Ειδήσεις

Κορονοϊός: Στοπ στα μοριακά τεστ, λόγω υπερφόρτωσης του συστήματος βάζει το ΕΚΕΑ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Ο τεράστιος όγκος μοριακών τεστ για τον κορονοϊό που διεξάγονται καθημερινά, έφερε το σύστημα στα όρια του, με αποτέλεσμα το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το οποίο διεξάγει τον μεγαλύτερο αριθμό τεστ στην Επικράτεια, να ζητήσει από τα νοσοκομεία να σταματήσουν την αποστολή δειγμάτων.

Με εξαιρετικά επείγουσα ανακοίνωσή της, η διοίκηση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας εξέδωσε εντολή προς την 1η και 9η Υγειονομική Περιφέρεια, που είναι υπεύθυνες για τα νοσοκομεία της Αθήνας, του Πειραιά και νήσων, αλλά και της Στερεάς Ελλάδας, να μην στέλνουν προς το ΕΚΕΑ δείγματα για τεστ κορονοιού.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, το Κέντρο «δεν δύναται να πραγματοποιεί μοριακό έλεγχο για τις δομές των Υγειονομικών Περιφερειών, διότι λόγω αλόγιστης χρήσης των εξετάσεων, ξεπεράστηκε το όριο της δυνατότητας προμήθειας αντιδραστηρίων από το ΕΚΕΑ».

Μέλη της ΕΙΝΑΠ: Υπάρχει μεγάλη αναμονή απαντήσεων στα τεστ

Το θέμα ήρθε στο φως της δημοσιότητας από μέλη τη Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), τα οποία εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για το “αλόγιστη χρήση” της ανακοίνωσης.

Συγκεκριμένα οι γιατροί και μέλη του Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ και ΟΕΝΓΕ, Μαίρη Αγρογιάννη, Γιώργος Σιδέρης και Ηλίας Σιώρας  αναφέρουν:

“Αλόγιστη χρήση χαρακτηρίζεται η ανάγκη για μαζικά test. Είναι ΝΤΡΟΠΗ! Την ίδια στιγμή στα περισσότερα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου αλλά και πανελλαδικά, εκκρεμούν απαντήσεις εκατοντάδων test! Τα δείγματα παραμένουν στα Νοσοκομεία”.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι γιατροί στα νοσοκομεία “Ευαγγελισμός” και “Σωτηρία” εκκρεμούν οι απαντήσεις σε 160 δείγματα, και 100 δείγματα αντίστοιχα, καθώς, επίσης και δείγματα που λήφθηκαν τις προηγούμενες δύο μέρες και αφορούν και ασθενείς που αναμένουν χειρουργείο.

“Η δυνατότητα των νοσοκομείων είναι περιορισμένη και δεν μπορεί να καλύψει ούτε και τη γενική εφημερία. Τα όρια ανθρώπινης αντοχής έχουν εξαντληθεί! Τα εργαστήρια των νοσοκομείων στενάζουν από έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού!”

Δείτε το σχετικό έγγραφο που απέστειλε το ΕΚΕΑ προς τις ΥΠΕ:

Write A Comment