Ειδήσεις

Κορωνοϊός vs γρίπη: Ποιο αυξάνει περισσότερο τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Νέα ευρήματα ότι η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19 είναι πολύ σοβαρότερη από τη γρίπη αποκαλύπτει μια νέα μελέτη.

Η σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19 και η σοβαρή γρίπη μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες να εκδηλώσει ένας ασθενής εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο ο κίνδυνος αυτός είναι οκταπλάσιος στους ασθενείς με κορωνοϊό, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Από ομάδα 1.916 ασθενών που νοσηλεύθηκαν με βαριά νόσο Covid-19, το 1,6% υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο από 1.486 άλλους ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύτηκαν με βαριά γρίπη, μόνο το 0,2% παρουσίασαν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ισχαιμικό σημαίνει ότι το εγκεφαλικό προκλήθηκε από παρεμπόδιση της ροής αίματος (ισχαιμία) στον εγκέφαλο.

«Οι γιατροί και οι άλλοι επαγγελματίες Υγείας που φροντίζουν ασθενείς με λοίμωξη λόγω κορωνοϊού πρέπει να έχουν το νου τους για τυχόν ενδείξεις εγκεφαλικού επεισοδίου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Neal Parikh, επίκουρος καθηγητής Νευρολογίας & Νευροεπιστήμης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Weill Cornell, στην πόλη της Νέας Υόρκης. «Αυτό είναι απαραίτητο διότι η άμεση διάγνωση και έναρξη της θεραπείας έχει ζωτική σημασία για τους ασθενείς».

Ο Dr Parikh πρόσθεσε πως «τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την άποψη ότι η λοίμωξη Covid-19 είναι πολύ σοβαρότερη από τη γρίπη».

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δύο νοσοκομεία της Νέας Υόρκης. Σε μερικούς ασθενείς το εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν η αιτία της μεταφοράς των ασθενών στο νοσοκομείο. Στην πραγματικότητα, περισσότερο από το ένα τέταρτο των ασθενών έπαθαν εγκεφαλικό και αργότερα έμαθαν πως τους είχε μολύνει ο κορωνοϊός.

Ευτυχώς, παραμένει μικρός ο αριθμός των ασθενών που μολύνει ο κορωνοϊός και αργότερα παθαίνουν εγκεφαλικό. Στην παρούσα μελέτη, από τους 1.916 ασθενείς με Covid-19, οι 31 ανέπτυξαν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Που οφείλεται ο αυξημένος κίνδυνος

«Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο νέος κορωνοϊός σχετίζεται με τα εγκεφαλικά επεισόδια», δήλωσε ο Dr. Larry Goldstein, καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκυ. «Οι λοιμώξεις και άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις αποτελούν καθιερωμένο παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο. Γι’ αυτό τον λόγο η βαριά γρίπη σχετίζεται με το εγκεφαλικό σε μερικούς ασθενείς».

Ειδικά η λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, αυξάνει επίσης τον κίνδυνο θρομβώσεων. Και οι θρομβώσεις αποτελούν κύρια αιτία εγκεφαλικού. Έχει διαπιστωθεί ότι ο κορωνοϊός επιτίθεται στα κύτταρα που επιστρώνουν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Επιπλέον, αυξάνει την παραγωγή ορισμένων ουσιών που ευνοούν την πήξη του αίματος (παράγοντες πήξης).

Οι δύο αυτοί παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης και κατ’ επέκτασιν εγκεφαλικού,  κατά τον Dr. Goldstein.

Write A Comment