O Γιατρός Συμβουλεύει

Κορωνοϊός: Πως επηρεάζει τον εγκέφαλο η σοβαρή νόσος Covid-19

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Η νόσος προκαλεί από εγκεφαλικό επεισόδιο και φλεγμονή μέχρι κατάθλιψη και ψύχωση. Τα προβλήματα αυτά παρατηρήθηκαν σε βαρέως πάσχοντες, ανεξάρτητα από την ηλικία τους

Η σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19 μπορεί να βλάπτει σοβαρά τον εγκέφαλο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα μιας νέας μελέτης.

Όπως έδειξε η μελέτη, ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει πολλές νευρολογικές και ψυχιατρικές επιπλοκές. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται:

  • Εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Εγκεφαλίτιδα (φλεγμονή στον εγκέφαλο)
  • Αδιευκρίνιστη εγκεφαλοπάθεια
  • Ψύχωση
  • Συμπτώματα που μοιάζουν με άνοια

Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει λεπτομερώς τις νευρολογικές επιπλοκές της νόσου Covid-19 σε αρκετά μεγάλο αριθμό ασθενών.

«Οι προγενέστερες μελέτες για τις πιθανές νευρολογικές και ψυχιατρικές επιπλοκές της νόσου τυπικά αφορούν λιγότερους από 10 ασθενείς», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Benedict Michael, από το Ινστιτούτο Λοιμώξεων & Παγκόσμιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Λίβερπουλ.

Στην παρούσα μελέτη εντάχθηκαν 125 ασθενείς με βαριά μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Οι ασθενείς εισήχθησαν σε διάφορα βρετανικά νοσοκομεία μεταξύ 2 και 26 Απριλίου 2020.

Εγκεφαλικά επεισόδια

Η πιο συχνή νευρολογική επιπλοκή ήταν το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΑΕΕ). Παρατηρήθηκε σε 77 από τους 125 ασθενείς. Στις 57 περιπτώσεις το εγκεφαλικό προκλήθηκε από θρόμβο αίματος που προκάλεσε ισχαιμία (ισχαιμικό εγκεφαλικό).

Αντίστοιχα, σε 9 περιπτώσεις το εγκεφαλικό προκλήθηκε από αιμορραγία στον εγκέφαλο (αιμορραγικό εγκεφαλικό). Και σε μία περίπτωση η αιτία του εγκεφαλικού ήταν φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου (αγγειΐτιδα).

Οι 13 από τους ασθενείς με εγκεφαλικό επί εδάφους βαριάς μορφής της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, είχαν ηλικία κάτω των 60 ετών. Οι υπόλοιποι (το 82%) ήσαν ηλικιωμένοι.

Αλλαγές στη συμπεριφορά

Αντίστοιχα, οι 39 από τους 125 ασθενείς παρουσίαζαν σύγχυση ή αλλαγές στη συμπεριφορά που υποδήλωναν νευρολογικό ή ψυχιατρικό πρόβλημα. Ειδικότερα:

  • Οι 9 από αυτούς είχαν αδιευκρίνιστη εγκεφαλική δυσλειτουργία (εγκεφαλοπάθεια).
  • Οι 7 είχαν φλεγμονή στον εγκέφαλο (εγκεφαλίτιδα)
  • Οι 23 πληρούσαν τα κριτήρια ψυχιατρικών διαγνώσεων.

Η συνηθέστερη ψυχιατρική διάγνωση ήταν πρωτοεμφανιζόμενη ψύχωση (10 ασθενείς). Σε έξι περιπτώσεις (26%) η διάγνωση ήταν νευρονοητικό σύνδρομο (συμπτώματα που έμοιαζαν με άνοια). Σε άλλες επτά περιπτώσεις η διάγνωση ήταν συναισθηματική διαταραχή. Μερικοί από τους ασθενείς με βαριά μορφής της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός είχαν κατάθλιψη και άλλοι αγχώδη διαταραχή.

Συνολικά, στους 21 από τους 23 ασθενείς το ψυχιατρικό πρόβλημα ήταν πρωτοεμφανιζόμενο. Επιπλέον, από τους συνολικώς 39 ασθενείς με αλλαγές στη συμπεριφορά, οι 37 είχαν ηλικία κάτω των 60 ετών.

Write A Comment