Ειδήσεις

Ο κοροναϊός που προκαλεί πνευμονία εξαπλώνεται στην Κίνα – Έφτασε στο Πεκίνο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα ακόμη έναν θάνατο, τον τρίτο κατά σειρά, και σχεδόν 140 νέα κρούσματα του νέου, μυστηριώδους κοροναϊού, παρόμοιου με αυτόν που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (ΣΟΑΣ), εντείνοντας περαιτέρω τις ανησυχίες των τελευταίων ημερών ενόψει των μαζικών μετακινήσεων για το κινεζικό σεληνιακό νέο έτος.

Στη Βουχάν, την πόλη της κεντρικής Κίνας όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο νέος κοροναϊός, καταγράφηκαν το Σαββατοκύριακο 136 κρούσματα, άλλα δύο εντοπίστηκαν στο Πεκίνο — για πρώτη φορά — και ένα στη Σεντζέν, στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ.

Ο εορτασμός για το κινεζικό σεληνιακό νέο έτος, που συνοδεύεται από μία εβδομάδα αργίας, ξεκινά την 24η Ιανουαρίου και πολλοί Κινέζοι ταξιδεύουν με την ευκαιρία στις ιδιαίτερες πατρίδες τους ή στο εξωτερικό.

Τρεις θάνατοι από τη “νέα” πνευμονία στην Κίνα, εκατοντάδες τα κρούσματα

Ως χθες βράδυ, στη Βουχάν είχαν καταγραφεί με βάση τα δεδομένα των υγειονομικών αρχών συνολικά 198 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων των τριών θανατηφόρων. Οι 170 από τους ασθενείς νοσηλεύονται, ενώ 25 θεραπεύτηκαν, σύμφωνα με τη δημοτική επιτροπή υγείας της Βουχάν.

Εξάλλου, οι υγειονομικές αρχές της ανατολικής επαρχίας Τζετζιάνγκ της Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα ότι πέντε ασθενείς έχουν τεθεί σε καραντίνα εξαιτίας λοίμωξης του αναπνευστικού, επισήμαναν ωστόσο πως δεν υπάρχει ακόμη διάγνωση που να επιβεβαιώνει ότι έχουν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό που έχει προκαλέσει επιδημία πνευμονίας.

Οι αρχές της επαρχίας εντόπισαν πέντε ταξιδιώτες από την πόλη Βουχάν της κεντρικής Κίνας με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού από τη 17η Ιανουαρίου, ανέφερε η επιτροπή υγείας της Τζετζιάνγκ σε ανακοίνωση που μεταφόρτωσε στον ιστότοπό της. Σύμφωνα με το κείμενο, οι ασθενείς βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση και οι άνθρωποι με τους οποίους ήλθαν σε επαφή τέθηκαν υπό ιατρική παρακολούθηση.

Μνήμες SARS

Συνολικά, στην Κίνα έχουν καταγραφεί πάνω από 200 κρούσματα του νέου κοροναϊού, ο οποίος ανακινεί τις μνήμες της διεθνούς κρίσης του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (ΣΟΑΣ) από το 2002 ως το 2003, όταν ο κοροναϊός που το προκαλούσε είχε εξαπλωθεί από την Κίνα σε 37 χώρες και είχε στοιχίσει τη ζωή σε συνολικά 774 ανθρώπους.

Εκτός Κίνας, έχουν εντοπιστεί δύο κρούσματα στην Ταϊλάνδη και ένα στην Ιαπωνία. Και στις τρεις περιπτώσεις, πρόκειται για ανθρώπους που είτε είναι από τη Βουχάν είτε επισκέφθηκαν την πόλη.

Οι αρχές του Πεκίνου ανακοίνωσαν χθες ότι θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου ιού. Οι υγειονομικές αρχές σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου ανακοινώνουν τη λήψη προληπτικών μέτρων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν θεωρεί το νέο στέλεχος εξίσου φονικό με αυτό που προκαλεί το ΣΟΑΣ, ωστόσο η έρευνα για τον ιό είναι ακόμη στο αρχικό της στάδιο και υπάρχουν αρκετές αδιευκρίνιστες παράμετροι, ιδίως το εάν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, πώς και πόσο εύκολα.

Write A Comment