό σύστημα πολλών Ελλήνων ώστε το 43% δεν θυμούνται καν αν έχουν εμβολιαστεί!

Τα καλά νέα είναι πως (τουλάχιστον) έχουμε το γνώθι σαυτόν. Το Κοινωνικό Βαρόμετρο έδειξε πως μόνο δύο στους δέκα ερωτηθέντες (21%) θεωρούν ότι είναι πολύ ενημερωμένοι για την πρόληψη. Το 48% δηλώνουν αρκετά ενημερωμένοι, ενώ το 30% λίγο έως καθόλου ενημερωμένοι.

Καταλυτική η σωστή ενημέρωση

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε η επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας Παρασκευή Κατσαούνου, υπεύθυνη της Ομάδας Λοιμώξεων Αναπνευστικού Συστήματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, σε συνέντευξη Τύπου για τον 37ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας.

«Η σωστή ενημέρωση του κοινού αποτελεί καταλυτικό στοιχείο για την ενίσχυση της πρόληψης», είπε. «Σε θεωρητικό επίπεδο η πρόληψη είναι σημαντική για το σύνολο σχεδόν της ελληνικής κοινωνίας. Το 94% των ερωτηθέντων σε αυτή την έρευνα την αξιολόγησαν ως “πολύ” ή “αρκετά σημαντική”, με το 65% να την θεωρούν “πολύ” σημαντική. Ωστόσο όταν το ερώτημα είναι τι θεωρεί ο κόσμος ως πρόληψη, η ιεράρχηση δεν είναι η ενδεικνυόμενη».

Όπως εξήγησε η κυρία Κατσαούνου, το κάπνισμα αποτελεί το μεγαλύτερο αίτιο θνησιμότητας που μπορεί να αποτραπεί. Ωστόσο είναι τελευταίο στην κατάταξη με τα βασικά μέτρα πρόληψης.

Αντίστοιχα, οι εμβολιασμοί αποτελούν τον μοναδικό τρόπο εκρίζωσης λοιμώξεων και αποφυγής νοσηρότητας και θνησιμότητας. Εντούτοις βρίσκονται προτελευταίοι στην κατάταξη. Επιπλέον, το γεγονός ότι τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες δεν θυμούνται αν έχουν εμβολιαστεί, «θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως μη αξιολόγηση αυτού ως προτεραιότητα», είπε.

Και πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων αναγνωρίζει την πρόληψη ως προτεραιότητα, αλλά ΜΟΝΟ το 21% είναι καλά ενημερωμένο, απλά καταδεικνύει την αναγκαιότητα και την αξία  εκστρατειών ενημέρωσης του κοινού».

Εμβολιασμός εναντίον του πνευμονιοκόκκου

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) συνεργάζεται για μία ακόμα χρονιά με τον Μαραθώνιο της Αθήνας, με στόχο την ενημέρωση του κοινού για τη σημασία της πρόληψης.

Η έμφαση δίνεται στην πρόληψη μέσω του εμβολιασμού σοβαρών λοιμωδών νοσημάτων, όπως η πνευμονιοκοκκική πνευμονία. Η πνευμονιοκοκκική πνευμονία αποτελεί σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως. Κάθε χρόνο κοστίζει τη ζωή σε 1,6 εκατομμύριο ανθρώπους, η πλειονότητα των οποίων είναι βρέφη και ηλικιωμένοι.

Ο εμβολιασμός εναντίον της είναι σωτήριος. Στην Ελλάδα συνιστάται στην παιδική ηλικία, αλλά και στους ενήλικες άνω των 65 ετών. Συνιστάται επίσης στους ενήλικες 19-64 ετών οι οποίοι ανήκουν στις ομάδες κινδύνου για σοβαρές πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, όπως:

  • Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη
  • Οι ασθενείς με χρόνια καρδιακά ή αναπνευστικά νοσήματα
  • Οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς
  • Το υγειονομικό προσωπικό
  • Οι συστηματικοί καπνιστές

Δράσεις στη διάρκεια του Μαραθωνίου

Η ΕΠΕ, ως θεσμικός εταίρος του 37ου Μαραθωνίου της Αθήνας, θα πραγματοποιήσει μια σειρά από ενέργειες. Αναλυτικά:

  • Ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο της ΕΠΕ θα βρίσκεται στο χώρο της ATHENS MARATHON EXPO (6-9 Νοεμβρίου 2019). Εκεί θα πραγματοποιούνται από ειδικούς πνευμονολόγους δωρεάν σπιρομετρήσεις για το κοινό. Θα διανέμεται επίσης ενημερωτικό υλικό για τις πνευμονοπάθειες.
  • Τις ημέρες διεξαγωγής των Αγώνων του Μαραθωνίου (Σάββατο 9 & Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019) ομάδα με πάνω από 230 δρομείς θα συμμετέχει με το μήνυμα «Εμβολιαζόμαστε κατά της Πνευμονιοκοκκικής Πνευμονίας – Κάνουμε την Πρόληψη Πράξη Ζωής!» στις τρεις διαδρομές (στην Κλασική Διαδρομή & στους Αγώνες 5 & 10 χλμ.).

Χορηγός των δράσεων της ΕΠΕ είναι η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer Hellas.

Το Κοινωνικό Βαρόμετρο είναι μία πανελλήνια έρευνα που πραγματοποιεί η εταιρεία Alco δώδεκα φορές τον χρόνο. Κάθε φορά συμμετέχουν 1.000 άτομα, ηλικίας άνω των 18 ετών.

Write A Comment