O Γιατρός Συμβουλεύει

Κορωνοϊός: Εννέα δεδομένα που γνωρίζουν πλέον οι ειδικοί για τη νόσο Covid-19

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Οι γνώσεις της επιστημονικής κοινότητας για τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ συνόψισαν σε πρόσφατο άρθρο τους τις νέες γνώσεις για τον τρόπο με τον οποίο εξαπλώνεται ο κορωνοϊός Covid-19, τους τρόπους καταπολέμησης της διασποράς του και τα νεότερα στην αντιμετώπισή του.

Όπως αναφέρουν στο σχετικό δημοσίευμα, οι νέες γνώσεις είναι συνοπτικά οι εξής:

1. Ο νέος κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί αερογενώς

Μικροσκοπικά σταγονίδια που περιέχουν μόρια του ιού μπορεί να αιωρούνται στον αέρα και να μολύνουν ανθρώπους που βρίσκονται σε ακτίνα σχεδόν 2 μέτρων

2. Οι μάσκες προσώπου έχουν ζωτική σημασία για τον έλεγχο της πανδημίας

Ο Dr Yonathan Grad, επίκουρος καθηγητής Ανοσολογίας & Λοιμωδών Νόσων στο Χάρβαρντ, εκφράζει στο άρθρο έντονη ανησυχία για όσους αγνοούν τα επιστημονικά δεδομένα που αποδεικνύουν τη σημασία της μάσκας και των μέτρων κοινωνικής απόστασης. Στους αμφισβητίες συμπεριλαμβάνονται ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, όπου ο νέος κορωνοϊός εξαπλώνεται ασταμάτητα.

3. Ο νέος κορωνοϊός προσβάλλει όλο το σώμα

Οι γιατροί γνωρίζουν πλέον ότι ο κορωνοϊός δεν προσβάλλει μόνον τους πνεύμονες. Αντιθέτως, μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Απώλεια της όσφρησης
  • Ενδεχομένως λοιμώξεις του εγκεφάλου
  • Σοβαρές ανοσολογικές αντιδράσεις που οδηγούν σε θρομβώσεις
  • Εμφράγματα και εγκεφαλικά
  • Ανεπάρκεια άλλων οργάνων

4. Οι νέοι και τα παιδιά μπορεί να αρρωστήσουν βαριά και να πεθάνουν

Στις αρχές της πανδημίας οι ειδικοί νόμιζαν ότι τα παιδιά και γενικότερα οι νέοι είναι προστατευμένοι από τον ιό. Σήμερα γνωρίζουν ότι καμία ηλικιακή ομάδα δεν είναι προστατευμένη από αυτόν, λέει ο Dr William Hanage, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο.

5. Ο κορωνοϊός δεν είναι εποχιακός

Τα αυξανόμενα κρούσματα στη διάρκεια του καλοκαιριού παρέχουν «άφθονες ενδείξεις» ότι η ζέστη δεν πρόκειται να μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από τον επικίνδυνο ιό.

6. Ο κορωνοϊός είναι πολύ πιο θανατηφόρος από τη γρίπη

Στην πραγματικότητα, είναι περίπου πέντε φορές πιο επικίνδυνος από τον ιό της γρίπης, σημειώνουν οι ειδικοί στο άρθρο τους.

7. Ο κορωνοϊός δεν θα εξαφανιστεί

Αντιθέτως, θα εξακολουθήσει να εξαπλώνεται, όπου δεν εφαρμόζονται εθνικές πολιτικές βασισμένες στην επιστήμη. Ήδη στις ΗΠΑ η θνησιμότητα εξαιτίας του κορωνοϊού έχει υπερβεί τους θανάτους από οποιοδήποτε άλλο λοιμώδες νόσημα, μετά την πανδημία γρίπης του 1918-1919.

8. Οι άνθρωποι μεταδίδουν τον κορωνοϊό χωρίς να το συνειδητοποιούν

Οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού και όσοι έχουν ήπια συμπτώματα μπορεί να δημιουργήσουν νέες εστίες μολύνσεως

9. Η ανάπτυξη ενός εμβολίου θεωρείται σχεδόν σίγουρη

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ πιστεύουν πως τελικά θα υπάρξει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο. Και πιθανώς δεν θα είναι ένα, αλλά περισσότερα.

Το άρθρο για τα νεότερα δεδομένα για τον κορωνοϊό αξιολόγησαν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Μαρία Γαβριατοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ).

Write A Comment