O Γιατρός Συμβουλεύει

Κορονοϊός: Το βίντεο που δείχνει πόση βλάβη προκαλεί στους πνεύμονες ο ιός SARS-CoV-2

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Εάν τυχόν χρειάζεστε επιπλέον… κίνητρο για να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τα μέτρα για να περιοριστεί η νόσος COVID-19ο κορονοϊός και για να ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΠΙΤΙ, το συγκεκριμένο βίντεο σίγουρα θα σας πείσει.

Είναι ένα μοναδικό βίντεο που δείχνει πόση ζημιά μπορεί να προκαλέσει ο κορονοϊός στους πνεύμονες ενός ασθενούς.

Πώς φτάσαμε στο βίντεο που δείχνει πόση ζημιά κάνει ο κορονοϊός

Αφότου οι γιατροί στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο George Washington των ΗΠΑ αντιμετώπισαν τον πρώτο τους ασθενή με τον νέο κορονοϊού πριον μερικές εβδομάδες, χρησιμοποίησαν κάμερες εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality – VR ) για να “χαρτογραφήσουν” τους πνεύμονες του ασθενούς. Το αποτέλεσμα ήταν ένα βίντεο 360 μοιρών που έχουν δημοσιεύσει στο YouTube ως εκπαιδευτικό εργαλείο.

Στο βίντεο, το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω, η κάμερα “εισχωρεί” μέσα και γύρω από τους πνεύμονες ενός μολυσμένου ασθενούς, με τον κανονικό ιστό να εμφανίζεται με μπλε χρώμα και τα μέρη που έχουν υποστεί βλάβη από τον ιό που εμφανίζονται με κίτρινο-πράσινο χρώμα.

Ο εν λόγω ασθενής είναι άνδρας άνω των 50 ετών και εισήχθη στο νοσοκομείο στις 18 Μαρτίου. Τα αρχικά του συμπτώματα ήταν πυρετός και δύσπνοια, τα οποία χειροτέρευαν. Χρειάστηκε να συνδεθεί σε αναπνευστήρα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο George Washington, προτού απαιτηθεί να του γίνει μια πιο σοβαρή παρέμβαση.

Τι λένε οι γιατροί για το βίντεο αυτό

“Αυτό που βλέπουμε είναι ότι υπήρξε γρήγορη και προοδευτική βλάβη στους πνεύμονες, ώστε να χρειαστεί ο ασθενής να μπει σε αναπνευστήρα και έφτασε στο σημείο όπου χρειαζόταν μέγιστη υποστήριξη από αυτόν”, δήλωσε ο δρ. Keith Mortman, Επικεφαλής Χειρουργικής Θώρακος στο νοσοκομείο.

“Όταν ένα άλλο νοσοκομείο επικοινώνησε μαζί μας για να μεταφερθεί σε εμάς ο ασθενής, μας είπαν ότι είχε ανάγκη από κάτι που ονομάζεται ECMO, το οποίο σημαίνει εξωσωματική οξυγόνωση μεμβράνης (extracorporeal membrane oxygenation).

Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την αφαίρεση του αίματος από το σώμα, τον εμπλουτισμό του σε οξυγόνο και την επιστροφή του στο σώμα του ασθενούς. Το νοσοκομείο μας χρησιμοποιεί την εικονική πραγματικότητα, όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο, για πιο ολοκληρωμένη άποψη σε κάθε περιστατικό, για την καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων του ιού και όχι μόνο για τα άμεσα αποτελέσματά του”, πρόσθεσε.

Ο δρ. Mortman λέει ότι υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία διότι, όπως δείχνει το βίντεο, η βλάβη στους πνεύμονες των ασθενών που επιβιώνουν από τη νόσο COVID-19 μπορεί να διαρκέσει για καιρό.

“Υπάρχει έντονη αντίθεση μεταξύ του ανώμαλου πνεύμονα που έχει μολυνθεί από τον ιό και του πιο υγιούς, παρακείμενου ιστού των πνευμόνων. Και είναι μια τέτοια αντίθεση που δεν χρειάζεται να είναι κανείς γιατρός για να καταλάβει τι δείχνουν αυτές τις εικόνες. Αυτό είναι κάτι που ο καθένας μπορεί να δει και να αρχίσει πραγματικά να κατανοεί πόσο σοβαρό είναι το μέγεθος της βλάβης που προκαλεί ο κορονοϊός στους ιστούς του πνεύμονα, κατέληξε ο ίδιος.

Write A Comment