Αφιερώματα

Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του καρκίνου του προστάτη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Η 15η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του καρκίνου του προστάτη, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του ανδρικού πληθυσμού σχετικά με τους κινδύνους της νόσου.

Ο καρκινος του ‪του προστάτη αποτελεί τον πιο συχνό καρκίνο στον άνδρα και δυστυχώς, τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο.

Σήμερα, η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη είναι εφικτή, αρκεί κάθε άντρας να ευαισθητοποιηθεί και να ενημερωθεί γι’ αυτό. Η θεραπεία κάθε περίπτωσης είναι μοναδική, και, ενώ σε άντρες πάνω από τα 70 έτη αρκεί ίσως μόνο η παρακολούθηση, σε νέους ασθενείς η αντιμετώπιση πρέπει να γίνει γρήγορα και επιθετικά.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, τα βασικά σημάδια και συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη είναι τα εξής:

– ουρολογικές διαταραχές, όπως η δυσκολία ούρησης, η μικρή ροή ούρων και η συχνοουρία

– αίμα στα ούρα

– προβλήματα στύσης

– πόνος στο ισχίο, τη μέση, τα πλευρά (εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στα οστά)

– αδυναμία ή μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια, απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου (εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στο νωτιαίο μυελό)

Ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες θανάτου από καρκίνο του προστάτη, αφού είναι πολύ πιο εύκολο να θεραπευθεί, αν εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο και πριν εξαπλωθούν τα καρκινικά κύτταρα και σε άλλα μέρη του σώματος (μεταστάσεις).

Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση σώζουν ζωές!

Write A Comment