Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Δεν είναι εποχικός ιός. Βρισκόμαστε στο πρώτο, μεγάλο κύμα, λέει ο Π.Ο.Υ.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Προειδοποίηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο κορωνοϊός δεν δείχνει να επηρεάζεται από τις εποχές, άρα δεν εξαπλώνεται κατά κύματα, αλλά συνεχώς.

Ο κορονοϊός Covid-19 έχει προκαλέσει «ένα και μεγάλο κύμα» στον πλανήτη και δεν επιδεικνύει καμία τάση εποχικότητας, όπως πίστευαν/ήλπιζαν κατά την έναρξη της πανδημίας πολλοί ειδικοί. Αυτό ξεκαθάρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποιώντας πως όποιος νομίζει ότι υποχωρεί τώρα το καλοκαίρι, κάνει τραγικό λάθος.

Όπως εξήγησε ανώτατος αξιωματούχος του, οι νέες αυξήσεις των κρουσμάτων σε πολλές χώρες του κόσμου δεν υποδηλώνουν ότι έχει αρχίσει «δεύτερο» κύμα του κορωνοϊού. Και αυτό διότι απλούστατα δεν έχει τελειώσει το πρώτο. Κατ’ ανάλογο τρόπο, οι μειώσεις των κρουσμάτων (όπου καταγράφονται) υποδηλώνουν απλώς ότι τηρούνται τα μέτρα και περιορίζεται η διασπορά του.

Η εκπρόσωπος του Π.Ο.Υ. κυρία Margaret Harris είπε ότι η ιδέα ενός δεύτερου κύματος είναι λανθασμένη. Και αυτό, διότι τα κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός δεν φαίνεται να επηρεάζονται από τις εποχές του χρόνου.

Τουναντίον, πρέπει να βγάλουμε την ιδέα του δεύτερου κύματος από το μυαλό μας, είπε. Ο κίνδυνος παραμένει ο ίδιος, ανεξαρτήτως της εποχής του χρόνου.

«Δεν είναι συνηθισμένος αναπνευστικός ιός»

«Πολύς κόσμος ακόμα σκέφτεται τις εποχές του χρόνου, σαν να είναι ο νέος κορωνοϊός ένας κοινός αναπνευστικός ιός. Δεν είναι. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι είναι ένας νέος ιός, ο οποίος συμπεριφέρεται εντελώς διαφορετικά. Μπορεί να είναι ένας αναπνευστικός ιός και οι άλλοι αναπνευστικοί ιοί να έχουν εποχικότητα, αλλά αυτός δεν έχει», εξήγησε.

Και συνέχισε: «Πολλοί ακόμα νομίζουν ότι το καλοκαίρι ο κορωνοϊός δεν δημιουργεί πρόβλημα. Ούτε αυτό ισχύει. Ο νέος κορωνοϊός ευδοκιμεί όλες τις εποχές του χρόνου, σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Αυτό που του αρέσει ιδιαιτέρως όμως είναι να περνάει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Και αυτό κάνει όποτε δεν τηρούνται οι κοινωνικές αποστάσεις και πολλοί άνθρωποι συγκεντρώνονται μαζί».

Πρακτικά όλ’ αυτά σημαίνουν πως πρέπει να ξεχάσουμε την ιδέα του δεύτερου κύματος, τόνισε η κυρία Harris. «Βρισκόμαστε ακόμα στο πρώτο κύμα της πανδημίας – και θα είναι ένα μεγάλο κύμα», υπογράμμισε.

Δεινό οι μαζικές συγκεντρώσεις

Η κυρία Harris επισήμανε ότι στο χέρι μας είναι η αναχαίτιση του κορωνοϊού. Η αποφυγή των συναθροίσεων και η τήρηση των κανόνων κοινωνικής απόστασης είναι από τα ισχυρότερα μέτρα εναντίον του, είπε.

«Αυτό που επηρεάζει την διασπορά του ιού είναι οι μαζικές συγκεντρώσεις», εξήγησε. «Οι άνθρωποι που συγκεντρώνονται σε μεγάλες ομάδες και όσοι δεν τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας, του δίνουν τη δυνατότητα να εξαπλωθεί. Όπου ήρθησαν τα μέτρα απομόνωσης και άρχισαν οι μαζικές συγκεντρώσεις, ο κορωνοϊός προκάλεσε πληθώρα κρουσμάτων».

Κοντοζυγώνει η γρίπη

Η κυρία Harris είπε ακόμα ότι μεγάλη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ο κορωνοϊός θα συνυπάρχει σε λίγους μήνες με την γρίπη. Η εποχή της γρίπης στο βόρειο ημισφαίριο αρχίσει το Νοέμβριο στις πιο βόρειες χώρες και στα μέσα Δεκεμβρίου στις μεσογειακές.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν αυξημένα κρούσματα γρίπης στο νότιο ημισφαίριο, όπου ο χειμώνας έχει αρχίσει εδώ και ένα μήνα. Αυτό ίσως υποδηλώνει ότι η εποχή της γρίπης θα αρχίσει αργότερα εφέτος.

Όποτε κι αν αρχίσει, όμως, «αν υπάρξει αύξηση στα κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός μαζί με τα αυξημένα κρούσματα γρίπης, τα συστήματα υγείας θα έρθουν στα όριά τους», προειδοποίησε. «Επομένως, όλοι πρέπει να εμβολιαστούν εφέτος εναντίον της γρίπης».

Write A Comment