O Γιατρός Συμβουλεύει

Τι είναι η ανοσία αγέλης: Γιατί όσοι περισσότεροι εμβολιάζονται τόσο προστατεύεται ΟΛΗ η κοινωνία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Όταν αρκετοί άνθρωποι εμβολιάζονται για μια μεταδοτική ασθένεια, όπως η γρίπη, τότε δημιουργείται στο κοινωνικό σύνολο μια προστασία ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί, κάτι που είναι γνωστό ως “ανοσία αγέλης”.

Η ανοσία αγέλης μπορεί τελικά να οδηγήσει στην εξάλειψη των ασθενειών και βοηθά επίσης εκείνους που δεν είναι σε θέση να κάνουν εμβόλια για ιατρικούς λόγους, όπως τα άτομα που είναι σε ανοσοκαταστολή, ή κάνουν χημειοθεραπεία. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να μην κάνετε εμβόλια, “επειδή προστατεύεστε από τον εμβολιασμό των άλλων”. Τα πάντα εξαρτώνται από το ποσοστό του πληθυσμού που εμβολιάζεται. Είναι σημαντικό αυτό το ποσοστό να διατηρείται όσο το δυνατόν υψηλότερα σε ένα κοινωνικό σύνολο, διότι μόνο έτσι επιτυγχάνεται η “ανοσία αγέλης”.

Ένας χρήστης της γνωστής ιστοσελίδας Reddit δημιούργησε μια εικόνα τύπου gif, που δείχνει τον τρόπο που μια μεταδοτική ασθένεια, όπως η γρίπη, μεταδίδεται σε ένα κοινωνικό σύνολο ανθρώπων, ανάλογα με το ποσοστό εμβολιασμού στο σύνολο αυτό. Η απεικόνιση αυτή βασίζεται σε στατιστικά στοιχεία από έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Epidemiologic Reviews το 1993.

Η κινούμενη εικόνα (gif) διάρκειας 6 δευτερολέπτων αποδεικνύει ότι οι πληθυσμοί με χαμηλότερα επίπεδα εμβολιασμού επιτρέπουν στην μεταδοτική ασθένεια να εξαπλωθεί σημαντικά ταχύτερα και σε σαφώς περισσότερους ανθρώπους. Από την άλλη πλευρά, εάν υπάρχει μια μεταδοτική ασθένεια έχει έξαρση σε ένα κοινωνικό σύνολο, όπου τα μέλη του έχουν εμβολιαστεί σε μεγάλο ποσοστό, η ασθένεια δεν μπορεί να εξαπλωθεί.

ανοσία αγέλης

Η ανοσία αγέλης εξαρτάται άμεσα από το επίπεδο εμβολιασμού στο σύνολο ενός κοινωνικού συνόλου ανθρώπων.
Ουσιαστικά, η απόφαση κάποιου, ή κάποιων, να μην κάνουν εμβόλια επηρεάζει ολόκληρη την κοινότητα, όχι μόνο τους ίδιους!

Write A Comment