O Γιατρός Συμβουλεύει

Ροχαλητό: Αίτια, αντιμετώπιση και γιατί είναι πιο επικίνδυνο για τις γυναίκες

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Το ροχαλητό είναι κάτι που συμβαίνει συχνά σε μερικούς ανθρώπους, αλλά ο ήχος που κάνουν δεν είναι ιδιαίτερα δυνατός, ενώ άλλοι μπορεί να ροχαλίζουν κάθε βράδυ, αρκετά δυνατά ώστε να ακούγονται στο διπλανό δωμάτιο!

Όταν κοιμάστε, οι αεραγωγοί στο κεφάλι σας και το λαιμό χαλαρώνουν και στενεύουν. Πιστεύεται ότι η στένωση των αεραγωγών αυξάνει την ταχύτητα που εκπνέουμε και αλλάζει η πίεση του αέρα μέσα σε αυτούς. Αυτό κάνει τον μαλακό ιστό να δονείται από τις κινήσεις των πλευρών των αεραγωγών.

Ροχαλητό: Αίτια

Το ροχαλητό προκαλείται από τη δόνηση των μαλακών ιστών στο κεφάλι και στο λαιμό, καθώς αναπνέετε.

Μπορεί να επηρεάσει:

  • Τις ρινικές διόδους
  • Την μαλακή υπερώα – ένα μαλακό στρώμα ιστού στο πίσω μέρος της οροφής του στόματος
  • Την βάση της γλώσσας
  • Τις αμυγδαλές – δύο μικροί αδένες πάνω στη γλώσσα, εκεί που το στόμα συναντά τον λαιμό
  • Τη σταφυλή – ένα μικρό κωνικό τμήμα ιστού που κρέμεται από τη μαλακή υπερώα μεταξύ των αμυγδαλών

Ροχαλητό: Αντιμετώπιση

Είναι μερικές φορές είναι εφικτή η αντιμετώπιση του ροχαλητού με μερικές απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής. Περαιτέρω θεραπεία είναι επίσης διαθέσιμη, αν αυτό δεν βοηθά.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής συνιστώνται συνήθως, ως ένα πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του ροχαλητού. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Απώλεια σωματικού βάρους, αν είστε υπέρβαροι
  • Αποχή από την κατανάλωση αλκοόλ, ιδιαίτερα λίγες ώρες πριν πάτε για ύπνο
  • Αποχή από το κάπνισμα, αν καπνίζετε
  • Τακτική σωματική άσκηση. Αυτό μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση των μυών του λαιμού, που θα εμποδίσει την στένωση των αναπνευστικών οδών.

Ροχαλητό: Η αδιάγνωστη υπνική άπνοια και ο ιδιαίτερος κίνδυνος για τις γυναίκες

Το ροχαλητό μπορεί να είναι πιο επικίνδυνο για τις γυναίκες απ’ ό,τι για τους άνδρες, σύμφωνα με παλιότερη μελέτη, που έδειξε πως η καρδιά των γυναικών υφίσταται ταχύτερα βλάβες εξαιτίας του.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η αριστερά κοιλία της καρδιάς των ατόμων με υπνική άπνοια ή ροχαλητό, είχε πιο διογκωμένα τοιχώματα. Επιπλέον, η καρδιά τους κτυπούσε πιο δυνατά για να εξωθήσει το αίμα. Ωστόσο οι γυναίκες με άπνοια ή ροχαλητό είχαν πολύ πιο διογκωμένη αριστερή κοιλία απ’ ό,τι οι ομόφυλές τους δίχως κάποιο από αυτά τα προβλήματα. Στους άνδρες επίσης υπήρχε διαφορά, αλλά δεν ήταν τόσο σημαντική.

Αδιάγνωστη υπνική άπνοια

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι οι καρδιολογικές αλλαγές που υφίστανται οι γυναίκες που ροχαλίζουν, αναπτύσσονται νωρίτερα απ’ ό,τι στους άνδρες.

«Μπορεί επίσης να αποτελούν ένδειξη μιας αδιάγνωστης υπνικής άπνοιας. Τα ευρήματα υποδηλώνουν επίσης ότι η μετάβαση από το απλό ροχαλητό στην αποφρακτική υπνική άπνοια είναι μία εξελισσόμενη διαδικασία, που σχετίζεται με επικίνδυνη διόγκωση της αριστεράς κοιλίας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Adrian Curta, διευθυντής στο Τμήμα Καρδιολογικής Απεικόνισης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Μονάχου, στη Γερμανία.

Ωστόσο τα στοιχεία της έρευνας δεν αποδεικνύουν ότι υπάρχει σχέση αιτίας-αποτελέσματος, έσπευσε να διευκρινίσει. «Υποδεικνύουν απλώς μία συσχέτιση», τόνισε.

«Δεν ξέρουμε γιατί το ροχαλητό μπορεί να αναδιαμορφώνει πιο γρήγορα την καρδιά των γυναικών. Πιθανώς έχει σχέση με αυξημένη ευαισθησία, αλλά απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να το εξακριβώσουμε αυτό. Σε κάθε περίπτωση, όποιος έχει υπόνοιες ότι πάσχει από αποφρακτική υπνική άπνοια πρέπει να υποβάλλεται σε μελέτη ύπνου για να αξιολογείται η σοβαρότητα της κατάστασής του και να υποβάλλεται στην απαιτούμενη θεραπεία», είπε.

Σήμα κατατεθέν

Το δυνατό ροχαλητό συσχετίζεται άμεσα με την αποφρακτική υπνική άπνοια, αφού αποτελεί το σήμα κατατεθέν της. Υπολογίζεται ότι η υπνική άπνοια προσβάλλει το 3-7% των ενηλίκων.

Κατ’ αυτήν, το δυνατό ροχαλητό ακολουθείται συχνά από απότομη παύση του και ύστερα από προσπάθεια του πάσχοντος να πάρει ανάσα, καθώς διακόπτεται η αναπνοή. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να συμβεί αρκετές φορές κάθε βράδυ, με συνέπεια να διαταράσσει σοβαρά τον ύπνο.

Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την αποφρακτική υπνική άπνοια με αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως σοβαρών προβλημάτων υγείας. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η υπέρταση, η καρδιοπάθεια και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Write A Comment