Medical Business & Τα Οικονομικά της Υγείας

Μόνο νίκη!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Του Κώστα Συλιγάρδου.

Η ανθρωπότητα δοκιμάζεται.

Με λάθη και ολιγορίες με παραλείψεις και καθυστερήσεις αλλά και με αντανακλαστικά που δούλεψαν γρήγορα οπως λχ στην Ελλάδα.

Με απείθαρχους αλλά και πειθαρχημένους πολίτες.

Με πολίτες που φοβήθηκαν και περιορίστηκαν σπίτι τους, και άλλους που νιώθοντας ατρόμητοι αγνόησαν τις οδηγίες και τις εντολές των επιστημόνων και της πολιτείας και επέδειξαν ή συνεχίζουν να επιδεικνύουν αντικοινωνική συμπεριφορά.

Με τους συνομοσιολόγους που για μια ακόμα φορά βλέπουν…τα δικά τους σενάρια και δεδομένα και με πάθος προσπαθούν να πείσουν όσο δυνατόν περισσότερο κόσμο.

Αλλά και με εκείνους που με σοβαρότητα ψυχραιμία και παιδεία παρακολουθούν τον ζωντανό εφιάλτη να βγαίνει από τις Χολυγουντιανές ταινίες, με σάρκα και οστά και να δείχνει τα δόντια του έχοντας εναπωθέσει τις ελπίδες τους στην επιστήμη, στον Θεό ή και στα δύο.

Τα ΜΜΕ με κίνδυνο να αρχίσουν να γίνονται κουραστικά και επαναλαμβανόμενα δίνουν την δική τους μάχη.

Όχι μόνο της ενημέρωσης αλλά και της επιβίωσης όπως πολλές κατηγορίες επιχειρήσεων,επαγγελματιών και εργαζομένων.

Η κατάσταση αναδεικνύει μια σειρά πρωταγωνιστών που  ξέρουμε πλέον με το μικρό τους όνομα, αγνώστους μέχρι χτες, όπως ο κύριος Σωτήρης Τσιόδρας ο στρατηγός αυτής της δυσκολης μάχης, αλλά και πολλοί που δεν θα μάθουμε ποτέ το όνομα τους αν και είναι στην πρώτη γραμμή παρέχοντας υπηρεσίες…ζωής.

Αναφέρομαι βέβαια στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και τους ένστολους που έχουν αναλάβει ρόλους ασυνήθιστους μέχρι σήμερα στους οποίους οφείλουμε ένα μεγάλο ” Ευχαριστώ”

Στην Ελλάδα νιώθουμε τυχεροί που βλέπουμε μια κατάσταση που είναι ελεγχόμενη μέχρι σήμερα και βιώνουμε το “πρώτη φορά Κράτος”

Μάλιστα έχουμε φτάσει στο σημείο να νιώθουμε ευχάριστα αμήχανα όταν μεγάλα μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφοι του εξωτερικού μας δείχνουν ως υπόδειγμα αντιμετώπισης της πανδημίας και ορίζουν ως κυβέρνηση πρότυπο την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αλλά και οι Έλληνες του εξωτερικού που θέλουν να γυρίσουν και να περάσουν εδώ την θύελλα νοιώθοντας την χώρα μας ως ασφαλές καταφύγιο…

Απίστευτο κι όμως αληθινό για όλους εμάς που φωνάζαμε πάντα ” που είναι το κράτος ” και πολλά άλλα αντίστοιχα…

Είναι αλήθεια ότι μετά και τα χτεσινά μέτρα των έξι και κάτι δις ευρώ που αντιστοιχούν σε 3,5% του ΑΕΠ ( για όσους καταλαβαίνουν το μέγεθος )όταν οι παροχές κατά μέσο όρο στην ΕΕ είναι στο 2% ,  ακόμα και οι πλέον δύσπιστοι προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού της Ελλάδας έχουν πειστεί ότι έχουν να κάνουν με μια κυβέρνηση σοβαρή,μετρημένη, και καλά μελετημένη σε κάθε περίπτωση.

Μια κυβέρνηση που όχι μόνο δεν πιάστηκε στον ύπνο αλλά όντας σε πόλεμο εκείνες τις μέρες  στον Έβρο και στα Ελληνικά νησιά από την υβριδική επίθεση της Τουρκίας έδειξε απίστευτα αντανακλαστικά ετοιμότητας και προετοιμασίας.

Ένα πόλεμο,που κέρδισε κατά κράτος την τακτική Ερντογάν μέχρι σήμερα, και σε διπλωματικό και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα η κυβέρνηση πράττει αυτό που θα επιθυμούσε όχι μόνο ο μέσος πολίτης αλλά και ταυτόχρονα η πλειοψηφία της κοινωνίας όπως αποτυπώνεται άλλωστε σε όλες τις μετρήσεις φανερές και … μυστικές.

Ο πόλεμος κατά του ιού έχει δύο πεδία μαχών τα οποία καλείται να κερδίσει η κυβέρνηση.

Το πρώτο είναι η δημόσια υγεία και η επιβίωση, και το δεύτερο είναι η οικονομία την επόμενη μέρα της μάχης.

Όταν δηλαδή θα μετρήσουμε στο προσκλητήριο πόσοι είναι παρόντες και πόσοι απόντες, και όταν θα πρέπει σιγά σιγά να επιστρέψουμε όλοι στην δύσκολη καθημερινότητα μας.

Πέντε  παράγοντες φαίνεται πως θα κρίνουν τον πρωτόγνωρο αυτόν πόλεμο.

1: Πόσους θα χάσουμε στην μάχη.

2 : Πόσο θα κρατήσει ο πόλεμος άρα και οι δυνάμεις που θα χαθούν σ αυτόν.

3: Πως θα είναι ο κόσμος την ημέρα που θα σταματήσει η εξάπλωση της πανδημίας.

4: Ποιο οικονομικό αρχιτεκτόνημα θα έχουν φτιάξει οι ηγέτες της ΕΕ ώστε να στεγαστούν οι ανάγκες στην μετά Covid 19 εποχή.

Και βέβαια (5ο) με δεδομένο ότι θα έχουμε φάρμακο και εμβόλιο κατά του ιού σε εύλογα χρονικά διαστήματα.

Θα είναι δύσκολα τα πράγματα για όλους.

Δεν ξέρω πως θα είναι η ΕΕ την επομένη μέρα. Σίγουρα δεν θα είναι όπως πριν το φονικό χτύπημα του Covid_19.

Όμως η ανθρωπότητα έχει αποδείξει ότι μπορεί να προχωρήσει σε κάθε μεγάλο εμπόδιο και να κερδίσει τις οποίες προκλήσεις.

Θα πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά για μια ακόμη φορά.
Ίσως και περισσότερο από άλλες φορές.

Όμως θα έχουμε μαζί μας τα τρόπαια της νίκης και παράλληλα νέες πρακτικές που δημιούργησε η πολιτεία και κέρδισε ο πολίτης, νέες αντιλήψεις που διαμορφώθηκαν μέσα από την κρίση και βέβαια την εμπειρία διαχείρισης μιας τέτοιας δύσκολης ασύμμετρης απειλής που σκότωσε ανθρώπους, που έβαλε άλλες βάσεις στις ανθρώπινες σχέσεις και στην καθημερινότητα μας, αλλά συνάμα “σπατάλησε” για ιερό σκοπό, απίστευτα μεγάλα χρηματικά ποσά σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα φιλοσοφίσουμε και θα αλλάξουμε νοοτροπίες και τακτικές.
Έτσι συνήθως συμβαίνει μετά από κοσμοϊστορικά γεγονότα.

Κι αυτή αναμφίβολα η στιγμή είναι ιστορική για την ανθρωπότητα.

Ας σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων με δύναμη, πίστη και υπομονή και θα τα καταφέρουμε.

Μόνο Νίκη!

Κώστας Συλιγάρδος

Write A Comment