Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Πόσο επηρεάζουν οι μάσκες το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Βρετανοί επιστήμονες εξέτασαν πόσο επηρεάζουν οι μάσκες τον ρυθμό διασποράς του νέου κορωνοϊού. Υπολόγισαν επίσης πόσοι πρέπει να φορούν μάσκες στους δημόσιους χώρους για να υπάρξει προστασία του κοινωνικού συνόλου.

Οι μάσκες προσώπου μπορεί να φέρουν την διασπορά του νέου κορωνοϊού σε ελεγχόμενα επίπεδα. Και σε συνδυασμό με άλλα μέτρα μπορούν να μας προστατεύσουν από το δεύτερο κύμα της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός Covid-19.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας βρετανικής μελέτης, που πραγματοποιήθηκε στα Πανεπιστήμια Cambridge και Greenwich. Τα συμπεράσματά της υποδηλώνουν ότι μόνο του το lockdown δεν επαρκεί για να αποτραπεί η επανεμφάνιση του επικίνδυνου ιού. Αν, όμως, φορά μάσκες στους δημόσιους χώρους ικανό ποσοστό του γενικού πληθυσμού, ο κορωνοϊός μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την άμεση και καθολική χρήση μάσκας προσώπου από το κοινό», δήλωσε ο Dr Richard Stutt, μέλος της επιστημονικής ομάδας του Cambridge. Όπως εξήγησε, η μελέτη έδειξε πως «ο αποδεκτός τρόπος ελέγχου της πανδημίας» είναι η εκτεταμένη χρήση μάσκας σε συνδυασμό:

  • Με την κοινωνική απόσταση
  • Με μέτρα περιορισμού των συναθροίσεων.

Μάλιστα οι μάσκες και τα άλλα μέτρα αποδίδουν ακόμα και πριν αναπτυχθεί εμβόλιο εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society A.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναθεώρησε τις κατευθυντήριες οδηγίες του για τις μάσκες. Πλέον συνιστά να τις φοράμε στους δημόσιους χώρους, για να μειωθεί η διασπορά του κορωνοϊού.

Μειώνουν τον ρυθμό αναπαραγωγής του ιού

Στη νέα μελέτη οι επιστήμονες εξέτασαν τον ρυθμό αναπαραγωγής του ιού, αξιολογώντας τον δείκτη Re. Η αξιολόγησή του έγινε με διαφορετικά σενάρια χρήσης μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, σε συνδυασμό ή μη με άλλα μέτρα.

Ο δείκτης Re αντιπροσωπεύει τον αναμενόμενο αριθμό νέων κρουσμάτων που προκαλεί ένα μεμονωμένο μολυσμένο άτομο. Όταν η τιμή του υπερβαίνει το 1, ο ρυθμός εμφάνισης νέων κρουσμάτων είναι ανησυχητικός.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως όταν ο κόσμος φορά προληπτικά τις μάσκες, ο κορωνοϊός αναχαιτίζεται δύο φορές περισσότερο απ’ όσο όταν οι μάσκες χρησιμοποιούνται μόνο από τους ασθενείς.

Πόσοι άνθρωποι πρέπει να φορούν μάσκες για να προστατευθούμε όλοι; Σε όλα τα σενάρια που εξετάστηκαν στη μελέτη, η εξάπλωση του κορωνοϊού επιτυγχανόταν με τη χρήση τους από το τουλάχιστον 50% του πληθυσμού.

«Έχουμε λίγα να χάσουμε και πολλά να κερδίσουμε από την εκτεταμένη χρήση μάσκας και είναι κάτι που όλοι πρέπει να κάνουμε», τόνισε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Renata Retkute, από το Πανεπιστήμιο Cambridge.

Write A Comment