Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Η νόσος Covid-19 δεν είναι ενιαία – Πόσους τύπους έχει

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Οι τύποι καθορίστηκαν με βάση τα συμπτώματα 2.600 ασθενών την 5η ημέρα της λοίμωξης. Η βαρύτητα της νόσου που τελικά εκδήλωσαν συσχετιζόταν ισχυρά με αυτά τα συμπτώματα.

Ο κορονοϊός Covid-19 δεν προσβάλλει όλους τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο, αφού ούτε καν τα ίδια συμπτώματα δεν προκαλεί σε όλους. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι η νόσος δεν έχει μία ενιαία μορφή, αλλά υπάρχουν έξι τύποι της!

Την απροσδόκητη αυτή ανακάλυψη έκαναν βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία από μία εφαρμογή που καταγράφει τα συμπτώματα της λοίμωξης Covid-19. Οι επιστήμονες από το King’s College του Λονδίνου (KCL) ανακάλυψαν ότι οι έξι τύποι διαθέτουν μοναδικά συμπτώματα ο καθένας. Επιπλέον, συσχετίζονται:

  • Με τη σοβαρότητα της λοίμωξης
  • Την πιθανότητα να χρειασθεί ένας ασθενής υποβοήθηση της αναπνοής (π.χ. οξυγόνομ διασωλήνωση) εάν εισαχθεί στο νοσοκομείο

Εάν τα ευρήματά τους επαληθευτούν, μπορεί να βοηθήσουν τους γιατρούς να προβλέπουν ποιοι ασθενείς διατρέχουν τον μεγαλύτερη κίνδυνο. Θα μπορούν επίσης ενδεχομένως να προβλέπουν ποιοι πρέπει να εισαχθούν στο νοσοκομείο.

«Αν μπορούμε να προβλέψουμε ποιοι ασθενείς θα νοσήσουν πιο βαριά, θα μπορέσουμε να παρέμβουμε πιο νωρίς. Θα μπορούμε, λ.χ., να μετράμε πιο στενά το οξυγόνο και το σάκχαρό τους ή να εντείνουμε την ενυδάτωσή τους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Claire Steves, λέκτορας Γηριατρικής στο KCL.

Ο νέος κορωνοϊός αρχικά θεωρήθηκε ένας αμιγώς αναπνευστικός ιός. Τώρα πια όμως οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι προσβάλλει πολλά όργανα και συστήματα του σώματος. Επιπλέον, η έκβαση της λοίμωξης που προκαλεί άλλοτε είναι ήπια και άλλοτε οξεία. Σε αρκετές περιπτώσεις, δε, αποβαίνει μοιραία. Ουδείς όμως γνωρίζει έως στιγμής ποιος θα κινδυνεύσει και ποιος όχι.

Τα κοινά συμπτώματα

Ο βήχας, ο πυρετός και η δύσπνοια θεωρούνται κύρια συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Δεν τα εκδηλώνουν όμως όλοι οι ασθενείς, ενώ πολλοί έχουν και πολλά άλλα. Τα πρόσθετα συμπτώματα που έχουν αναφερθεί κυμαίνονται από πονόλαιμο και απώλεια της όσφρησης (ανοσμία) έως ανορεξία και κόπωση.

Οι επιστήμονες του KCL θέλησαν να εξακριβώσουν εάν η διαφορετικότητα στα συμπτώματα υποδηλώνει και διαφορετικής βαρύτητας νόσο. Έτσι, ανέλυσαν τα συμπτώματα σχεδόν 1.600 χρηστών μιας εφαρμογής για smartphone σε ΗΠΑ και Βρετανία. Οι ασθενείς είχαν εισαγάγει τα συμπτώματά τους τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Στη συνέχεια της μελέτης τους, οι επιστήμονες ανέλυσαν τα συμπτώματα 1.000 ακόμα ασθενών. Αυτή τη φορά, οι ασθενείς προέρχονταν από ΗΠΑ, Βρετανία και Σουηδία. Η εισαγωγή των συμπτωμάτων στην εφαρμογή είχε γίνει τον Μάιο.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως όλοι οι ασθενείς είχαν αναφέρει πονοκέφαλο και ανοσμίαΣτην πορεία της νόσου τους όμως παρουσίαζαν συνδυασμούς διαφόρων άλλων συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα που είχαν την 5η ημέρα της νόσου τους συσχετίζονταν ισχυρά με τη βαρύτητα της λοίμωξης.

Ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα (π.χ. σύγχυση, πόνος στην κοιλιά) δεν θεωρούνται κλασικά συμπτώματα της λοίμωξης Covid-19. Ωστόσο η παρούσα ανάλυση έδειξε πως όταν ο κορωνοϊός τα προκαλεί, αποτελούν ένδειξη πιο σοβαρής μορφής της νόσου.

Ποιοι είναι οι έξι τύποι

Με βάση τα συμπτώματα της 5ης ημέρας, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι έξι τύποι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός είναι:

  1. Λοίμωξη με συμπτώματα σαν της γρίπης, αλλά χωρίς πυρετό. Στον τύπο αυτό οι ασθενείς έχουν πονοκέφαλο, ανοσμία, μυαλγίες (πόνοι στους μυς), βήχα, πονόλαιμο, πόνο στο στήθος.
  2. Λοίμωξη με συμπτώματα σαν της γρίπης, με πυρετό. Οι ασθενείς έχουν πονοκέφαλο, ανοσμία, βήχα, πονόλαιμο, βραχνάδα φωνής, πυρετό, ανορεξία.
  3. Λοίμωξη με γαστρεντερικά συμπτώματα. Προκαλεί πονοκέφαλο, ανοσμία, ανορεξία, διάρροια, πονόλαιμο, πόνο στο στήθος, αλλά όχι βήχα.
  4. Σοβαρή λοίμωξη επιπέδου 1. Προκαλεί πονοκέφαλο, ανοσμία, βήχα, πυρετό, βραχνάδα φωνής, πόνο στο στήθος, κόπωση
  5. Σοβαρή λοίμωξη επιπέδου 2, με σύγχυση.  Προκαλεί πονοκέφαλο, ανοσμία, ανορεξία, βήχα, πυρετό, βραχνάδα φωνής, πονόλαιμο, πόνο στο στήθος, κόπωση, νοητική σύγχυση, μυαλγίες
  6. Σοβαρή λοίμωξη επιπέδου 3, με γαστρεντερική εμπλοκή.  Προκαλεί πονοκέφαλο, ανοσμία, ανορεξία, βήχα, πυρετό, βραχνάδα φωνής, πονόλαιμο, πόνο στο στήθος, κόπωση, πνευματική σύγχυση, μυαλγίες, δύσπνοια, διάρροια, πόνο στην κοιλιά.

Πως επηρεάζουν τη βαρύτητα της νόσου

Όπως προαναφέρθηκε, οι έξι τύποι συσχετίζονταν με τη βαρύτητα της νόσου. Σε γενικές γραμμές, οι ασθενείς με τους τύπους 4, 5 και 6 είχαν περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο. Είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να χρειασθούν υποβοήθηση της αναπνοής.

Στην πραγματικότητα, υποβοήθηση της αναπνοής χρειάσθηκε:

  • Το 1,5% των ασθενών με τύπο 1 της λοίμωξης Covid-19
  • Το 4,4% των ασθενών με τύπο 2 της λοίμωξης
  • Το 3,3% των ασθενών με τύπο 3 της λοίμωξης
  • Το 8,6% των ασθενών με τύπο 4 της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός
  • Το 9,9% των ασθενών με τύπο 5 της λοίμωξης
  • Το 19,8% των ασθενών με τύπο 6 της λοίμωξης

Όσον αφορά τον κίνδυνο νοσηλείας, εισαγωγή στο νοσοκομείο τελικά χρειάσθηκε:

  • Το 16% των ασθενών με τον τύπο 1
  • Το 17,5% των ασθενών με τον τύπο 2
  • Το 23,6% των ασθενών με τον τύπο 3
  • Το 24,6% των ασθενών με τον τύπο 4
  • Το 27,2% των ασθενών με τον τύπο 5
  • Το 45,5% των ασθενών με τον τύπο 6

Διαφορές και στο προφίλ των ασθενών

Οι έξι τύποι της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός είχαν και άλλα κοινά στοιχεία. Η έρευνα έδειξε πως οι ασθενείς με τύπους 4,5 ή 6 έτειναν να είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Είχαν επίσης πιο εύθραυστη υγεία και περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα. Τέτοια νοσήματα ήταν, λ.χ., η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης και η πνευμονοπάθεια.

«Τα επιστημονικά δεδομένα αποτελούν τα ισχυρότερα εργαλεία μας στη μάχη εναντίον της νόσου Covid-19», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr Tim Spector, καθηγητής Επιδημιολογίας στο KCL. «Η λεπτομερής, καθημερινή καταγραφή των συμπτωμάτων από τους ασθενείς μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη στη μάχη που δίνουμε».

Η νέα μελέτη δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί σε κάποια ιατρική επιθεώρηση. Ωστόσο, έχει αναρτηθεί στον σέρβερ επιστημών Υγείας medrxiv.

Write A Comment