Γυναίκα

Πολύποδες μήτρας: Συμπτώματα, αίτια και αντιμετώπιση

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Οι πολύποδες μήτρας είναι εξογκώματα στο εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας, τα οποία εκτείνονται στην κοιλότητα της μήτρας.

Η υπερανάπτυξη των κυττάρων στην επένδυση της μήτρας (ενδομήτριο) οδηγεί σε πολύποδες μήτρας (επίσης γνωστοί και ως πολύποδες ενδομητρίου). Αυτοί οι πολύποδες είναι συνήθως μη καρκινικοί (καλοήθεις), αν και μερικοί μπορεί να είναι καρκινικοί ή να εξελιχθούν σε καρκινικούς (προκαρκινικοί πολύποδες).

Οι πολύποδες μήτρας κυμαίνονται σε μέγεθος από λίγα χιλιοστά (όχι μεγαλύτερο εξόγκωμα από ένα σουσάμι) έως αρκετά εκατοστά (μέγεθος μπάλας γκολφ ή μεγαλύτερο). Συνδέονται στον τοίχο της μήτρας από μια μεγάλη βάση ή ένα λεπτό στέλεχος.

Μπορεί να έχετε έναν ή περισσότερους πολύποδες μήτρας. Συνήθως παραμένουν περιορισμένοι μέσα στην μήτρα, αλλά περιστασιακά, φτάνουν στο άνοιγμα της μήτρας (τράχηλος) στον κόλπο σας. Οι πολύποδες μήτρας εμφανίζονται συχνότερα σε γυναίκες που περνούν ή έχουν ολοκληρώσει την εμμηνόπαυση, αν και είναι πιθανό να συμβούν και σε νεαρότερες γυναίκες.

Πολύποδες μήτρας: Συμπτώματα
Ανώμαλη εμμηνορροϊκή αιμορραγία (συχνές, απρόβλεπτες περίοδοι μεταβλητής διάρκειας και έντασης)
Αιμορραγία μεταξύ των εμμηνορροϊκών περιόδων
Υπερβολικά έντονη περίοδος εμμήνου ρύσεως
Κολπική αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση
Στειρότητα
Ορισμένες γυναίκες έχουν μόνο ελαφριά αιμορραγία ή κηλίδες αίματος, ενώ υπάρχουν και κάποιες που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Πότε να δείτε γιατρό
Αναζητήστε ιατρική περίθαλψη εάν έχετε:

Κολπική αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση
Αιμορραγία μεταξύ των εμμηνορροϊκών περιόδων
Ανώμαλη εμμηνορροϊκή αιμορραγία
Πολύποδες μήτρας: Αιτίες
Οι ορμονικοί παράγοντες φαίνεται να παίζουν ρόλο. Οι πολύποδες της μήτρας είναι ευαίσθητοι στα οιστρογόνα, που σημαίνει ότι αναπτύσσονται λόγω αντίδρασης του οργανισμού στα οιστρογόνα.

Παράγοντες κινδύνου
Η γυναίκα να βρίσκεται σε εμμηνόπαυση ή σε μετεμμηνοπαυσιακή φάση
Υπέρταση
Παχυσαρκία
Λήψη ταμοξιφαίνης (φαρμακευτική θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού)
Επιπλοκές
Οι πολύποδες της μήτρας μπορεί να σχετίζονται με την στειρότητα. Εάν έχετε πολύποδες μήτρας και δεν μπορείτε να αποκτήσετε παιδιά, η αφαίρεση των πολύποδων μπορεί να σας επιτρέψει να μείνετε έγκυος, αλλά τα δεδομένα είναι ασαφή.

Πολύποδες: Αντιμετώπιση
Προσεκτική αναμονή: Οι μικροί πολύποδες χωρίς συμπτώματα μπορεί να υποχωρήσουν από μόνοι τους. Η θεραπεία των μικρών πολύποδων δεν είναι απαραίτητη εκτός εάν διατρέχετε κίνδυνο καρκίνου της μήτρας.
Φαρμακευτική αγωγή: Ορισμένα ορμονικά φάρμακα (προγεστίνη, γοναδοτροπίνη) μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα. Αλλά η λήψη τέτοιων φαρμάκων είναι συνήθως στην καλύτερη περίπτωση μια βραχυπρόθεσμη λύση, αφού τα συμπτώματα συνήθως επαναλαμβάνονται, όταν σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακο.
Χειρουργική αφαίρεση: Κατά τη διάρκεια της υστεροσκόπησης, η συσκευή που χρησιμοποιεί ο γυναικολόγος σας για να δει μέσα στην μήτρα σας έχει τη δυνατότητα και για επιτόπια αφαίρεση των πολύποδων. Ο αφαιρεθείς πολύποδος πιθανότατα θα σταλεί σε εργαστήριο για μικροσκοπική εξέταση.
Εάν ένας πολύποδος μήτρας περιέχει καρκινικά κύτταρα, ο γιατρός σας θα μιλήσει μαζί σας για τα επόμενα βήματα στην αξιολόγηση και τη θεραπεία.

Σπάνια, οι πολύποδες της μήτρας επανέρχονται άπαξ κι αφαιρεθούν. Εάν το κάνουν, ίσως χρειαστείτε περισσότερη θεραπεία.

Write A Comment