O Γιατρός Συμβουλεύει

Εγκυμοσύνη: Τα μυστικά της διατροφής στη νηστεία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Η νηστεία στην εγκυμοσύνη πρέπει να γίνεται προσεκτικά, ώστε να μην παρεμποδιστεί η ανάπτυξη του εμβρύου.

Η νηστεία θεωρείται μία πολύ υγιεινή διατροφή, αρκεί να γίνεται με σωστό τρόπο και να μην είναι αυστηρή ή μονοφαγική.

Στην εγκυμοσύνη, όμως, η νηστεία μπορεί να απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη προσοχή. Κατ’ αρχάς, πριν αρχίσει να νηστεύει, η έγκυος πρέπει να συμβουλευθεί τον μαιευτήρα της. Αν αποφασίσει να νηστεύσει, πρέπει να έχει μερικές λεπτομέρεις κατά νου.

Ο δρ Δημήτρης Μπιλάλης, μαιευτήρας χειρουργός γυναικολόγος, επιστημονικός διευθυντής της Women’s Health Clinic, έχει μερικές συμβουλές που μπορεί να τη βοηθήσουν.

Οι συνδυασμοί των τροφίμων

Για καλή απορρόφηση του σιδήρου από τα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα (π.χ. φακές, σπανάκι) απαραίτητο είναι να συνοδεύονται από μία καλή πηγή βιταμίνης C (π.χ. λεμόνι, πορτοκάλι, πιπεριές).

Αντίστοιχα, για να προσλαμβάνει η έγκυος όλες τις πρωτεΐνες που χρειάζεται πρέπει:

  • Να τρώει καθημερινά θαλασσινά (προσοχή στο αλάτι), ανάλατους ξηρούς καρπούς ή  όσπρια
  • Να τα συνδυάζει μαζί με κάποιον υδατάνθρακα (π.χ. φακές με ρύζι ή με κομματάκια πατάτας και καρότα ή κοφτό μακαρονάκι με χταπόδι).

Απαραίτητες είναι ακόμα καθημερινά στην έγκυο οι σαλάτες από ποικιλία ωμών ή βρασμένων λαχανικών, καθώς και ποικιλία φρούτων.

Καλό είναι επίσης να τρώει καθημερινά λίγο ταχίνι (1-2 κουταλιές της σούπας). Αποτελείται κατά περίπου 20% από πρωτεΐνες και περιέχει πολύτιμα αμινοξέα. Περιέχει επίσης αρκετό  φυλλικό οξύ, φώσφορο, ασβέστιο και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Ως κύρια πηγή λίπους στη διατροφή της πρέπει να έχει το ελαιόλαδο. Αν και στη νηστεία πρέπει να καταναλώνεται μόνο τα Σαββατοκύριακα (με εξαίρεση το Μεγάλο Σάββατο) λογικά μια μικρή παρέκκλιση δεν δημιουργεί πρόβλημα. Ειδάλλως, η γυναίκα στην εγκυμοσύνη πρέπει να τρώει καθημερινά ελιές. Τρεις μεγάλες ελιές αντιστοιχούν σε περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο.

Η ενυδάτωση στη νηστεία

Ανεξάρτητα από το αν, τι είδους και για πόσες ημέρες θα κάνει νηστεία η έγκυος, πολύ σημαντικό είναι να ενυδατώνεται πάρα πολύ καλά. Η επαρκής πρόσληψη νερού έχει ζωτική σημασία για την ανάπτυξη του εμβρύου. Και αυτό, διότι η αφυδάτωση της γυναίκας μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του αμνιακού υγρού, πρόωρο τοκετό και γενετικές ανωμαλίες.

Πρέπει, λοιπόν, η γυναίκα να πίνει τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα. Χρειάζεται επιπλέον κάποιους φυσικούς χυμούς εάν και εφόσον το επιτρέπει η κατάσταση της υγείας και το σωματικό βάρος της.

«Αυτό που πρέπει να θυμούνται οι έγκυοι είναι πως κάθε περίπτωση είναι μοναδική. Ας φροντίσουν λοιπόν πριν αρχίσουν τη νηστεία να συμβουλευθούν τον μαιευτήρα τους, διότι στην απόφαση γι’ αυτήν μπορεί να παίξουν ρόλο παράγοντες όπως τυχόν υποκείμενα προβλήματα υγείας και το στάδιο της κυήσεως», τονίζει ο δρ Μπιλάλης. «Καλό είναι επίσης να τον ρωτούν εάν και πόση φυσική δραστηριότητα θα μπορούν να κάνουν την περίοδο της νηστείας. Με την έντονη άσκηση παρατηρούνται αυξημένες απώλειες υγρών και ιχνοστοιχείων, που ίσως αντενδείκνυνται την περίοδο αυτή».

Write A Comment