O Γιατρός Συμβουλεύει

Από 9 χρόνων πρέπει να γίνεται αυτό το εμβόλιο λέει η Αμερικανική Ένωση για τον Καρκίνο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Προκειμένου να μειωθεί η εξάπλωση του ιού ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), που είναι η πιο συνηθισμένη σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος, οι ειδικοί συνήθως συνιστούν τα εμβόλια για τον HPV να ξεκινούν από νεαρή ηλικία.

Ο εμβολιασμός για τον ιό HPV είναι απαραίτητος επειδή αποτρέπει τον ιό να προκαλέσει καρκίνους, όπως καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καθώς και καρκίνο αιδοίου, κόλπου, πέους και πρωκτού.

Ο εμβολιασμός σε μικρή ηλικία συνδέεται με μείωση της πιθανότητας καρκίνου. Έτσι, η Αμερικανική Ένωση για τον Καρκίνο (ACS) εξέδωσε συμβουλευτική οδηγία ώστε να γίνεται το εμβόλιο για τον HPV τόσο σε αγόρια όσο και σε κορίτσια ηλικίας έως 9 ετών.

Οι συστάσεις για εμβολιασμούς HPV σε παιδιά ηλικίας 11 και 12 ετών έχουν τεθεί σε ισχύ από το 2007. Ωστόσο, οι ειδικοί αναγνώρισαν ότι τα ποσοστά εμβολιασμού θα αυξάνονταν εάν γίνονταν οι εμβολιασμοί HPV σε μικρότερα παιδιά, ξεκινώντας από την ηλικία των 9. Η ACS υιοθέτησε τις ίδιες κατευθυντήριες γραμμές με λίγες διαφορές.

Σε σχετική της έκθεση, η ACS υπογραμμίζει την μείωση του ελάχιστου ορίου ηλικίας με στόχο την μείωση των ποσοστών καρκίνου. Συμβουλεύει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να διασφαλίσουν ότι τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια ηλικίας μεταξύ 9 και 12 ετών θα λάβουν δύο δόσεις του εμβολίου HPV.

Τα παιδιά που κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου για τον HPV σε ηλικία 15 ετών ή παραπάνω συνιστάται να λαμβάνουν τρεις δόσεις συνολικά για καλύτερα αποτελέσματα, συμβουλεύει η ACS.

Επίσης, αναφέρεται ότι εκείνοι οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες που δεν έλαβαν ολόκληρο το εμβόλιο HPV ή έχασαν μερικές δόσεις, έχουν το χρόνο να το ολοκληρώσουν μέχρι την ηλικία των 26 ετών. Ωστόσο, η λήψη του εμβολιασμού σε μεταγενέστερη ηλικία δεν θα είναι τόσο αποτελεσματική στην πρόληψη του καρκίνου που σχετίζεται με τον HPV.

Ο εμβολιασμός HPV είναι πιο αποτελεσματικός στην πρώιμη εφηβεία. Η αποτελεσματικότητα μειώνεται δραματικά κατά την ηλικία των 18 ετών. Η ανοσοαπόκριση είναι ισχυρότερη σε εκείνους που την παίρνουν νωρίς, λένε οι ερευνητές.

Τι ισχύει στην Ελλάδα για το εμβόλιο HPV

Σύμφωνα με το εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων, το οποίο έχει καταρτίσει το υπουργείο Υγείας, στην Ελλάδα για το εμβόλιο για τον Ιό Ανθρωπίνων Θηλωμάτων διατίθενται το διδύναμο (HPV2) και το εννεαδύναμο (HPV9) εμβόλιο HPV.

Ο εμβολιασμός HPV συστήνεται για κορίτσια στην ηλικία 11–12 ετών. Σε περίπτωση που ο εμβολιασμός δεν γίνει στη συνιστώμενη ηλικία, μπορεί να γίνει αναπλήρωση έως την ηλικία των 18 ετών.

Σχήμα εμβολιασμού με HPV (HPV2 ή HPV9) ανάλογα με την ηλικία έναρξης του εμβολιασμού

  • Έναρξη εμβολιασμού <15 ετών: 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 6 μηνών (σχήμα 0, 6). Σε περίπτωση που οι 2 δόσεις γίνουν με μεσοδιάστημα μικρότερο από 5 μηνών απαιτείται και 3η δόση τουλάχιστον 3 μήνες μετά.
  • Έναρξη εμβολιασμού ≥15 ετών: 3 δόσεις (σχήμα 0, 1–2, 6 μήνες)
  • Σε ειδικές περιπτώσεις αυξημένου κινδύνου συνιστάται εμβολιασμός έναντι του HPV σε κορίτσια και αγόρια, ηλικίας 11–26 ετών (μικρότερη ηλικία χορήγησης 9 ετών) σε σχήμα 3 δόσεων (0, 1–2, 6 μήνες).

Write A Comment