O Γιατρός Συμβουλεύει

Κορονοϊός: ΕΤΣΙ εξελίσσονται τα συμπτώματα μέρα-με-τη-μέρα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Είναι πλέον καλά τεκμηριωμένο ότι μπορεί να χρειαστούν έως και 14 ημέρες από την έκθεση στον ιό SARS-CoV-2, για να εκδηλώσει ο ασθενής τα πρώτα συμπτώματα της νόσου COVID-19.

Αυτή είναι η νόσος που προκαλεί ο νέος κορονοϊός και το πρώτο σύμπτωμα είναι συνήθως πυρετός. Έπειτα ακολουθούν τα αναπνευστικά συμπτώματα, όπως ξηρός βήχας και δύσπνοια, που συχνά εξελίσσονται σε πνευμονία.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις προκαλείται αναπνευστική ανεπάρκεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Επιπλέον, εάν έχετε χάσει την αίσθηση της όσφρησης ή της γεύσης σας, θα μπορούσατε να είστε ένας “κρυφός φορέας” του κορονοϊού.

Κορονοϊός: Τα συμπτώματα μέρα-με-τη-μέρα

Αρχικά, ίσως να νομίζετε ότι είναι ένα κοινό κρυολόγημα. Και θα μπορούσε να είναι. Αλλά η COVID-19 συνήθως εξελίσσεται κλιμακωτά. Δείτε τι πρέπει να ξέρετε.

Σύμφωνα με την κοινή ερευνητική αποστολή της Κίνας και του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τη νόσο COVID-19, μέχρι και τις 20 Φεβρουαρίου, το 80% των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων περιπτώσεων ήταν ήπιας έως μέτριας μορφής, το 14% ήταν σοβαρά περιστατικά και το 6% των ασθενών έφτασαν σε κρίσιμη κατάσταση για τη ζωή τους. Για να είμαστε σαφείς, μια ήπια περίπτωση της COVID-19 δεν είναι σαν ένα ήπιο κρυολόγημα. Τα συμπτώματα θα είναι αρκετά πιο σοβαρά. Οτιδήποτε λιγότερο από το να φτάσει να χρειάζεται οξυγόνο, θέτει τον ασθενή στην κατηγορία των ήπιων συμπτωμάτων. Οι σοβαρές περιπτώσεις χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο και σε κρίσιμη κατάσταση θεωρούνται οι ασθενείς που φτάνουν σε αναπνευστική ή/και πολυοργανική ανεπάρκεια. Τα συμπτώματα, οι θεραπείες και τα χρονοδιαγράμματα της νόσου ποικίλλουν ανάλογα με την κατηγορία των ασθενών. Έτσι, ας αναλύσουμε πώς μοιάζει η νόσος COVID-19 μέρα-με-τη-μέρα για κάθε επίπεδο σοβαρότητας.

Χρειάζονται 2-14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό SARS-CoV-2 για να αναπτυχθεί το πρώτο σύμπτωμα. Τότε είναι που ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί σαν να έχει κοινό κρυολόγημα, ή εποχική γρίπη. Πολλοί ασθενείς εμφανίζουν πυρετό νωρίς.

Η κοινή αποστολή Κίνας-ΠΟΥ διαπίστωσε ότι περίπου το 88% των ασθενών είχαν πυρετό. Μια άλλη μελέτη από την Κίνα έδειξε ότι αν και μόνο το 44% των ασθενών είχαν πυρετό όταν εισήχθησαν σε νοσοκομείο, το 89% τελικά ανέπτυξε πυρετό. Αλλά υπήρξαν μερικές περιπτώσεις που οδήγησαν σε γαστρεντερικά συμπτώματα. Η διάρροια, η ναυτία, ο εμετός ή/και η κοιλιακή δυσφορία μπορεί να εμφανιστούν μερικές ημέρες πριν από τα συμπτώματα του αναπνευστικού συστήματος. Ωστόσο, αυτό δεν είναι ο κανόνας, επειδή η COVID-19 είναι μια αναπνευστική ασθένεια. Αυτό σημαίνει ότι, για τους περισσότερους ασθενείς, ο κορονοϊός θα ξεκινήσει και θα τελειώσει με τους πνεύμονες.

Στις πρώτες ημέρες της μόλυνσης, ο κορονοϊός εισβάλλει στα κύτταρα του πνεύμονα.

Συγκεκριμένα, αυτό μπορεί να ξεκινήσει με βλάβη στις τριχωτές προεξοχές που κινούνται προς τα πίσω για να διατηρήσουν τους αεραγωγούς καθαρούς από βλέννα και σκουπίδια. Όταν τα κύτταρα μολυνθούν, πεθαίνουν και αποσυντίθενται, αυξάνοντας τα σκουπίδια και εμποδίζοντας την ικανότητα του σώματος να κρατήσει τους πνεύμονες και την τραχεία καθαρούς. Η φλεγμονή προκαλεί βλάβη και η βλάβη προκαλεί περισσότερη φλεγμονή και ο φαύλος αυτός κύκλος μπορεί να συνεχιστεί μέχρι να μην απομείνει κανένας υγιής ιστός στον πνεύμονα. Και αυτή η φλεγμονή μπορεί να εξηγήσει γιατί ο ξηρός βήχας είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα. Το ίδιο ισχύει και για την αναπνοή και την παραγωγή φλέγματος. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν αυτή την περίοδο είναι κόπωση, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις ή στους μυς, ρίγη και ρινική καταρροή.

Μέχρι την πέμπτη ημέρα, οι ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα μπορεί να διαπιστώσουν ότι έχουν πρόβλημα με την αναπνοή και συνήθως περνούν περίπου 7 ημέρες για να πάει κάποιος στο νοσοκομείο.

Οι ήπιες περιπτώσεις με νόσο COVID-19 συνήθως θα έχουν υποχωρήσει μέχρι τότε. Αλλά οι ασθενείς στην μέτρια και την κρίσιμη κατηγορία θα έχουν αναπτύξει πνευμονία, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από μη απειλητική για τη ζωή έως σοβαρή. Ο χρόνος αποκατάστασης γι’ αυτούς τους ασθενείς μπορεί να κυμαίνεται από μερικές ημέρες έως κι εβδομάδες. Για μερικές σοβαρές και κρίσιμες περιπτώσεις, ωστόσο, τα συμπτώματα μπορεί να κλιμακωθούν σε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS).

Το ARDS είναι μια ασθένεια που συμβαίνει όταν συσσωρεύεται υγρό στους πνεύμονες. Η φλεγμονή κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδράσει με μια πλημμύρα κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που προορίζονται να στοχεύσουν την μόλυνση. Συνήθως απομονώνονται στις μολυσμένες περιοχές, αλλά μερικές φορές ο οργανισμός δεν αντιδράει σωστά και τότε είναι που τα κύτταρα του ανοσοποιητικού αρχίζουν να σκοτώνουν οτιδήποτε βρεθεί μπροστά τους, συμπεριλαμβανομένων των υγειών κυττάρων. Το ARDS είναι συχνά θανατηφόρο. Σε κρίσιμες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστική ανεπάρκεια, που απαιτεί μηχανική υποστήριξη ζωής, και αυτό είναι πολύ πιθανό όταν οι ασθενείς μπαίνουν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Η θεραπεία του ARDS περιλαμβάνει συμπληρωματικό οξυγόνο και μηχανικό αερισμό. Ο στόχος είναι να εισέλθει όσο το δυνατόν περισσότερο οξυγόνο στην κυκλοφορία του αίματος, δεδομένου ότι οι πνεύμονες δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Όταν αυτή η θεραπεία δεν λειτουργεί, οι πνεύμονες έχουν ουσιαστικά πλημμυρίσει με υγρό και δεν περνούν καθόλου οξυγόνο στην κυκλοφορία του αίματος.

Αυτή είναι η αιτία των περισσότερων θανάτων από την COVID-19. Και ακόμη και όταν ένας ασθενής επιβιώσει από αυτή τη φάση, θα μπορούσε να μείνει με μόνιμη βλάβη στους πνεύμονες. Από την επιδημία του SARS μάθαμε ότι ένας κορονοϊός μπορεί να δημιουργήσει τρύπες σε ορισμένους πνεύμονες ασθενών, δίνοντάς τους μια κυψελωτή όψη, και αυτές οι βλάβες έχουν παρατηρηθεί και τώρα σε ανθρώπους που έχουν προσβληθεί με τον νέο κορονοϊό.

Οι πρώτες μελέτες διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που εν τέλει πεθαίνουν από την COVID-19, θα το κάνουν εντός 14-19 ημερών.

Και, κατά μέσο όρο, οι ασθενείς που αναρρώνουν παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από δυόμισι εβδομάδες. Αλλά με τις πιο κρίσιμες περιπτώσεις, η ανάρρωση θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες. Μόλις ο ασθενής εισέλθει στην περίοδο αποκατάστασης, είναι πιθανό να εξακολουθεί να είναι μεταδοτικός. Αυτοί οι ασθενείς πρέπει να συνεργαστούν με τους γιατρούς τους και τους υπαλλήλους δημόσιας υγείας για να καθορίσουν πότε δεν θα αποτελούν πλέον κίνδυνο για την κοινότητα.

Μέχρι τώρα, δεν υπάρχει εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε να αρρωστήσετε είναι να αποφύγετε την έκθεση σε αυτόν. Η COVID-19 εξαπλώνεται εύκολα από άτομο σε άτομο κυρίως μέσω του βήχα και του φτερνίσματος. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να πλένετε συχνά τα χέρια σας και να αποφύγετε την στενή επαφή με ανθρώπους που είναι άρρωστοι και να καθαρίζετε και να απολυμάνετε τακτικά τις επιφάνειες που χρησιμοποιείτε καθημερινά. Η COVID-19 θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιες και οι ασθενείς αναρρώνουν, οπότε ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, μένουμε καθαροί και δεν πανικοβαλλόμαστε.

Write A Comment