O Γιατρός Συμβουλεύει

Κορωνοϊός: Ποιοι ασθενείς με υπέρταση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Ο κορονοϊός Covid-19 μπορεί όντως να προκαλεί πιο βαριά νόσο στους ανθρώπους με αυξημένη αρτηριακή πίεση. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι ασθενείς με υπέρταση διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους, αν μολυνθούν από τον ιό.

Ο κίνδυνος αυτός είναι ιδιαιτέρως αυξημένος για τους ασθενείς οι οποίοι δεν ακολουθούν αντιυπερτασική αγωγή. Ωστόσο (και) η νέα μελέτη δείχνει μία συσχέτιση και δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στην Κίνα και την Ιρλανδία. Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 2.900 ασθενείς που εκδήλωσαν την λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Οι ασθενείς εισήχθησαν σε νοσοκομείο της πόλης Ουχάν, στην Κίνα, μετά 5 Φεβρουαρίου και 15 Μαρτίου 2020. Το σχεδόν 30% από αυτούς έπασχε από υπέρταση.

Η ανάλυση έδειξε ότι το 4% των ασθενών με υπέρταση έχασαν τελικά τη ζωή τους. Το αντίστοιχο ποσοστό στους μη υπερτασικούς ασθενείς ήταν 1%. Ωστόσο, η θνησιμότητα στους ασθενείς που δεν λάμβαναν αντιυπερτασική αγωγή ήταν 8%. Το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των ασθενών που έπαιρναν φάρμακα για την υπέρτασή τους ήταν 3%.

Η αντιυπερτασική αγωγή

Οι επιστήμονες συνδύασαν στη συνέχεια τα δεδομένα τους με εκείνα από τρεις προγενέστερες μελέτες. Σε αυτές τις μελέτες είχαν συμμετάσχει σχεδόν 2.300 ασθενείς με υπέρταση που επίσης εκδήλωσαν τη νόσο που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Έτσι διαπίστωσαν πως όσοι ασθενείς λάμβαναν ορισμένα αντιυπερταστικά φάρμακα είχαν λιγότερες πιθανότητες θανάτου. Τα φάρμακα που φάνηκε να δρουν προστατευτικά ήσαν:

  • Οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (αναστολείς του ACE)
  • Οι αποκλειστές των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης (ARBs)

«Οι ασθενείς με υπέρταση πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο κορωνοϊός Covid-19 συνιστά ιδιαίτερη απειλή γι’ αυτούς», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr Fei Li από το Νοσοκομείο Σιγινγκ της πόλης Σιάν (Xi’an). «Επομένως, πρέπει να φροντίζουν καλά την υγεία τους, ιδίως στην διάρκεια της παρούσας πανδημίας. Αν μολυνθούν από τον κορωνοϊό, πρέπει να είναι ακόμα πιο προσεκτικοί και να συμβουλεύονται τον γιατρό τους».

Write A Comment